Diplomacie v dobách studené války

rovedcik_nahled
Historie českých a československých tajných služeb je pořád velmi tajemná, spletitá a nečitelná. Možná jen skalní příznivci špionáže mají jasno. Co se týče jmen, všeobecně známý je snad jen agent Pavel Minařík „proslavený“ svou akcí proti Rádiu Svobodná Evropa a následně opěvovaný dobovým songem…

Ale je to skutečně jediné jméno, které bychom si měli či mohli pamatovat? Není možné, že česká, potažmo československá tajná služba měla také nějaké pozitivní výsledky, na které by se nemělo zapomínat?

Ojedinělou vlaštovkou zabývající se tímto fenoménem je grafická novela s názvem Rozvědčík. Jeho autorka Marta Morice (*1971) žije a tvoří v Bretani, kam přesídlila z Čech v devadesátých letech. Její komiks nevypráví smyšlený příběh, ale zachycuje biografickou výpověď jejího prastrýce Mirka Polreicha, který v letech 1965–1969 pracoval jako rezident zpravodajské služby Československé mise při OSN.

Jste-li zvědaví, co o své práci a poměrech v tajných službách pan Polreich své praneteři prozradil a čím se během svého působení proslavil, začtěte se do tohoto svébytného díla, které osciluje na pomezí komiksu a grafického vyprávění. Najdete zde totiž jak obvyklé dialogy v bublinách, tak delší pasáže strojového textu mezi jednotlivými poli obrázků, ale i série obrazů jdoucích za sebou bez jakéhokoli komentáře. Nicméně obrázky působí spíše dojmem ilustrací a ne klasických komiksových okének. Jejich počet na stránku je navíc velice nepravidelný – od jednoho po šest.

Myslím, že po výtvarné stránce jde o zdařilé dílo. Autorka výborně využila i minimum barev a strojového písma na vyvolání atmosféry té doby. Bohužel jsem však asi měla velké očekávání, co se týče obsahu. Epizoda pana Polreicha v roli mediátora, který přispěl k ukončení války ve Vietnamu a podílel se na zprostředkování schůzky prezidenta Johnsona a premiéra Kosygina v Glassboro, se mi nezdála být dostatečně nosná.

Navíc Marta Morice v ději skákala ze současnosti do minulosti místy tak rychle, že jsem se jen těžko orientovala. Možná, kdyby zvolila jinou formu (například klasickou biografii) nebo linku současnosti nechala jen v úvodu a pak už jen chronologicky prezentovala minulost, působil by výsledek kompaktněji. Obávám se, že ve stávající podobě nemá kniha velkou šanci oslovit mladou generaci, která nezažila život před revolucí. Přitom právě komiksové podání má potenciál zaujmout i ty mladé čtenáře, které jinak knihy nevyhledávají. Dobrým příkladem je komiks Boxer, díky němuž dostaly i dospívající děti příležitost odhalit jeden ze střípků holokaustu.

Přes výše uvedené nabízí grafická novela Rozvědčík Marty Morice vydaná v nakladatelství Argo ve spolupráci s Ministerstvem kultury České republiky svým podáním netradiční a ojedinělý pohled do naší minulosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozvědčík
grafická novela podle skutečné události z dob studené války

Morice, Marta

Argo, 2017

Napsat komentář