Prvotiny

romany
Talentovaných nováčků ve spisovatelských vodách není nikdy dost. Dnes si představíme muže a ženu, kteří překvapili literární svět už svým prvním spisovatelským počinem. Budeme nalézat ztracené věci a znovu se přesvědčíme o významu upřímnosti v partnerském vztahu.

Románová prvotina budící pozornost po celé Evropě – takto je popisována kniha Sběratel ztracených věcí od anglické spisovatelky Ruth Hoganové. 

Před čtyřiceti lety ztratil spisovatel na odpočinku Anthony Peardew vzácný dárek, který mu na památku věnovala jeho snoubenka Therese. Touto nedbalostí porušil jediný slib, který si na něm kdy vyžádala. Téhož dne Therese nečekaně umírá.
Anthony se snaží svou vinu odčinit tím, že zachraňuje věci, jež ztratili jiní lidé, a píše o nich povídky. Na sklonku života se však obává, že stále neudělal dost, a přenechá dokončení úkolu, který si předsevzal a který dosud před světem utajoval, své asistentce Lauře. Anthony jí odkáže svůj dům s růžovou zahradou a návdavkem také zahradníka a nešťastného ducha své mrtvé snoubenky.
S pomocí zahradníka Freddyho, zvláštní dívky odvedle jménem Sunshine a psího nalezence Karotky musí Laura dokončit to, co Anthony začal, a najít způsob, jak mu pomoci znovu se shledat s jeho ztracenou láskou.

Sběratel ztracených věcí

Autorka: Ruth Hoganová
Přeložila: Michaela Martinová

Počet stran: 300
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-852-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Sběratel ztracených věcí vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize se dočtete v našem podrobnějším článku.
Nezapomeňte si přečíst také naši recenzi.

Ukázka

Byl rád, že je konečně doma, Jeho Padova byla solidní viktoriánská vila z červených cihel. Po šikmé střeše verandy se z obou stran pnuly keře zimozelu a klematisu. Chladný prostor rozlehlé vstupní haly provoněné růžemi přinášel úlevu od neúprosného žáru odpoledního slunce. Postavil tašku na zem, klíče uklidil do zásuvky malého stolku a panamák odložil na věšák. Byl k smrti unavený, ale tichý dům působil na duši jako balzám. Vila byla tichá, ale nikoli bez života. Stojací hodiny pravidelně odtikávaly ubíhající čas a zdálky bylo slyšet vrčení stařičké ledničky. Kdesi v zahradě zpíval kos.

O autorce

Ruth Hoganová pochází z anglického Bedfordu, vystudovala anglický jazyk a divadlo. Ve třiceti letech měla vážnou autonehodu, která jí znemožnila dál pracovat na plný úvazek, a tak začala psát. V roce 2012 jí byla diagnostikována rakovina. Během nocí, kdy kvůli chemoterapii nemohla spát, napsala svůj první román Sběratel ztracených věcí. Stejně jako hrdina jejího románu se věnuje sbírání ztracených věcí a své úlovky dokumentuje na Instagramu.

Zdroj: Host

————————————————

Pokud milujete vztahové propletence a partnerskou romantiku, ale zápletky tradičních románů pro ženy už vás nudí, sáhněte po prvotině Roryho Dunlopa. Co jsme si neřekli je příběh o vztahové krizi, která mohla být zažehnána, kdyby k sobě oba hlavní aktéři byli upřímní.

Temně humorný příběh o manželství v krizi, který zcela jistě zarezonuje v každém, kdo si někdy nějakou partnerskou krizí prošel. (Takže i ve vás.)
Po dvou letech bolestného odloučení si Jack a Laura smluví schůzku. Jack je připraven a ochoten odpustit.
Laura však nejeví sebemenší ochotu se za cokoli omlouvat.
Jack jí pošle svůj deník, který si začal psát po jejím odchodu.
Laura jeho zápisky doplní o pár vlastních postřehů a důvodů, proč udělala to či ono.
Už si navzájem sdělili všechno. Tedy s výjimkou toho, co bylo (a je) nejdůležitější.
Rory Dunlop je nesmírně vnímavým pozorovatelem. Ve svém románu Co jsme si neřekli postihuje se suchým sarkasmem i s hlubokým porozuměním mnohdy nepřekonatelnou propast mezi slovy a pocity.

Co jsme si neřekli

Autor: Rory Dunlop
Přeložila: Květa Palowska

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 140×212 mm
ISBN: 978-80-7498-209-5
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Co jsme si neřekli vydanou nakladatelstvím Domino si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Milá Lauro,
není pravda, že tě nenávidím, a „neprovedl jsem žádnou hloupost“, ať už tím myslíš cokoli. Nechtěl jsem s tebou zkrátka mluvit. Určitě bys uměla vysvětlit tu šťastnou malou epizodu, ke které jsem se nachomýtl, a jsem přesvědčený, že by to všechno dokonale dávalo smysl, ale už mě nebaví být za hlupáka. Netvrdím, že jsi lhářka. Troufám si říct, že většina z toho, co jsi mi řekla, je pravda ale příběh nikdy není celý, viď?
Nechci, aby moje poslední zpráva vyzněla rozhořčeně. Pořád tě miluji a vždy ti budu přát jen to nejlepší. Připojuji něco, co jsem napsal. Nazval jsem to Štrasburský deník, ale upřímně řečeno, týká se spíš našeho rozchodu než toho, jak od té doby žiju. Psal jsem ho pro tebe. Vnímal jsem to jako způsob, jak se vyrovnat s několika předchozími roky. Ale rád bych, aby sis moje zápisky přečetla, protože po dvaceti společných letech je toho tolik, co jsme si neřekli!
Někdy zase napíšu, ale hned tak to nebude. Když jsem se vrátil do Londýna, abych se s tebou setkal, byl jsem celý rozrušený a plný naděje. Dej mi čas, abych se s tím vyrovnal.
Tvůj manžel
Jack

O autorovi

Rory DunlopRory Dunlop absolvoval klasická studia na univerzitě v Oxfordu. Civilním povoláním je právníkem, už od mládí ale toužil po tom psát romány. Předtím, než se stal uznávaným soudním obhájcem, pracoval také jako učitel matematiky a živil se jako novinář. Strávil rok ve Strassbourgu, kde sepisoval rozsudky pro Evropský soud pro lidská práva. Bohužel se mu ve Švýcarsku absolutně nepodařilo naučit francouzsky,  naopak se mu ale podařilo seznámit s jeho budoucí ženou Likou. Rory Dunlop žije v současné době s manželkou a dvěma dcerami v Londýně. Román Co jsme si neřekli je jeho beletristickou prvotinou.

Zdroj textu i obrázku: Domino


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z těchto knih je ta pravá právě pro vás? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo jsme si neřekli

Dunlop, Rory

Domino, 2017

zobrazit info o knizeSběratel ztracených věcí

Hoganová, Ruth

Host, 2017

Napsat komentář