Utopický Gotham a zločinný Batman

61lbWBTpyEL
V Gotham City již nevládne zločin. Batman, jeho partnerka Selina Kyleová a jejich pomocníci se starají o spravedlnost a spokojenost občanů. Gotham City, nyní město naděje, však zažívá neobvykle vysoký počet sebevražd. Kdo má na svědomí temno číhající v jinak idylickém městě?

Komiksová kniha Batman Detective Comics 5: Gothtopie je součástí série Detective Comics vydávané komiksovým nakladatelstvím DC Comics. První řada vycházela mezi léty 1937 až 2011 a je známá díky prvnímu výskytu superhrdiny Batmana v Detective Comics # 27 (vydáno v březnu 1939). Druhá řada začala vycházet na podzim roku 2011, ale v roce 2016 se vrátila k původnímu číslování. Titul Batman Detective Comics 5: Gothtopie obsahuje původní sešitové komiksy číslo 25 až 29. V českém překladu jej vydalo roku 2017 nakladatelství BB/art.

Nejvýznamnějšími jmény autorského kolektivu, který se na vytvoření komiksových příběhů podílel, jsou John Layman, Jason Fabok a Aaron Lopresti. John Layman je tvůrcem i scenáristou série Chew – Ochutnávač od Image Comics, několikrát oceněné Harvey Award a Eisner Award. Působil jako redaktor ve WildStorm Productions a za posledních patnáct let dělal letterint snad pro každé velké komiksové nakladatelství. Jako autor je podepsán pod komiksy Mars útočí, Godzilla, Red Sonja a mnoha dalšími. Má rád koťátka, Lego a World of Warcraft. Jason Fabok je komiksový výtvarník, pocházející ze Severního Ontaria v Kanadě. Pracoval na řadě Soulfire pro Aspen Comics. Pro DC se podílel na titulech Superman/Batman, Untold Tales of Blackest Night a Batman: Temný rytíř. Aaron Lopresti udělal první průlom do světa komiksu roku 1993, když ho nakladatelství Malibu pověřilo, aby nakreslil Sludge pro komiksovou řadu Ultraverse. Další zakázky následovaly a brzy se pro Aarona stal komiks plnohodnotnou profesí. Mezi jeho nejvýznamnější práce patří Planet Hulk, Ms. Marvel, X-Men, Wonder Woman, Liga spravedlnosti, Amethyst a Batman.

Název komiksové knihy – Gothtopie – odkazuje na Utopii, legendární a idealistické město. Gotham City je již dlouho městem, kde zločin nemá své místo. Gothamské občany chrání postrach všech kriminálníků, Batman, a jeho profesní i životní družka Selina Kyleová, Catwoman. Skvrnou na dokonalé fasádě je abnormálně vysoký počet sebevražd. Něco naznačuje, že v Gothamu není i přes všechnu tu proklamovanou dokonalost vše v pořádku. Dokáže detektiv Gordon zjistit, kdo stojí za masovou halucinací, která přivádí celý Gotham do šílenství? Vyrovná se Batman s faktem, že je najednou pro všechny veřejným nepřítelem?

Komiksové knize Gothtopie dominuje fantaskní až surrealistický prvek, který dal scénáristům i kreslířům volnou ruku, co se jejich fantasie týče. Autoři tuto možnost bohatě využili. Velmi mě pobavil „návrat“ k původnímu kreslířskému stylu v příběhu Stará škola. Zajímavý byl experiment s kresbou v díle Lepší časy, odehrávajícím se v čase Batmanova důchodového věku, příběh Dvacet sedm mne zase potěšil mým oblíbeným tvůrcem komiksu Scottem Snyderem, známým například díky komiksu Americký upír.

Komiksovou knihu Batman Detective Comics 5: Gothtopie doporučuji nejen fanouškům „temného rytíře“ Batmana, ale obecně i všem komiksovým nadšencům, kteří ocení skvělou kresbu a originální scénář, dávající dohromady poutavou a napínavou podívanou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBatman Detective Comics 5: Gothopie

Fabok, Jason - Layman, John - Lopresti, Aaron

BB/art, 2017

Napsat komentář