Další sériový hrdina

Larsen_DokonalyZabijak
Poměrně rozšířeným žertem je prohlášení, že svět může zachránit jen Chuck Norris. Zkušení čtenáři akčního a špionážního žánru ale vědí, že takových postav nabízí světová literatura celou řadu. Každý takový hrdina pak má s ostatními jeden společný rys – je to rozhodně Dokonalý zabiják.

Nakladatelství Domino představilo 13. března 2017 našim čtenářům u nás dosud neznámého autora Warda Larsena, a to jeho prvotinou Dokonalý zabiják (The Perfect Assassin, 2008). Překlad připravil Dalibor Míček.

Ward Larsen je současný americký autor. Ve svých knihách hojnou měrou čerpá z letité služby v armádě, stejně jako ze své pilotní praxe. První jeho knihou, vydanou v roce 2004, byl právě recenzovaný Dokonalý zabiják, který zahájil sérii příběhů románového hrdiny Davida Slatona. Ve stejné sérii vydal posléze ještě (zatím) tři další knihy, konkrétně v roce 2014 Assassins’s Game (Zabijákova hra), o dva roky později Assassin’s Silence (Zabijákovo mlčení) a na sklonek letošního léta je naplánováno vydání Assassin’s Code (Zabijákův kód). Druhou sérií Warda Larsena jsou příběhy postavy Jammera Davise, zahájené v roce 2010 knihou Fly By Wire (Řízený let), o rok později doplněné titulem Fly By Night (Leť nocí) a zatím poslední v roce 2016 vydanou knihou Passanger 19 (Cestující číslo 19). Poněkud vybočující z obvyklého Larsenova konceptu je román Stealing Trinity (Jak ukrást Trinity), pocházející z roku 2008. Na příští rok je naplánováno vydání dalšího mimosériového románu Cutting Edge (Na ostří).

Dokonalý zabiják je příběh, jímž Ward Larsen představuje světu dalšího z neprůstřelných hrdinů. Po boku Jasona Bournea (Robert Ludlum, Eric van Lustbader), Jackea Reachera (Lee Child), Davida Trevellyana (Andrew Grant) a dlouhé řady dalších se tak objevuje na literární scéně postava Davida Slatona. Nejde samozřejmě o postavu identickou, jen v mnoha ohledech velice podobnou. David Slaton je profesionálním zabijákem pocházejícím ze světově asi nejpropracovanější zpravodajské organizace – jednotky Kidon izraelského Mosadu. Že Mosad je izraelská tajná služba, nemusím asi zkušené čtenářské veřejnosti připomínat, že? Příběh začíná hned na několika frontách. Jednou z nich je super tajná podzemní jednací místnost izraelské vlády, další širé moře. A právě na moři se objeví postava Davida Slatona v roli trosečníka, sotva při životě (vida, jak že nám to začíná Ludlumova série o Jasonu Bourneovi?). K jeho a světovému štěstí se ale místem, kde se potopila jihoafrická loď, na jejíž palubě se Slaton nacházel (spolu se dvěma jadernými hlavicemi), právě plavila na své jachtě doktorka Christina Palmerová. Ta muže na pokraji smrti z ledového moře vytáhne, ošetří a pak se už vše odehrává jinak, než čekala. Na druhou stranu, David Slaton není jen prostý zabiják, ale má i svou lidskou stránku (viz podobnost s výše zmíněnými konkurenčními postavami). A tak se čtenáři mohou těšit i na klasický model, v němž se z únosce stává ochránce, který samozřejmě cestou ještě jakoby mimochodem zachraňuje svět.

Ward Larsen si nevybral izraelského hrdinu náhodou. Dle svých vlastních slov chtěl světu představit specifika izraelské povahy. Tu vidí především v tom, jak díky své poloze a nepřátelství sousedních států žijí Izraelci v neustálém pocitu, že čelí sami celému světu. A jak si proto nemohou dovolit žádnou prohru, což vede k perfekcionalismu ve všem, co dělají. A to nejen v činech, ale hlavně v rozhodnutích. Právě to měl být hlavní motiv příběhu Dokonalého zabijáka – ukázat, co taková rozhodnutí na nejvyšší úrovni obnášejí.

Čtyři sta devadesát šest stran je nerovnoměrně rozčleněno do dvaceti šesti kapitol, prologu a epilogu. Autorův styl je přiměřeně čtivý. Je znát, že prostředí, v němž se příběh odehrává, si důkladně nastudoval a bohatě čerpal ze své armádní i pilotní minulosti. V závěrečném poděkování jmenuje konec konců celou řadu poradců pro různé oblasti románu. V některých případech bych si dovedl představit, že by se příběh stal možná i čtivějším, kdyby pozbyl něco málo z technických detailů. Ale to je nejspíš otázkou osobních preferencí a věřím, že nemalá část čtenářů naopak profesionalitu v popisech technických řešení ocení. Co je však Wardu Larsenovi občas vyčítáno, jsou až příliš vyumělkovaná spiknutí a zápletky. Na mne však Dokonalý zabiják působil vyváženě a s velikou chutí si přečtu i všechna další pokračování. Protože mnohem důležitější, než naprostá korektnost, je jistě autorova schopnost napsat příběh, jenž se čte jedním dechem a při němž si čtenáři odpočinou, či se ještě nenásilnou formou poučí. A právě v tomto ohledu autor vyniká.

Že to Ward Larsen se svými hrdiny myslí vážně, o tom svědčí i příslib, že zrovna doktorka Christine Palmerová, která působí dojmem pouhé epizodní postavy prvního příběhu série, se objeví i v jednom z dalších titulů. Ve kterém, to si prozatím ponechme jako překvapení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDokonalý zabiják

Larsen, Ward

Domino, 2017

Napsat komentář