Československá historie fyziky

edice_republika_cover_fin.indd
Zajímají vás přírodní vědy a jejich vývoj v Československu? To zajisté oceníte knihu, která se zabývá fyzikálním výzkumem mezi dvěma světovými válkami a též seznamuje s významnými fyziky této doby. Druhá část knihy předkládá úspěchy dosažené ve fyzice před rokem 1918. A pak že fyzika nemůže být zajímavá…

Ještě v druhé polovině 19. století byl vývoj naší fyziky vázán na pražskou univerzitu a polytechniku. Po vzniku Československa byly v Brně a Bratislavě založeny univerzity, výchova matematiků a fyziků přešla z filozofických fakult na přírodovědecké a vznikly první mimouniverzitní instituce, např. Radiologický ústav nebo Fyzikální výzkum Škodových závodů. K novým oborům přibyly i další moderní disciplíny ‒ atomová a jaderná fyzika, rentgenová strukturní analýza a spektroskopie. První část této knihy popisuje fyzikální výzkum mezi dvěma světovými válkami a v biografických heslech seznamuje čtenáře se 70 českými, slovenskými a německými fyziky, kteří u nás v této době působili. Druhá část obsahuje přehled úspěchů dosažených ve fyzice na českých a německých vysokých školách před rokem 1918.

 

Ukázka z knihy

Za jakých podmínek vstupovala československá rentgenografie do poválečného období? Z hlediska přístrojového vybavení byla všechna pracoviště zcela závislá na dovozu ze zahraničí. Obor ztratil za nacistické okupace tři velké osobnosti. Profesor Ulrich zemřel v roce 1940 ve vězeňské nemocnici na Pankráci, následujícího roku byl za účast v odboji popraven v koncentračním táboře Mauthausen profesor Šimek a počátkem ledna 1945 skončil v Terezíně život Václava Dolejška. (str. 87)

 

Fyzika za první republiky

Autor: Ivo Kraus, Štefan Zajac

Počet stran: 212
Vazba: brožovaná
Formát: 153×233 mm
ISBN: 978-80-200-2641-5
Doporučená cena: 265 Kč

 

 

Knihu Fyzika za první republiky vydalo nakladatelství Academia.

 

O autorech

Prof. RNDr. Ivo Kraus, DrSc., (* 1936) je profesorem fyzicky na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, kde přednáší fyziku pevných látek, strukturní krystalografii a technické aplikace difrakční analýzy na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. V roce 2006 mu byla udělena Čestná medaile Vojtěcha Náprstka AV ČR za zásluhy o popularizaci vědy a v roce 2012 Prémie Miroslava Ivanova za literaturu faktu. Je autorem řady vědeckých, odborných, cestopisných a populárně-naučných časopiseckých prací. Uveřejnil více než dvě desítky knižních titulů.

Doc. Ing. Štefan Zajac, CSc., (* 1940) působil na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. Byl dlouholetým předsedou Jednoty českých matematiků a fyziků. Nyní přednáší teorii pevných látek na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Jeho odbornou specializací jsou magnetické vlastnosti materiálů.

 

O edici

Kniha vyšla v edici První republika, která přibližuje období první Československé republiky detailním pohledem na jednotlivé oblasti společnosti. Od témat kulturně společenských (např. umělecká avantgarda, církve, divadlo), přes problematiku politických stran, národnostních menšin, armády, přes vývoj vědy (fyzika, medicína), po rozvoj podnikání a technických oborů (letectví, železnice, film). Text přibližuje témata populárně naučnou formou a je ilustrován řadou archivních, dosud nepublikovaných fotografií. Rozsah jednotlivých publikací bude zhruba 200 tiskových stran, fotografií v jednom svazku kolem 100. Plánován je minimálně jeden svazek ročně. Autoři pocházejí jak z různých pracovišť Akademie věd České republiky, tak univerzit a kulturních institucí. Svým populárně naučným pojetím a atraktivním obrazovým doprovodem je edice určena široké veřejnosti. V edici vyšly už následující knihy: Slasti a strasti letních bytů, Velké kriminální příběhy či Špionážní případy.

Zdroj informací: nakladatelství Academia


Nakladatelství Academia v současné době zaujímá svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky a jazykové učebnice

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFyzika za první republiky

Kraus, Ivo – Zajac, Štefan

Academia, 2017

Napsat komentář