Život na letních bytech za první republiky

Jiri Soukal_Slasti a strasti letnich bytu
Jak se žilo na letních bytech a v letních vilách v meziválečném období? Odpověď najdete v nové zajímavé publikaci Jiřího Šoukala, která vyšla v edici První republika nakladatelství Academia.

Pobyty na letních bytech se objevily již v 19. století, největší popularity však dosáhly v meziválečném období, kdy se staly jedním ze symbolů života prvorepublikové městské středostavovské společnosti. Kniha krátce seznamuje s téměř stoletou historií výjezdů na letní byty, hlavní pozornost ale soustředí na všední i nevšední život na letních bytech v meziválečném období. Ukazuje, jak trávili svůj volný čas v létě významné osobnosti i běžní návštěvníci, a přibližuje atmosféru tehdejších proslulých letovisek.

 

Slasti a strasti letních bytů

Život na letních bytech a v letních vilách v éře první republiky
Autor: Jiří Šoukal

Počet stran: 188
Vazba: brožovaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-2611-8
Doporučená cena: 265 Kč

Knihu Slasti a strasti letních bytů vydalo nakladatelství Academia
v edici První republika.

 

Ukázka z knihy

Letní hosté pocházeli především z vyšších a početnějších středních vrstev, které splňovaly základní předpoklady pro návštěvu letního bytu – dostatek finančních prostředků a volného času. O povaze, postavení a chování střední vrstvy vznikla celá řada sociologických a historicko-sociologických prací, ale obecně můžeme říct, že městskou střední třídu jezdící na letní byty reprezentovalo úřednictvo (úředníci státní, magistrátní i soukromí, mezi nimi ministerští radové, ale i běžní účetní), příslušníci svobodných povolání (lékaři, právníci, architekti), představitelé vzdělávací sféry (rodiny univerzitních profesorů, středoškolských profesorů, učitelů), živnostníci a podnikatelé. Bohatnutí střední třídy a šíření jejích návyků ovlivňovaly rozvoj návštěv letních bytů na venkově. Nejpočetnější vrstvu mezi návštěvníky tvořilo úřednictvo, které jezdívalo nejčastěji do nájmů. Do vyšší střední třídy patřily osoby vytvářející vyšší administrativní aparát pro vedení podniků či organizací. (str. 21)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jiří Šoukal

Mgr. Jiří Šoukal (*1987) vystudoval v letech 2007−2013 historii na Filozofické fakultě UK v Praze. V současnosti působí jako doktorand na Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK, kde se zabývá dějinami volného času a první republiky. Publikuje též k problematice dějin Akademie věd a Akademie múzických umění.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.

 

Edice První republika

Edice přibližuje období první Československé republiky detailním pohledem na jednotlivé oblasti společnosti.  Od témat kulturně společenských (např. umělecká avantgarda, církev, divadlo), přes problematiku politických stran, národnostních menšin, armády, přes vývoj vědy (fyzika, medicína), po rozvoj podnikání a technických oborů (letectví, železnice, film). Text přibližuje témata populárně naučnou formou a je ilustrován řadou archivních, dosud nepublikovaných fotografií. Rozsah jednotlivých publikací bude zhruba 200 tiskových stran, fotografií v jednom svazku kolem 100. Plánován je minimálně jeden svazek ročně. Autoři pocházejí jak z různých pracovišť Akademie věd České republiky, tak univerzit a kulturních institucí. Svým populárně naučným pojetím a atraktivním obrazovým doprovodem je edice určena široké veřejnosti. Vyšly zde např. tyto knihy: SlovenskoŠpionážní případy,
Velké kriminální případy.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlasti a strasti letních bytů
Život na letních bytech a v letních vilách v éře první republiky

Šoukal, Jiří

Academia, 2016

Napsat komentář