Soukromý rozhovor

1051598_terezin
Knihu jsem si vypůjčila jako jednu z mnoha týkajících se druhé světové války. Narozdíl od mnoha ostatních je kniha napsána formou rozhovoru mezi starou ženou a dítětem, kterým kdysi byla. Zařadila bych ji mezi knihy „ pro náročnější čtenáře“. Rozhodně knihu nejde přečíst bez hlubšího zamyšlení nad tím, kdo právě promluvil a ke komu je odpověď směrována. Zpočátku mi dělalo problém začlenit promlouvající postavy do celkového děje knihy.

Děj se odehrává mezi léty 1933 – 1945 a popisuje tragický osud jedné z židovských rodin. Takovýchto rodin byla v té době jistě spousta – maminka, tatínek a dvě děti .  Po nástupu Hitlera k moci zbývá nejmladšímu členu rodiny – chlapci Davidovi – jen deset let života. Po nástupu nacistů k moci docházelo k postupnému omezování života Židů, což je v knize neuvěřitelně dobře popsáno. Odjezdy jednotlivých transportů a nakonec také odjezd hlavních hrdinů knihy do koncentračního tábora. Neskutečně těžká fyzická práce pro ženy v pracovním táboře, hlad, zima ,omrzliny, horečka,  vše je popisováno realisticky, tak, jak si hrdinka knihy tímto peklem skutečně prošla.

Ani ústup Němců , konečné osvobození a setkání s ruskými vojáky není pro samotné ženy nejjednodušší a bezproblematické. Na nějakou dobu jim posloužily jako útočiště opuštěné domky po Němcích, ale ani tam nebylo úplně bezpečno. Chtěly konečně domů ….

Knihu bych doporučila všem, kteří se chtějí dozvědět informace z období druhé světové války a mají rádi literaturu k zamyšlení, složitěji podanou a nevadí jim krutě popisovaná pravda.

Ukázka z knihy:

„ Voda není, nikdo se nemůže mýt, a tak už všechny ženské leží a snaží se trochu ohřát pod dekou, ale máma sedí u tebe, snaží se neuvažovat o tom, co se stane, jestli brzy nedokážeš vstát, a říká, že ti horečka určitě už o něco klesla, i když ví, že stoupla. Sahá ti na čelo a nemůže si sáhnout na Davida. Nestačí si v noci odpočinout ani se ohřát a zítra bude zase balancovat s kládou na rameni ad příkopem, modlit se otčenáš a snažit se nemyslet.“

Soukromý Rozhovor

Autor: Hana Bořkovcová

Osudy, 2004

Doporučení:
Share

Napsat komentář