Příběhy terapeutky a jejích klientů

Lillian Rubin_Muz s nadhernym hlasem
Zajímalo vás někdy, jaké to je, ocitnout se na pohovce u psychoterapeuta a svěřovat mu svůj životní příběh? Nemusíte to absolvovat, abyste získali odpověď. Přečtěte si příběhy skutečných klientů socioložky Lillian B. Rubin.

Známá americká psychoterapeutka a socioložka Lillian B. Rubin vybrala ze své praxe několik terapeutických příběhů, které pro ni byly náročné, stály jí hodně sil. Jsou to příběhy, kdy, jak sama říká, „klient očekává více, než by měl, a my slibujeme více, než můžeme poskytnout“. Otevírá komplikované případy, například příběh muže, který se narodil s těžkým tělesným postižením. Porucha osobnosti, kterou trpěl a která komplikovala život všem kolem něj, byla důsledkem jeho nepřijetí sebe samého. Další výzvou pro ni byla práce s klienty, kteří o svém životě nemluvili pravdu a celou terapeutickou zakázku postavili na lži.
Příběhy představují humanistickou terapii, často neortodoxní, s velkým osobním zaujetím terapeutky, která bolesti svých klientů nese spolu s nimi, jsou to i její trápení. Terapeuti jsou často vedeni k tomu, aby se drželi striktních pravidel, ale Lillian B. Rubin věděla, že pravidla jsou pro lidi, ne lidi pro pravidla, a že někdy nastane chvíle, že musíme pravidla porušit. V příbězích, které nabízí, je patrný „aha moment“, kdy přišla na to, že by měla vystoupit z naučeného scénáře a hledat jinou cestu.

 

Muž s nádherným hlasem

Příběhy z druhé strany pohovky
Autorka: Lillian B. Rubin
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-262-1181-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Muž s nádherným hlasem vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Bonnie Paulsenová a Jerry Stillman. Na první pohled působili jako podivný  pár. Zatímco on byl neupravený a nedbale uvolněný, ona byla stažená tak pevně, až mě napadlo, že snad nosí korzet, i když časy, kdy ženy nosily tyhle nelidské vynálezy, už dávno minuly. Když se on úlisně usmál, ona zůstala urputně vážná, téměř se nesouhlasně mračila. Ve chvíli, kdy se on mým očím vyhýbal, ona mě zneklidňovala upřeným pohledem. Oba působili nervózně, jak je při první návštěvě obvyklé, ale ona byla plná jakéhosi uspěchaného napětí, které opanovalo ovzduší kolem ní.
Oba měli vedoucí funkce na středních pozicích v různých firmách, ale v příbuzných oborech. Seznámili se, když se jejich cesty pracovně zkřížily, byli spolu tři roky a chodili na partnerskou terapii, aby „vyřešili nějaké věci“ týkající se jejich vztahu. Ještě než promluvili, celý jejich vzhled a chování mi prozradily, že v tomto páru velí ona. Takže mě nepřekvapilo, když celou hodinu zněl jen její hlas a nepustila nikoho ke slovu. (str. 67–68)

Přečtěte si další ukázku (pod obálkou).

 

Lillian B. Rubin

Lillian B. Rubin byla americká psychoterapeutka a socioložka. Napsala řadu knih, které vesměs pojednávaly o tom, jak genderové a třídní normy poškozují lidský potenciál. Všechny její knihy vycházejí z její vlastní zkušenosti z práce s lidmi.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž s nádherným hlasem
Příběhy z druhé strany pohovky

Rubin, Lillian B.

Portál, 2017

Napsat komentář