Oslavte Světový den poezie se sbírkami z nakladatelství HOST

Tipy_Svetovy den poezie
Dnešek je svátkem poezie, což jej strávit u nějaké zajímavé básnické sbírky? Nebo rovnou u několika! Nabídka nakladatelství Host je vskutku bohatá a uspokojí každého milovníka literatury, v němž dřímá duše básníka.

host

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice
Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků. Nakladatelství vydalo též řadu zajímavých básnických sbírek. Protože je dnes Světový den poezie, některé z těch českých si nyní představíme…

 

Začneme od nejstarší sbírky. Vraťte se v čase zpátky do 19. století a připomeňte si tvorbu jednoho z našich nejvýznamnějších spisovatelů. Přečtěte si soubor jedinečných epických prací Jaroslava Vrchlického.

Epické básně

Autor: Jaroslav Vrchlický

Počet stran: 596
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-658-8
Doporučená cena: 369 Kč

Po výboru z lyrické tvorby Jaroslava Vrchlického (1853–1912) představené svazkem Intimní lyrika (2000) přináší Česká knižnice i soubor spisovatelových nejvýznamnějších epických prací. Mladistvé a provokativní Epické básně (1876), z nichž zejména závěrečná Satanela byla přijata jako nápaditá kritika zplanělé dobové romantiky, a soubor Mýty I (1879), který je dodnes působivý nepateticky střídmým a zlidšťujícím podáním českých národních legend, doplňuje cyklus historických obrazů Zlomky epopeje (1886). Edičně připravil a komentoval Václav Vaněk.

Více informací nejen o této knize najdete v našem článku.

 

Jaroslav Vrchlický

Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem Emil Frída, se narodil 17. února 1853 v Lounech. V mládí jej významně ovlivnil strýc, který byl farářem, a tak se Emil rozhodl studovat teologii. Již v prvním semestru však přestoupil na filozofickou fakultu a věnoval se studiu filozofie, historie a románských jazyků. Více o životě a díle Jaroslava Vrchlického najdete v našem medailonu.

————————————————

Posuneme se o kousek dál, do 20. století. Jiří Kolář rovněž patří k autorům, o nichž jsme se učili ve škole. Teď si můžete prostřednictvím jediného svazku přečíst hned čtyři knihy z vrcholného období jeho básnické tvorby.

Prometheova játra / Trilogie

Autor: Jiří Kolář

Počet stran: 540
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-656-4
Doporučená cena: 379 Kč

Jiří Kolář (1914–2002) patřil k nejodvážnějším novátorům v oblasti poezie i výtvarného umění. Jeho umělecký i názorový nonkonformismus vedl k tomu, že v době komunistického režimu byla až na výjimky jeho tvorba zakazována. Svazek, jímž je Kolářovo literární dílo představeno v České knižnici, obsahuje čtyři knihy z vrcholného období Kolářovy básnické tvorby, která vznikala mimo oficiální kulturu v době stalinismu: Prometheova játra a triptych Mistr Sun o básnickém umění, Nový Epiktet a Černá lyra. Editorem a komentátorem souboru je Petr Šrámek.

 

Jiří Kolář

Český umělec, básník, spisovatel a překladatel Jiří Kolář se narodil 24. září 1914 v Protivíně. Jeho otec byl chudým pekařem, jeho matka byla švadlenou. Když mu bylo šest let, přestěhoval se s rodiči do Kladna, kde žil až do roku 1945. Ve čtyřicátých letech se Kolář stal členem surrealistické Skupiny 42, do které se zařadil především jako básník. Od roku 1948 mu také bylo komunisty zakázáno publikovat. Po podepsání Charty 77 emigroval díky stipendiu do západního Berlína. Pro jeho tvorbu je nejvýznamnější jeho pobyt v Paříži, kde žil v letech 1980 až 1998. Od šedesátých let uskutečnil přes tři sta výstav, vydal deset monografií a několik desítek antologií, dále pak několik knih pro děti, katalogů a bibliofilií. Kolář zemřel po dlouhé nemoci 11. srpna 2002 v Praze.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek artmuseum.cz.

————————————————

Nika je prostor, který ohraničuje prázdno, je to však prázdno k naději a sdílení. Nika je prvotina mocného zraku od spisovatele Matěje Lipavského. Vyšla v Edici poesie Host.

Nika

Autor: Matěj Lipavský

Počet stran: 88
Vazba: brožovaná
Formát: 116×176 mm
ISBN: 978-80-7491-698-4
Doporučená cena: 159 Kč

Lipavský, jak se dá očekávat u tvůrce s dvojdomým záběrem, je nadán citem pro velké scenerie i drobná, jen letmo zahlédnutá zátiší: „Tys viděla sekvoj já velrybu / a nestalo se nic / obvyklý pocit cílových prázdných míst / kulky zarostlé v kůře borovic / na straně od moře.“

 

Matěj Lipavský

Matěj Lipavský (*1985) vystudoval AVU v Praze (ateliér J. Sopka a ateliér J. Zeithammla), je spoluautorem výtvarné části komiksové novely CHYBA (volně dle románu M. Šindelky). Své básně a jiné texty publikoval např. v Souvislostech, Listech či Přítomnosti. Je také zastoupen v antologii Nejlepší české básně 2015. Více na www.lipavsky-matej.com.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Sbírka Meziměstí Václava Maxmiliána je pokusem o rozrušování jistot poezie, paradoxně jemným pokoušením prošlapaných cest.

Meziměstí

Autor: Václav Maxmilián

Počet stran: 84
Vazba: brožovaná
Formát: 116×175 mm
ISBN: 978-80-7491-697-7
Doporučená cena: 149 Kč

Autor (*1987) je básník a prozaik. Doposud publikoval v časopisech Host, Tvar, Pandora, Protimluv aj. Do kulturních magazínů píše recenze na knihy a komiksy. Na FF MU v Brně studuje bohemistiku a estetiku. Jeho první sbírku uvozují verše Louise Aragona: „Všechny hrozné pohromy hrozí tomu, kdo se ožení s vílou / a chce s ní jít do krajin, jež nenajdeme na žádné mapě“; a skutečně – meziměstí je u něj předobrazem pro všechny proluky a „slepé skvrny“ našeho bytí. Na konci cest nejsou cíle, ale vždy jen přístavy, krátká zastavení před další cestou.

 

Václav Maxmilián

Václav Maxmilián (* 1987) je básník a prozaik. Své básně a povídky publikoval v literárních časopisech Tvar, Host, Pandora, Protimluv, Weles,H_aluze a dále na serveru Literární.cz. Do literárního tisku také sporadicky přispívá recenzemi na knižní a komiksové tituly. Studoval J. L. Borgese, S. Becketta, surrealistické a americké básníky, I. Wernische, D. Charmse, absurdní drama, Petera Greenawaye, krautrock a Toulouse-Lautreca. V současnosti studuje literaturu a estetiku na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Žije v Brně, v pátém patře, s okny v korunách stromů.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

Více informací o knihách Nika a Meziměstí najdete v našem článku. Přečtěte si také recenzi Meziměstí.

————————————————

Na závěr tu máme sborník Nejlepší české básně 2016. Každoročně vydávaný, milovaný i nenáviděný, výběr z české poezie vychází letos již po osmé a má opět co nabídnout.

Nejlepší české básně 2016

Editoři: Vít Slíva, Jakub Chrobák

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 162×200 mm
ISBN: 978-80-7491-795-0
Doporučená cena: 239 Kč

Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, ale je výsledkem setkání dvou editorů, dvou subjektivních pohledů na poezii daného roku i na poezii jako takovou. Svazek opět představí přibližně čtyři desítky básní, jež byly uveřejněny v uplynulém roce jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost je věnovaná publikování knižnímu, časopiseckému, ale i na internetu. S nápadem vydávat tyto výbory přišel v roce 1988 americký básník a kritik David Lehman. Podobné ročenky dnes vycházejí v řadě zemí světa. V českém prostředí se na editorství podílely ty nejvýznamnější osobnosti české poezie, mj. Karel Šiktanc, Miloslav Topinka, Petr Král, Ivan Wernisch či Petr Hruška. V roce 2016 se editorského žezla ujmou básník Vít Slíva a kritik, pedagog a básník Jakub Chrobák. Více si o této knize přečtěte v našem článku.

 

Pár slov od editorů:

Jisto je: pojem „nejlepší“ nemá v umění místo. Je tu však básnická edice, v jejímž názvu se slovo „nejlepší“ vyskytuje, po americku, sportovnicky. Jisto je i to, že mnoho dobrých českých básní roku 2016 v tomto svazku chybí; a jak by mohlo nechybět, když není v silách člověka zvaného „editor“ všechny české básně jednoho roku vyhledat? Zbývá naděje, že všechny básně zde přítomné jsou dobré.

Vít Slíva

Byl jsem u toho lopocení, obav, běsů i radostí, kterými se poezie odedávna pokouší stále o totéž: být tady jako svědek i jako maják, jako poslední varta, k níž se může člověk obrátit ve chvílích, když mu „stříhají na kabát“ a snaží se jej ostrakizovat. Všude tam jsem poezii viděl a našel. Takže žádná krize. Dobrý rok.

Jakub Chrobák


Zapojte se do našich aukcí, ve kterých najdete řadu zajímavých knih za skvělé ceny.

Máte rádi českou poezii? Starší nebo současnou? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze stránek freephotosbank.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší české básně 2016

Slíva, Vít – Chrobák, Jakub

Host, 2016

zobrazit info o knizePrometheova játra / Trilogie

Kolář, Jiří

Host, 2016

zobrazit info o knizeEpické básně

Vrchlický, Jaroslav

Host, 2016

zobrazit info o knizeMeziměstí

Maxmilián, Václav

Host, 2016

zobrazit info o knizeNika

Lipavský, Matěj

Host, 2016

Napsat komentář