Předvánoční novinky České knižnice

kniznice_nahled
Nakladatelství Host nevydává jen velká díla světové literatury, ale pamatuje i na oživování odkazu klasické české tvorby. V předvánočním čase čtenářům představilo v novém kabátku hned tři díla, která by milovníkům českého jazyka neměla uniknout.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

———————————–

Po výboru z lyrické tvorby Jaroslava Vrchlického (1853–1912) představené svazkem Intimní lyrika (2000) přináší Česká knižnice i soubor spisovatelových nejvýznamnějších epických prací. Mladistvé a provokativní Epické básně (1876), z nichž zejména závěrečná Satanela byla přijata jako nápaditá kritika zplanělé dobové romantiky, a soubor Mýty I (1879), který je dodnes působivý nepateticky střídmým a zlidšťujícím podáním českých národních legend, doplňuje cyklus historických obrazů Zlomky epopeje (1886).
Edičně připravil a komentoval Václav Vaněk.

Ukázka z knihy

Cigánovy housle

Veselo dnes v bílém zámku
zvučí cimbál, hučí dudy;
starý magnát mladé chase
vyvalit dal plné sudy.

Epické básně

Autor: Jaroslav Vrchlický
Editor: Václav Vaněk

Počet stran: 596
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-658-8
Doporučená cena: 369 Kč

 

Přečtěte si více o novém vydání knihy Epické básně.

 

Jaroslav Vrchlický

Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem Emil Frída, se narodil 17. února 1853 v Lounech. V mládí jej významně ovlivnil strýc, který byl farářem, a tak se Emil rozhodl studovat teologii. Již v prvním semestru však přestoupil na filozofickou fakultu a věnoval se studiu filozofie, historie a románských jazyků. Více o životě a díle Jaroslava Vrchlického najdete v našem medailonu.

———————————–

Jiří Kolář (1914–2002) patřil k nejodvážnějším novátorům v oblasti poezie i výtvarného umění. Jeho umělecký i názorový nonkonformismus vedl k tomu, že v době komunistického režimu byla až na výjimky jeho tvorba zakazována. Svazek, jímž je Kolářovo literární dílo představeno v České knižnici, obsahuje čtyři knihy z vrcholného období Kolářovy básnické tvorby, která vznikala mimo oficiální kulturu v době stalinismu: Prometheova játra a triptych Mistr Sun o básnickém umění, Nový Epiktet a Černá lyra. Editorem a komentátorem souboru je Petr Šrámek.

Ukázka z knihy

10. ledna 1950, Úterý, Kladno

Bůh ví, jak jsem vyrost,
je nemocný, nemá-li co pít,matka mu sama podstrkuje peníze,
aby s ním byl pokoj,
jakoby nestačilo prolít hrdlem
do grejcaru, co vydělá.

Prometheova játra / Trilogie

Autor: Jiří Kolář
Editor: Petr Šrámek

Počet stran: 540
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-656-4
Doporučená cena: 379 Kč

 

Přečtěte si více o novém vydání knihy Prometheova játra / Trilogie.

 

Jiří Kolář

Český umělec, básník, spisovatel a překladatel Jiří Kolář se narodil 24. září 1914 v Protivíně. Jeho otec byl chudým pekařem, jeho matka byla švadlenou. Když mu bylo šest let, přestěhoval se s rodiči do Kladna, kde žil až do roku 1945. Ve čtyřicátých letech se Kolář stal členem surrealistické Skupiny 42, do které se zařadil především jako básník. Od roku 1948 mu také bylo komunisty zakázáno publikovat. Po podepsání Charty 77 emigroval díky stipendiu do západního Berlína. Pro jeho tvorbu je nejvýznamnější jeho pobyt v Paříži, kde žil v letech 1980 až 1998. Od šedesátých let uskutečnil přes tři sta výstav, vydal deset monografií a několik desítek antologií, dále pak několik knih pro děti, katalogů a bibliofilií. Kolář zemřel po dlouhé nemoci 11. srpna 2002 v Praze.

Zdroj informací o autorovi: artmuseum.cz

———————————–

Stěžejní dílo české hagiografické literatury, veršovaná legenda Život svaté Kateřiny, datovaná do třetí čtvrtiny čtrnáctého století, se vyznačuje nejen promyšlenou instrumentací textu, alegoričností, obrazným viděním a barevnou symbolikou, ale též úsilím o psychologickou motivaci jednání a prostoupením jevového a duchovního světa. Reeditovaný svazek umožňuje dnešnímu čtenáři vnímat půvabný příběh duchovní lásky v původním staročeském znění, které k vydání připravil Eduard Petrů podle kritického vydání Václava Vážného, a současně ho v zrcadlovém uspořádání porovnat se zdařilým moderním překladem Jiřího Pelána.

Ukázka z knihy

Poustevník pravil rozvážně:
„Již tě svou řečí uzdravím.
Ten panic, o němž vyprávím
je syn, přebohatý statky,
šlechetné královské matky

Život svaté Kateřiny

 

Editor: Eduard Petrů

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-748-6
Doporučená cena: 329 Kč

 

Přečtěte si více o novém vydání knihy  Život svaté Kateřiny.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEpické básně

Vrchlický, Jaroslav

Host, 2016

zobrazit info o knizeŽivot svaté Kateřiny

Host, 2016

zobrazit info o knizePrometheova játra / Trilogie

Kolář, Jiří

Host, 2016

Napsat komentář