Dětská dobrodružství s knihou

čtoucí děti - ilustrační
Pohádek není nikdy dost, a proto i dnes přinášíme vybrané pohádkové příběhy, z nichž každý v sobě skrývá poselství, ať už se jedná o potřebu chránit bohatství pod hladinou moře, poslouchání rodičů, či poznávání cizích kultur a tradic.  Mladší čtenáři navíc zajisté ocení krásné obrázky, které jsou součástí všech knižních tipů.

Zima je sice pomalu na ústupu a většina sněhu roztála, ale s touto pohádkou si ji můžete zase připomenout. Hlavní hrdinku, sněhovou vločku, odvane divoký vítr daleko od jejího domova, čímž se začne její dobrodružná cesta domů plná překvapení a zážitků.

Tato „mrazuvzdorná a sněhu odolná pohádka až do minus čtyřiceti stupňů“ popisuje v devíti krátkých kapitolách severská dobrodružství malé sněhové vločky. Zvědavá vločka jednoho dne neposlechne maminku, nechá se zachytit divokým větrem a je odfouknuta na širé moře, daleko od rodných ostrovů. Čeká ji putování plné dobrodružství a překvapení, než se jí nakonec přece jen podaří vrátit tam, kam patří. Pohádka je určena především dětem mladšího školního věku.

Ukázka z knihy

Co medvědi vědí

U kormidla lodi stál zachmuřený rybář. Tvářil se nevrle. Bydlel na nedalekých ostrovech a vědcům v polární stanici vozíval čerstvé ryby. Teď byl poslední, kdo opustil pusté ostrovy.
Vločka se ze všech sil držela na přídi. Bála se, aby ji studený vítr nestrhl do oceánu.
Po očku pokukovala po rybáři a říkala si, že maminka měla pravdu.
Medvědi mezitím došli až k červeným domkům. Nejprve nakoukli dovnitř oknem, protože vědci všechno pečlivě zamkli. Jenomže místní lední medvědi se zajímali o přírodu ještě více než vědci. (str.14–15)

Další ukázky můžete nalézt zde: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

Polarni pohadka

Polární pohádka

Autorka: Daniela Krolupperová
Ilustrovala: Michaela Bergmannová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-262-1169-3
Doporučená cena: 225 Kč

Knihu Polární pohádka vydalo nakladatelství Portál.

O autorce

Daniela Krolupperová (* 1969) vystudovala nordistiku s finštinou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dále studovala na lidové vysoké škole v Norsku žurnalistiku a jazyky na univerzitách v Helsinkách a v Oslu. Při studiu pracovala jako redaktorka zahraniční redakce v tiskové agentuře ČTA. Od ukončení studia pracuje jako překladatelka ve svobodném povolání, je rovněž soudní tlumočnicí finského a norského jazyka. Žije a tvoří v Praze, má tři dcery. Velkou zálibu vždycky nalézala ve sportu. V dětství řadu let závodně plavala, nyní ráda cvičí aerobik, běhá, v zimě jezdí na běžkách a v létě téměř neslézá z kola. Napsala např. Policejní křeček, Mizící hmyzíci, Jak jde lesem či Kouzelná aktovka.

Zdroj informací: http://www.danielakrolupperova.cz/o-mne/

————————————————

Vydejte se s hlavní hrdinkou Moheou do její domoviny na Tahiti, kde jako každý rok právě přichází období svátků a tance. Mohea bohužel tančit neumí, ale chtěla by to změnit. Podaří se jí to? A jak ji v tom pomůže královna Manta? Knihu doplňují krásné ilustrace a samolepky.

Každým rokem se na Tahiti koná soutěž v tanci. Ani letos se Mohea nebude moci zúčastnit, protože tancovat neumí. Ale kdo ví? Její neuvěřitelné setkání s královnou Mantou možná všechno změní…
Knížky kolekce Minimiky přinášejí dětem vedle řady zábavných aktivit, samolepek a krásných obrázků také spoustu nových poznatků o cizích zemích a kulturách.

Ukázka z knihy

Tak jako každý rok, na Tahiti právě nastává období svátků a tance.
Ve vesnici se chystá velká soutěž.
Mohea a její kamarádky trénují na pláži.
Každá z nich doufá, že právě ona získá velký náhrdelník z květin, který je určen pro vítězku soutěže.
Jedna po druhé se zvedají a ukazují ostatním zvláštní tanec, který si vymyslely. Baratina se komíhá jako palmovník ve větru, Poerani vlní pažemi, jako by to byly vlny na moři, Lovana napodobuje let posvátné volavky…
Přicházejí i chlapci a všichni zpívají a tleskají, aby doprovodili tanečnice. (str. 3–5)

Podívejte se i na ilustrace z této knihy.

Mohea a tanec královny

Mohea a tanec královny

Autorka: Nadja
Ilustrovala: Julie Camel

Počet stran: 32
Vazba: brožovaná
Formát: 150×200 mm
ISBN: 978-80-87034-25-5
Doporučená cena: 89 Kč

Knihu Mohea a tanec královny vydalo
nakladatelství PRESCO GROUP a. s.

O autorce

Nadja, která ráda ilustruje a zároveň píše příběhy, je autorkou více než šedesáti knížek, jež jsou nejen zábavné, ale také velmi dojemné. Nejznámější z nich je Modrý pes. Nyní se rozhodla svoje pero i poetický vesmír propůjčit kolekci Minimiki. Do této série spadá např. i kniha Aponi a kouzelné pírko.

O ilustrátorce

Julie Camel pracuje pro edici Minimiki a je také autorkou pohlednic. Vzděláním je stylistka a to ji umožňuje  představovat si jak krásné šaty, tak i zvířátka na hraní. A to nejen na papíře, ale i ve skutečnosti, protože jim ráda vdechuje život. Třeba tím, že je k velké radosti svých dětí ušije. Postavičky tvoří k obrazu svému: hezké a jemné.

————————————————

Holčička Nela se trápí kvůli tomu, že nemá žádné kamarády. Seznámí se Lily, růžovou velrybou, a rychle se skamarádí. Jednoho dne ale uvízne maminka Lily na mělčině a Nela musí sehnat pomoc. Podaří se velrybu zachránit?

Malá Nela žije s rodiči v krásném domě u moře, ale často je smutná, protože nemá žádného kamaráda. Netuší, že blízko ní v moři žije malá růžová velryba Lily, která má podobný problém. Všechny velrybí děti až na malého Tomíka se jí smějí kvůli odlišné barvě. Jednoho dne se Lily zatoulá k pobřeží, setká se s Nelou a padnou si do oka. Brzy jejich přátelství projde zatěžkávací zkouškou. Maminka Lily uvízne u břehu a Nela musí své nevěřící rodiče přesvědčit o tom, že zde velryby skutečně žijí a jedna z nich potřebuje pomoc. Jednoduše a vtipně vyprávěný příběh o neobyčejném setkání přináší dětem i skryté poselství o bohatství, které se ukrývá pod hladinou moře a o potřebě jej ochraňovat.

Ukázka z knihy

Nela a ruzova rybaNela si na pláži smutně házela s míčem. Zdálo se jí, že od chvíle, kdy potkala svoji růžovou velrybu, uplynul snad nejmíň rok. Nevěděla, jak dlouho takový rok trvá, ale tušila, že hodně dlouho. A kromě toho jí maminka zakázala chodit k útesům. „Je tam hluboká voda,“ varovala ji.
„Vždyť mám vestu,“ žadonila Nela.
„Jenomže kdyby přišla veliká vlna, rozbila by tě o skálu jako vajíčko“, vysvětlovala jí maminka.
Jindy by se tomu Nela zasmála, prý jako vajíčko, ale dnes jí bylo smutno. (str. 57)

Nela a růžová velryba

Autorka: Mária Lazárová
Přeložila: Lucie Šavlíková
Ilustrovala: Andrea Tachezy

Počet stran: 120
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 165×230 mm
ISBN: 978-80-204-3847-8
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Nela a růžová velryba vydalo nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Seznamte se s Vítkem, skřítkem, který žije ve starém dubu a užívá se života. S každým se přátelí a rád se oddává zábavě. Jednoho dne potká krásnou a něžnou Sněženku, ve které okamžitě pozná vílu svého srdce. Příběh doprovází nádherné ilustrace vystihující krásu lesa.

Přečtěte si poetický a citlivě ilustrovaný příběh o tom, co dokáže opravdové přátelství a oddaná láska. Vítek je šťastný skřítek s velikým srdcem, který si užívá život plnými doušky a žasne nad jeho krásou. A co víc? Dovede vnímat laskavou moudrost starého dubu, který je jeho domovem. A protože na toho, kdo má veliké srdce, čeká i veliká láska, potká Vítek jednoho dne krásnou a něžnou Sněženku – vílu svého srdce.
Originálně graficky zpracovanou prvotinu
Zuzany Šestákové doprovázejí skvělé ilustrace Zuzany Osako, které dětem živě zprostředkovávají krásu lesa – stromů, rostlin i zvířat.

Ukázka z knihy

To vám jednou, děti, byl takový malý skřítek, který moc rád běhal. A ještě raději závodil. Byl totiž nesmírně rychlý a mrštný. Jmenoval se Vítek a žil spolu s ostatními zvířátky v lese. Když Vítek potkal v lese nějaké zvířátko, vždycky si s ním hned chtěl dát závod, aby zjistil, kdo je rychlejší. A pokaždé vyhrál. V celém lese se totiž zatím nenašel nikdo, kdo by byl rychlejší než on. Buďto byli ostatní závodníci menší a měli kratší nožky, takže jim to tak rychle neběhalo, nebo byli naopak větší, ale ne zase tak mrštní, aby vybrali rychle zatáčky, pařezy a jiné překážky, které se na lesní trase ocitly.

Jak to dopadlo s Vítkovým běháním, prozrazuje pokračování ukázky.

Laskave pohadky od stareho dubu 1

Laskavé pohádky od starého dubu

Autorka: Zuzana Šestáková
Ilustrovala: Zuzana Osako

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 170×250 mm
ISBN: 978-80-271-0068-2
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Laskavé pohádky od starého dubu vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Zuzana Šestáková vystudovala přírodovědeckou fakultu v Olomouci, několik let učila na základní škole a nyní se kromě psaní věnuje i hudebním programům pro děti s prvky muzikoterapie. Zabývá se také přirozeným léčením nemocí a navrácením se k původnímu zdraví. Kniha Laskavé pohádky od starého dubu je její prvotinou.

O ilustrátorce

Zuzana Osako je výtvarnice, kterou fascinuje móda, folklór a životní příběhy. V módním světě se objevila nejdříve jako modelka, později se věnovala oděvnímu designu a dnes je velmi úspěšnou a vyhledávanou módní a knižní ilustrátorkou. Její tvorba je významně ovlivněna rodným Slováckem a Japonskem, kde pět let žila, studovala japonskou malbu tuší a vedla výtvarnou školičku pro rodiče a děti.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených pohádkových příběhů vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePolární pohádka

Krolupperová, Daniela

Portál, 2017

zobrazit info o knizeMohea a tanec královny

Nadja

PRESCO GROUP a.s., 2016

zobrazit info o knizeNela a růžová velryba

Lazárová, Mária

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizeLaskavé pohádky od starého dubu

Šestáková, Zuzana

Grada, 2017

Napsat komentář