Nenechte si ujít v týdnu od 6. do 12. března

nenechte_si_ujit
I další březnový týden čeká všechny příznivce knih a literatury program plný zajímavých akcí. Stačí, když si přečtete náš článek, jistě si vyberete tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Na výběr máte napříč celou republikou.

Jako vždy si můžete vybrat z mnoha různých událostí, které potěší nejednoho knihomola. Navíc pokračuje Měsíc čtenářů, což dává tušit, že nuda nehrozí.

Celý týden bude probíhat v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem Týden čtení s babičkami. Babičky budou v pondělí, ve středu a v pátek číst a vyprávět dětem ty nejpůvabnější pohádky a příběhy. V pondělí se mohou děti těšit na Jiřinu Janečkovou, která jim představí knížku Dášeňka od Karla Čapka, ve středu přijde Olga Sekyrová a v pátek bude Anna Tirpáková předčítat z Ferdy mravence od Ondřeje Sekory. Týden čtení ukončí v sobotu kreativní dílna. Čtení začínají v 16.30, dílna pak ve 14.00.

V úterý 7. března se v PrazePaláci knih Luxor uskuteční křest knihy Jana Rejžka Poslední slovo má Jan Rejžek. Tento titul obsahuje více než tři sta sloupků publikovaných v Lidových novinách v letech 2010–2015. Pomocí těchto drobných glos poznáte více samotného autora, který se neustále něčím zabývá, je něčím zaujatý či přímo posedlý. Ve svých sloupcích, které často budí emoce, glosuje literaturu, hudbu, film, divadlo, ale třeba také fotbal. Křest knihy začne v 16.30.

Ve středu 8. března se v ostravském Domu knihy uskuteční beseda a autogramiáda Pavly Jazairiové, rozhlasové novinářky a cestovatelky, která nedávno vydala knihu Příběhy. Tento titul zavede čtenáře na tři kontinenty: do jihoamerické Kolumbie, do Indie a do dvou evropských velkoměst, Paříže a Říma. Autorka sdílí osobní svědectví o tom, co v daných místech utváří tamní životní styl, ale zároveň ponechává čtenáři prostor, aby si vytvořil vlastní názor. Zaujalo vás toto téma? Pak neváhejte, beseda začíná v 16.00.

Ve středu 8. března zavítáme i do Zlína. V Krajské knihovně Františka Bartoše můžete navštívit slavnostní představení knihy Bohuslava Matyáše Rád jsem vás poznal 3. Jedná se již o třetí knihu plnou rozhovorů se zajímavými osobnostmi. Těšit se můžete například na rozhovory s etnologem Karlem Pavlištíkem či se spisovateli Antonínem Bajajou a Josefem Holcmanem. Právě tito a mnozí další se zároveň zúčastní samotného představení knihy. Chybět nebude ani hudební doprovod. Vše začíná v 17.00.

Ve středu 8. března pokračuje v brněnské Knihovně Jiřího Mahena Březen – Měsíc čtenářů. Ve 14.00 na pobočce Kurská ve Starém Lískovci začíná program pro babičky s vnoučaty nazvaný Babičko, jak se ti líbila? Během zábavného odpoledne si budou moci děti a jejich babičky prohlédnout výstavu dětských knih, poslechnout si společně čtení ze zajímavých titulů, nebo si zasoutěžit o ceny v literárních kvízech. Děti se dozví, jaké knížky četli jejich prarodiče, a navíc odejdou obohaceni o mnoho zážitků.

Ve středu 8. března zavítáme opět do hlavního města. V Knihkupectví Academia v Praze na Václavském náměstí se od 17.00 koná křest knihy Periferie, kraje, hodnoty od Libora Prudkého, Michaely Šmídové a Kateřiny Vojtíškové. Tato publikace se snaží obsáhnout problematiku regionů a periferií. Všichni, kteří se o toto téma zajímají, si jistě nenechají křest ujít.

pospisilova-zuzanaVe čtvrtek 9. března se podíváme také do Městské knihovny v Třebíči. Během dopoledne se zde uskuteční besedy se spisovatelkou Zuzanou Pospíšilovou. Tato dětská psycholožka je zároveň úspěšnou autorkou knih pro děti a mládež. Ze své profese psycholožky čerpá také při psaní knih a snaží se do příběhů začleňovat i prvky, které rozvíjejí představivost a tvořivost dětí. Besedy proběhnou v 8.159.15 v ústřední budově, v 10.30 na pobočce Modřínová.

V pátek 10. března přijde chvíle pro všechny milovníky poezie. Ve sklepení Krajské knihovny v Pardubicích se koná pořad Poezie pod klenbou. Hostem večera bude Jan Kratochvíl a návštěvníci si poslechnou jeho osobní i dětskou poezii, autorské trampské písně a skladby pro děti. Večerem vás provede Rudolf Beran a o přednes se postará sám autor, dále Eliška Beranová, Klárka Zatloukalová, Ruda Beran a Vanda Vávrová. Pokud jsou básně vaším šálkem kávy, jistě v 18.00 dorazíte.

Nechte se zlákat naší nabídkou a navštivte některou z prezentovaných akcí.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Zdroj fotky Zuzany Pospíšilové: nakladatelství Grada

Doporučení:
Share

Napsat komentář