Rytíři templu ve Svaté zemi

zkazatemplaru
Nejnovější kniha Michaela Haaga seznamuje čtenáře poutavou formou s problematikou křižáckých států, jejich vzniku, vývoje a zhroucení.

Autorem knihy Zkáza templářů, opatřené podtitulem Vzestup a pád křižáckých států, kterou vydalo roku 2016 nakladatelství Slovart, je londýnský historik a spisovatel Michael Haag. Michael Haag je autorem celé řady publikací o egyptském, antickém i středověkém světě. Mezi jeho knihy patří například Alexandria: City of memory (Alexandrie: Město paměti) a Templáři: Fakta a mýty, která vyšla roku 2011 taktéž v nakladatelství Slovart.

Michael Haag ve svém titulu Zkáza templářů popisuje čtenářsky velmi atraktivní dobu křížových výprav a jejich pokračování v podobě křižáckých států, které vznikly na Blízkém východě těsně po první křížové výpravě. Prvními čtyřmi takovými křižáckými státy byly Edesské hrabství, Antiochijské knížectví, Tripolské hrabství a Jeruzalémské království. Autor popisuje jejich vznik, fungování a pád.

První kapitola knihy popisuje situaci na Blízkém východě před křížovými výpravami. Analyzuje arabské výboje, Palestinu za vlády Umajjovců a arabských kmenů, byzantské křížové výpravy a podobně. Část druhá se pak věnuje samotné první křížové výpravě a jejímu politickému pozadí. Logicky navazuje kapitola, pojednávající o založení řádu templářů a jednotlivých křižáckých států. Autor následně popisuje templářskou obranu Svaté země, styky křižáků s muslimy a končí pádem Akkonu a koncem templářského řádu.

Autor přistupuje k tématu velmi erudovaně, jde do hloubky problematiky a nahlíží na ni z různých úhlů. Jak si lze ověřit v poznámkovém aparátu a sáhodlouhém seznamu použité literatury, výsledná práce vychází z mnoha historických pramenů a odborných knih, které autor musel pečlivě analyzovat a kriticky zhodnotit. Nechybí ani obsáhlý rejstřík, usnadňující případné hledání informací v knize.

Předností knihy není jen text bohatý na relevantní informace, ale i autorova schopnost tyto informace přetvořit v koherentní a poutavé vyprávění, jež čtenáře zaujme a poučí zároveň. Autor dokázal detailně popsat vývoj templářského řádu a křižáckých států, jež vznikly na území Blízkého východu a fungovaly podobně jako feudální panství v západní Evropě. Titul Zkáza templářů doporučuji historicky poučeným čtenářům, kteří ocení množství zajímavých informací.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZkáza templářů
Vzestup a pád křižáckých států

Haag, Michael

Slovart, 2017

Napsat komentář