Proč se váš mozek chová nelogicky?

3080-mozek-saboter
Už jste si někdy říkali, že mozek je vzhledem ke své složitosti překvapivě nelogický orgán, který vás nutí chovat se podivně a nerozumně? Kniha neurovědce/komika vás vtipným způsobem poučí, proč tomu tak je.

Knihu Mozek sabotér vydalo roku 2016 nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA. Jejím autorem je americký neurovědec Dean Burnett, který se kromě složité vědy o ještě složitějším lidském mozku věnuje i stand-up komedii. Pokud zrovna nepíše vtipné knihy o mozku, přednáší Burnett na univerzitě v Cardiffu.

Publikace je uvozena pregnantní větou „Taky se vám někdy zdá, že vás vlastní hlava zrazuje?“, která plně charakterizuje její hlavní náplň. Tou není komplexně pomocí nesrozumitelných odborných výrazů vysvětlit pochody v našem mozku, který řídí veškeré naše bytí, ale zaměřit se na omyly (a pokud je to vzhledem ke stavu současného bádání alespoň částečně možné, rovnou je i vysvětlit), kterých se náš mozek dopouští. To vše prostřednictvím srozumitelného, na humor bohatého a laické veřejnosti přístupného jazyka.

Dean Burnett v sobě komika nezapře. U málokteré knihy jsem se smála tak často, Mozek sabotér je ke všemu populárně naučnou literaturou, jejímž primárním cílem není pobavit publikum. Autor se správně rozhodl zaujmout čtenáře osobitým humorem, vtipnými metaforami a zábavnými příklady z praxe, díky kterým čtenář celým textem proletí, jako by šlo o napínavou severskou detektivku s velmi nepředvídatelným dějem a ne o knihu o poruchách ve funkcích mozku.

A co se vlastně v knize dočtete? Zjistíte, proč se skupina lidí chová hůř než její nejprohnilejší článek, jak je náš mozek kvůli evoluci občas velmi anachronický, proč máte trému před veřejným vystoupením, jak mohou schizofrenici polechtat sami sebe, proč zlomené srdce může bolet i fyzicky, a například i to, proč jsou inteligentní lidé paradoxně mnohem méně sebevědomí a hloupí lidé je často utlučou argumenty.

Knihu Mozek sabotér doporučuji především těm, kteří se chtějí dovědět nové informace o fungování lidského mozku, ale necítí se na odbornou knihu plnou informací, nad kterými by si museli dlouho lámat hlavu. Dean Burnett ve svém titulu předvádí, že umí čtenáři informace nejen poskytnout, ale že je rovněž umí předat srozumitelným, vtipným a čtivým způsobem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMozek sabotér

Burnett, Dean

Pavel Dobrovský – BETA, 2016

Napsat komentář