Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. února

nenechte_si_ujit
Zima pomalu ztrácí svoji sílu a všichni už jistě vyhlížíme jaro a sluníčko. Aby nám čekání co nejrychleji uteklo, přinášíme další přehled těch nezajímavějších akcí ze světa literatury, které se příští týden konají po celé naší republice.

I tentokrát se mohou literární nadšenci těšit na jedinečné události plné knih a literatury. Stačí si pouze vybrat a přijít se podívat. Jistě budete odcházet nadšení.

V pondělí 20. února si přijdou na své fanoušci spisovatelky Kateřiny Tučkové. V brněnské Knihovně Jiřího Mahena se uskuteční její autorské čtení. Tématem bude Moravský Manchester, autorčina poslední kniha Fabrika vypráví totiž příběh právě z doby, kdy se Brnu říkalo moravský Manchester a látky zde vyráběné zaplavovaly celý svět. Pokud se chcete dozvědět více, neváhejte, čtení začíná v 16.30.

V úterý 21. února si Knihovna Karla Hynka Máchy v Litoměřicích připravila pro ty nejmenší čtenáře čtení pohádek. V 16.30 mohou rodiče přijít se svými potomky a užít si společné zábavné čtení poutavých a milých pohádek. Předčítat bude Jaroslava Černá z klubu LiPen, který se zabývá tvůrčím psaním pro seniory.

V úterý 21. února se podíváme do hlavního města. V pražském Paláci knih Luxor pokřtí knihu Jana Bauera Klášterem obchází ďábel. Příběh vypráví o osudech královského soudce Melichara, který pracoval ve službách krále Jindřicha Korutanského. Dostal za úkol vyšetřit záhadné vraždy, které vypadaly jako dílo samotného ďábla. Vyšetření těchto zločinů je podmíněno setrváním Melichara v úřadu. Jak vše dopadne, to si můžete přečíst právě v této knize, jejíž křest začíná v 16.00.

Praze ještě zůstaneme. V úterý 21. února se v Paláci knih Luxor uskuteční křest knihy zpěvačky Ivy Frühlingové Terapie v noci. Autorka tu vypráví příběh mladé matky, která otěhotněla a vdala se brzy po seznámení. Ovšem její nová role je ale velmi zatěžující pro psychiku i čerstvý vztah. Hrdinka má stále pocit, že jí něco schází, a snaží se uspokojení hledat jinde. Křest této zajímavé knihy začíná v 17.00.

Ve středu 22. února přijde chvíle pro všechny milovníky cestování. V ostravském Domu knihy bude od 16.00 probíhat beseda a autogramiáda cestovatele Jiřího Kolbaby, který každý rok vyjíždí na expedice a poznává ta nejodlehlejší místa naší planety. Ze svých výprav vozí mnoho fotografií, které pak také často veřejně prezentuje. Navíc je autorem zajímavé publikace 6 kontinentů – Příběhy z cest. Přijďte si poslechnout o těch nejzajímavějších místech na Zemi.

Ve čtvrtek 23. února se v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem odehraje scénické čtení žáků Základní umělecké školy Evy Randové. Studenti třetího až šestého ročníku literárně dramatického oboru si pro návštěvníky připravili přednesovou tvorbu z vybraných knih. Čtení začíná v 17.30, přijďte tyto talentované mladé umělce podpořit.

Ve čtvrtek 23. února se v Paláci knih Luxor v Praze uskuteční křest knihy Kučerovci aneb Legendy pod sombrery od Jiřího Vlastníka. Kučerovci jsou česká folková a folklorní hudební skupina, jejíž nahrávky měla ve své době většina českých domácností. Nová publikace shrnuje jejich více než padesátiletou historii a dozvíte se v ní věci, které jste o skupině třeba nevěděli.  Pokud i vy patříte mezi fanoušky Kučerovců, tento titul, jehož křest začíná v 16.30, vás jistě potěší.

V pátek 24. února budou v Městské knihovně v Třebíči vzpomínat na jednoho z našich nejznámějších spisovatelů Bohumila Hrabala, od jehož úmrtí nedávno uplynulo dvacet let. Zavzpomínat přijde Tomáš Mazal – editor, publicista a Hrabalův přítel. Sám je autorem několika knih o Hrabalovi a také se spolupodílel na multimediálním projektu Via Hrabal ke 100. výročí Hrabalova narození. Pokud i vás tento autor mnoha nesmrtelných knih zajímá, přijďte v 17.00.

 Navštivte některou z literárních akcí, případně můžete hledat další inspiraci v našem Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář