Hradní kaple potřetí!

Hradni_kaple_III
Třetí díl Hradních kaplí určitě nadchne všechny fanoušky těchto poněkud netradičních stavebních památek. Představuje vrcholná díla z dob Jiřího z Poděbrad a Vladislava Jagellonského, která překypují krásou a důvtipem. Pokochejte se jejich velkolepostí.

Závěrečný třetí svazek Hradních kaplí pojednává především o době vlády Jiřího z Poděbrad a Vladislava Jagellonského, byť panovník tehdy definitivně ztratil své postavení výsadního stavebníka.
Jedinou velkou realizací se tak stala kaple na Křivoklátě, kterou inicioval Vladislav Jagellonský. Jedná se o stavbu mimořádně důležitou, protože je dochována prakticky v intaktním stavu včetně inventáře. Šlechta naproti tomu postavila velmi početnou skupinu náročných kaplí, kterým vévodí Smečno, Rabí, Švihov, Bor u Tachova a Pardubice. Patnácté století oproti době předhusitské přináší odlišný obraz i co do podoby kaplí. Závěrečná část knihy obsahuje kapitolu věnovanou typologií hradních kaplí, exkurz do 17.–19. století a slovník odborných pojmů.

Hradní kaple III.

Doba poděbradská a jagellonská
Autor: František Záruba

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 175×247 mm
ISBN: 978-80-7422-517-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Hradní kaple III. vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

 

O autorovi

Mgr. František Záruba, Ph.D., vystudoval dějiny umění na FFUK v Praze a již od počátku studia se věnoval středověké architektuře, zvláště pak hradům. Své odborné znalosti ještě prohluboval na zahraniční stáži na mnichovské univerzitě Ludvíka Maxmiliána. Kromě kastelologické tematiky, jíž se zabýval ve své magisterské práci o hradech Václava IV., se zaměřuje také na hradní kaple, kterým zasvětil svou doktorskou práci.

Jeho nejnovější publikaci Hradní kaple III. předcházejí Hradní kaple I. a Hradní kaple II., o nichž si po kliknutí na příslušné odkazy můžete přečíst více.

Zdroj informací: ediční plán nakladatelství


Nakladatelství Lidové noviny je české nakladatelství, které se specializuje především na knihy z oborů historie, sociálních a přírodních věd a jazykovědy. Vydává také životopisy a beletrii. V produkci nakladatelství vychází také kulturně historická revue Dějiny a současnost. Nakladatelství vydává knihy ve více než dvou desítkách edic. Mezi kmenové autory nakladatelství patří mimo jiné Tomáš Halík, Dušan Třeštík či Josef Žemlička.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHradní kaple III.
Doba poděbradská a jagellonská

Záruba, František

Nakladatelství Lidové noviny, 2016

Napsat komentář