Psychologická próza

dramaticke_osudy
Dnešní knižní tipy se zaměřují na lidské osudy, které jsou někdy zřetelně propojené (sourozenci, generační vztahy), a někdy méně (muž a dívka, které dělí několik desítek let). Stejně jako v reálném světě se i hrdinové potýkají s problémy, které mají vliv na jejich osobní život a psychiku. Nechte se vtáhnout do jejich životních příběhů…

Domov – do něj na konci dne těšíme, cítíme se v něm spokojeni. Jinak je tomu u hlavních hrdinů Jacka, který se po mnoha letech vrací zpět domů, a Glorie, Jackovy sestry starající se o jejich nemocného otce. Podaří se jim obnovit pošramocené rodinné vztahy a překonat sami sebe?

Psychologická próza Domov představuje samostatný literární protějšek k úspěšnému románu Gilead, ověnčenému Pulitzerovou cenou, a je součástí stejnojmenné volné trilogie završené knihou Lila. Jack – „černá ovce“ rodiny Amesova nejbližšího přítele, presbyteriánského pastora Boughtona – se po mnoha letech vrací k zestárlému, mrzoutskému otci, z jehož láskyplného sevření zamlada věčně někam utíkal. O soužití i soužení v jejich domácnosti vypráví Jackova sestra Glorie, odkvétající neprovdaná učitelka, která do rodného domu přijela krátce předtím, aby se o churavého tatínka postarala.
Oba sourozenci si pod pátravým otcovým zrakem pečlivě střeží své nitro a jen neradi se s okolním světem dělí o pocity ztroskotanců. Jejich snaha, aby k sobě v domově dávného dětství nalezli cestu, rámuje elegický příběh o touze překonat vlastní charakter, osudově ovlivněný předchozím životem. Přední americká spisovatelka
Marilynne Robinsonová je přivedla na scénu, kde bude třeba svést zápas o vlastní názor, o schopnost přijmout laskavost, o upřímný úsměv. Domov je však i posvátné místo, poněvadž nabízí občasnou útěchu a prchavé okamžiky milosti, v nichž nehrdinské postavy překonávají samy sebe.

Ukázka z knihy

Deset let naplněných menšími či většími zradami zhoršovalo ještě na všech stranách vědomí, že všichni mají neustále nastražené uši i oči v předtuše dalšího přestupku, a ještě horší bylo, že jim Jack nikdy neoplácel stejnou mincí, ačkoli to možná souviselo s tím, že lumpárny jeho sourozenců byly tak nicotné, že ho ani nezajímaly. Tvrdit, že dodnes měli bratři a sestry kvůli Jackovi špatné svědomí, by bylo poněkud nadsazené. Nesporně měl vlastní důvody, proč se celá léta rodiny stranil a odmítal sebemenší pokusy o navázání kontaktu. Pokud tedy byl, Bože dej, ještě naživu. (str. 12)

Domov

Autorka: Marilynne Robinsonová
Přeložil: Veronika Lásková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7335-452-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Domov vydalo nakladatelství Leda.

O autorce

Marilynne RobinsonovaMarilynne Robinsonová (*1943) patří k nejvýraznějším americkým prozaičkám současnosti. Rodačka ze Sandpointu v Idahu vystudovala anglistiku a amerikanistiku na Brown University a na University of Washington. Zkušenosti z maloměstského „života na pomezí“ někdejší prérie jsou určující i pro její poměrně skromné dílo, které se přesto setkává s neutuchající odezvou čtenářské a kritické obce. Pro mnohé dnes zosobňuje ženskou protiváhu „metafyzickému pesimistovi“ Cormacu McCarthymu, s nímž Robinsonovou spojují konzervativní východiska při studiu americké mytologie. Mezi její další díla patří Lila či Gilead.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Leda

————————————————

Jak se vypořádat s vlastním selháním? S touto otázkou se potýká hlavní hrdina, novinář, který se rozhodne napravit své selhání radikálním činem. A jakým? To se čtenář dozví prostřednictvím Aleny, která o pár let později nalezne jeho zápisky a zjistí, že ho možná znala její matka. Jak se naplnil novinářův osud?

Psychologická novela Prak z období německé okupace vypráví příběh novináře, který se zaprodal nacistické moci a svá selhání se rozhodl kompenzovat tím, že spáchá brutální, radikální čin, který jej může přivést až na popraviště. A není zdaleka jisté, zda mu tento záblesk vzdoru pomůže po válce očistit vlastní jméno. V druhé linii pak sledujeme osudy patnáctileté Aleny, která na počátku šedesátých let objeví v lesní chatě u Hamerské nádrže na Vysočině novinářovy zápisky. Jak se naplnil jeho osud? Jaký vztah k tomuto muži má její matka? A hlavně – proč jen zmínka o něm přivádí k zuřivosti komunistického tajemníka, který s oběma ženami tráví na chatě noc?

Ukázka z knihy

Mezi plaňkovými ploty za posledními domy Studnice se vynořilo velké černé auto. Kolébalo se zvolna ve vyjetých kolejích polní cesty a směřovalo k nedalekému lesu. Vzduch se v horkém letním dni vlnil nad loukami okolo. Na kraji lesa se cesta rozdělovala, jedna běžela dál podél a druhá mizela v jeho hloubi.
Na rozcestí vůz zabrzdil a zůstal stát se zapnutým motorem. Zadní dveře se otevřely a vystoupila žena ve středních letech a dívka asi patnáctiletá. Zároveň vystoupil i řidič, hubený, černý chlapík. Hbitě otevřel kufr, vyndal zavazadla a položil je vedle cesty. Poté zabouchl rázně víko a beze slova opět sedl za volant s pohledem upřeným před sebe. (str. 8)

Prak

Autor: Michal Vrba

Počet stran: 188
Vazba: vázaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-257-1952-7
Doporučená cena: 258 Kč

 

Knihu Prak vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Michal Vrba (* 1976) pochází z Hlušic, malé vesničky na východě Čech, kde strávil dětství. Po vyučení v hradeckém ČKD a nástrojařské nástavbě složil přijímací zkoušky na obor český jazyk – občanská nauka na UJEP v Ústí nad Labem, městě, které se stalo na deset let jeho domovem. Pět let učil společenské vědy na místní střední škole. Poté ho osud zavál do západního Skotska, kde se živil jako přístavní dělník a řidič náklaďáku. Nyní pracuje pro malou rodinnou tiskárnu. Se ženou Martinou a malými syny žije v Novém Bydžově. Píše od dětství, povětšinou kratší povídky. V roce 2014 napsal Hontoliniho, podivuhodné příběhy pekaře a příležitostného agenta. Knihu sám ilustroval a vydal pro přátele v nákladu sta výtisků. Prak je jeho první delší souvislejší text. Ve volných chvílích se věnuje synům, rekonstrukci domu a dálkovým pochodům.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Jaké to je postavit se „démonům“ minulosti či otevřít tzv. 13 komnatu? Na to by mohl odpovědět novinář Sacha Batthyany, jehož příbuzná byla zapletena do spáchání zločinu zastřelení 180 Židů. Ve svém pátrání po pravdě se vydá nejen do minulosti, ale odkryje i řadu rodinných traumat…

Novinář Sacha Batthyany, potomek maďarského šlechtického rodu, zjistí, že jeho prateta byla zapletena do zrůdného nacistického zločinu.
V březnu roku 1945 hraběnka Margit Batthyányová-Thyssenová uspořádá ve svém sídle v rakouském Rechnitzu večírek. Okolo půlnoci někteří z hostů její zámek opustí a zastřelí sto osmdesát Židů, kteří mají v Rechnitzu vykonávat těžkou práci. Co přesně se tehdy stalo, je dodnes zahaleno tajemstvím. Margit o události po celý život mlčela, těla obětí nebyla nikdy nalezena a očití svědci záhadně zemřeli.
Ve snaze zjistit pravdu o nacistickém zločinu odhalí autor dávná rodinná traumata. Pátrání po minulosti ho zavede do předválečného Maďarska, poválečného Rakouska a současného Švýcarska, na místo bývalého sibirského gulagu, do jihoamerického domova ženy, která přežila Osvětim – a také na pohovku psychoanalytika, jenž vášnivě rád kouří dýmku. Na své cestě dojde k poznání, které změní jeho pohled na rodinu i na sebe samého. Určují předchozí generace náš život? Jsme my všichni „dětmi války“? Je holokaust dávnou minulostí?
Kniha Sachy Batthyanyho je psychologickým portrétem současné generace Evropanů a neobvyklou rodinnou kronikou, která na příbězích dvou rodů zpřítomňuje dějiny střední Evropy.

Ukázka z knihy

Začalo to jednoho dubnového večera, zhruba sedm let před odletem do Buenos Aires. Tehdy jsem byl spolupracovníkem vydání Neue Zürcher Zeitung. Bylo brzy ráno, v práci ještě skoro nikdo nebyl, všude klid. Psal jsem zrovna článek o holandském dárci spermatu, když vtom mi jedna starší kolegyně, která toho se mnou jinak moc nenamluvila, položila na stůl stránku vytrženou z novin a zeptala se: „Co to máš vlastně za rodinu?“ (str. 13)

Odpověď hlavního hrdiny na otázku zde nalézt v pokračování ukázky.

Ohlasy na knihu

Sacha Batthyany dokazuje, že historické události utvářejí i naši přítomnost…

– WDR

Výborně napsaná kniha o masakru v městečku Rechnitz, dobové panoráma, ve kterém se historie jedné rodiny prolíná se středoevropskými dějinami. V neposlední řadě je to velkolepá esej o tom, jak minulost ovlivňuje přítomnost.

– Der Spiegel

A co to má co dělat se mnou?

Zločin v březnu 1945. Příběh mojí rodiny
Autor: Sacha Batthyany
Přeložil: Viktorie Hanišová

Počet stran: 255
Vazba: vázaná
Formát: 138×207 mm
ISBN: 978-80-7491-779-0
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu A co to má co dělat se mnou? vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Sacha BatthyanySacha Batthyany (* 1973) vystudoval sociologii v Curychu a Madridu, poté pracoval jako redaktor v několika novinách a časopisech. V současné době vyučuje žurnalistiku ve Švýcarsku a působí jako zahraniční zpravodaj ve Washingtonu. Kniha A co to má co dělat se mnou? (2016) je jeho prvotina a vychází ve dvanácti zemích.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDomov

Robinsonová, Marilynne

Leda, 2016

zobrazit info o knizePrak

Vrba, Michal

Argo, 2016

zobrazit info o knizeA co to má co dělat se mnou?
Zločin v březnu 1945. Příběh mé rodiny

Batthyany, Sacha

Host, 2016

Napsat komentář