Karel IV. v audioknize

Karel IV. – Cisar a synove
Závěr života Karla IV. jako mluvené slovo. Ve třetím pokračování deníku se Karel IV. kromě záležitostí politických věnuje i těm rodinným. Má tři syny a o svá práva se hlásí i nevlastní syn Guillaum. Podaří se panovníkovi vše vyřešit, než ho zradí jeho zhoršující se zdravotní stav?

Třetí část Tajného deníku císaře Karla IV., přináší události z poslední dekády jeho života, tedy události let 1368–1378. Po slavné korunovaci císařovny Elišky se císař naplno věnuje získání římského trůnu a dalších držav pro nejstaršího syna Václava. Jako otec měl však tendenci poněkud nekriticky hodnotit jeho schopnosti a velmi toužil, aby právě on, následník, šel v jeho šlépějích. Alžběta naopak naléhá, aby opustil svou celoživotní koncepci a jednal proti ní. Nemůže přece stále prosazovat pouze nejstaršího, má přece i dva další syny. Stárnoucí a nemocný císař jen stěží odolává. A začínají se rovněž hlásit i hříchy minulosti v podobě ohrožení Karlova nevlastního syna Guillauma. Panovníka začíná zrazovat do té doby pevné zdraví, což však neznamená, že v pravý okamžik nedokáže osobně zasáhnout.

I když se jedná o audioknihu, přesto si můžete vychutnat ukázku, kterou nakladatelství OneHotBook zpřístupnilo. A pokud máte rádi osobnost Karla IV., tak určitě zaměřte svoji pozornost na dvě předchozí audioknihy, a to Karel IV. – Tajný deník a Karel IV. – Císař a císařovna. Samozřejmě můžete sáhnout i po stejnojmenné knižní předloze (Karel IV. – Tajný deník, Karel IV. – Císař a císařovna a Karel IV. – Císař a synové).

V loňském roce navíc uplynulo 700 let od narození tohoto českého velikána a vyšla řada nových knih věnujících se Karlu IV. a jeho životu. I my představili výběr zajímavých publikací.

Karel IV. – Císař a synové

Autor: Josef Bernard Prokop
Čte: Jiří Dvořák

Vazba: CD
ISBN: 8594169481036
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Karel IV. – Císař a synové vydalo nakladatelství OneHotBook.

O autorovi

Josef Bernard ProkopJosef Bernard Prokop se narodil se a studoval v Praze (varhany, klavír, hudební věda). Po krátké pedagogické praxi zakotvil roku 1992 v Českém rozhlase, kde je redaktorem a moderátorem. Kromě toho je také autorem více než dvou stovek rozhlasových pořadů, spoluautorem televizních pořadů (s režisérem A. Moskalykem) a autorem dvou divadelních her. Aktivně koncertuje na varhany, a to nejenom v Čechách, ale ve většině zemí Evropy. Je aktivní i v muzikologické práci, mj. je zakladatelem a předsedou České společnosti Jana Ladislava Dusíka. Vychovává mladé klavíristy v ZUŠ Jana Zacha v Čelákovicích. Ke Karlovi IV. má autor o to větší vztah, že někteří z jeho předků byli ve službách tohoto slavného panovníka a u jeho dvora.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství OneHotBook

O interpretovi

Jiri Dvorak_One Hot BookJiří Dvořák se narodil v Brně, kde také vystudoval herectví na JAMU a vzápětí získal angažmá v Městském divadle. Účinkoval rovněž v šumperském a brněnském Mahenově divadle. V roce 1999 dostal nabídku působit v pražském Divadle na Vinohradech, jehož předním členem je dodnes. Na jevišti úspěšně ztvárnil spoustu dramatických postav od Shakespearova Macbetha i Jindřicha IV., Šmerala v Adině až po šarmantního Arthura Goringa ve Wildeově Ideálním manželovi. Televizní a filmoví diváci jej znají z filmů Vůně vanilky, Anděl páně, Operace Silver A, Zemský ráj to napohled či Příběh kmotra a ze seriálů jako Pojišťovna štěstí, Světla pasáže, nebo Sanitka

Zdroj informací a a fotografie: nakladatelství OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarel IV. – Císař a synové (audiokniha)

Prokop, Josef Bernard

OneHotBook, 2016

Napsat komentář