Vzdělávání s humorem

Matouci encyklopedie
Není encyklopedie jako encyklopedie. Některé jsou vyloženě odborné, naučné, jiné, jako např. ta dnešní, humorné, ironické a doplněné barevnými ilustracemi, nad kterými se člověk nejen pobaví, ale i zamyslí.

O něco dříve narození si možná ještě vzpomenou na krásnou barevnou knížku Bohumila Říhy – Dětskou encyklopedii. Ta byla předobrazem zvláštní knížečky Matoucí encyklopedie. Saša Gr., básník a humorista, zpracoval ovšem toto téma po svém. Ve 148 heslech určených zdánlivě dětskému čtenáři si dělá legraci prakticky ze všeho kolem nás, z kapitalismu i z komunismu, z xenofobů i z různých etnik, z milionářů i bezdomovců, ale i z běžných životních situací. Knihu, která pobaví řadou nečekaných point i slovních hříček, inteligentním i suchým nonsensovým humorem, doplnil vtipnými barevnými kresbami slovenský multidiletant Juraj Bocian. Doslovem opatřil Gaco Novomesský.
Varování: Kniha není vhodná pro děti a dospělé!

Ukázka z knihy

Ďábel

Matouci encyklopedie 1Když se někdo hodně ošklivě tváří a navíc má dlouhý ocas, je to dost často ďábel. ten se většinou drží svého kopyta a fluše na zem bouchací kuličky, ze kterých stoupá čmoud. Dříve se ďábel upaloval, ale později se zjistilo, že to je nehygienické a trošku to bolí, tak se od toho upustilo. Ono to totiž pálí jako čert. Ďábel má zřejmě blízko k zemědělství, neboť s sebou neustále nosí vidle.
Kdo je posedlý Ďáblem, vyplazuje jazyk a lomcuje rukama, dokud nepřijde exorcista a nešáhne mu na hlavu. Ten Ďábla vycucne a není přesně známo, co s ním udělá. Pravděpodobně ho předá papežovi, který se s ním už nějak domluví. (Viz též heslo Papež).
Kde se chce, aby tam nebyl ďábel, tam se nacáká voda a zapálí kadidlo a může se něco mumlat, což se nazývá posvěcení. Ďábel dříve chodil od člověka k člověku a přemlouval je k tomu, aby udělali nějakou špinavost. Dnes je to legální a říká se tomu lobbying. Existuje také ďábelská klobása, která je velmi dobrá, ale je to buřt. (str. 27)

Na stránkách nakladatele lze najít další hesla: ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3, ukázka 4, ukázka 5, ukázka 6, ukázka 7.

Matoucí encyklopedie

Autor: Saša Gr.
Ilustrace: Juraj Bocian

Počet stran: 150
Vazba: vázaná
Formát: 198×200 mm
ISBN: 978-80-906646-0-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Matoucí encyklopedie vydalo nakladatelství Mlhovina.

O autorovi

Saša Gr. (pseudonym) se narodil se 31. 10. 1977 v Novém Městě na Moravě. Aktuálně se věnuje literární tvorbě, zaměřuje se především na poezii a humoristickou beletrii. Kromě toho provozuje Antikvariát MLHA a předsedá občanskému sdružení Klub MLHA. Mezi další díla patří např. Jede medička na sáňkách.


logo_mlhovinaNakladatelství Mlhovina vzniklo v říjnu roku 2016. Jeho stěžejní náplní bude nakladatelská činnost. Rádi by se zaměřili především na vydávání knih z oblasti literatury faktu, regionální literatury a publikací pro děti a mládež. Doplňkově chtějí podporovat původní českou beletristickou i básnickou tvorbu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMatoucí encyklopedie

Gr., Saša

Mlhovina, 2016

Napsat komentář