Jaký je smysl bytí?

edward-osborne-wilson_smysl-lidske-existence
Kdo jsme, kam směřujeme a proč? Tyto a další podobné otázky si nejednou kladl asi každý z nás a ve své nové knize o nich uvažuje také zkušený biolog Edward O. Wilson.

Edward Osborne Wilson je jedním z nejuznávanějších biologů dneška, pro svou průkopnickou práci bývá často nazýván „otec sociobiologie“ nebo „otec biodiverzity“ a mezi biology je znám jako největší znalec života společenství mravenců. Ve své dosud nejfilozofičtější knize Smysl lidské existence se však obrací k lidským otázkám jako „Odkud pocházíme?“, „Proč existujeme na této planetě?“ nebo „Kam a proč kráčíme?“. Kdysi se mu vyčítalo, že o lidském druhu píše poněkud mechanisticky a příliš se spoléhá na genetickou předurčenost. Možná proto se ve své nové knize zahloubal nad jedinečností lidského života a nad tím, že přestože nás i pavouky utvářel stejný evoluční proces, básníkův sonet se přeci jen fundamentálně liší od pavučiny. Ať už píše o tajemství lidského druhu, svobodné vůli, náboženství, kolapsu biodiverzity, či dokonce věrohodném portrétu mimozemské civilizace, vždy věří, že lidstvo má ve vesmíru skutečně výjimečné místo. Doslov napsal Jan Havlíček, kniha byla vydána ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Smysl lidské existence

Evoluce a náš vnitřní konflikt
Autor: Edward Osborne Wilson
Přeložil: Aleš Drobek

Počet stran: 184
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×203 mm
ISBN: 978-80-7363-2003-5
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Smysl lidské existence vydalo nakladatelství Dokořán v edici Aliter.

 

Ukázka z knihy

Chceme-li porozumět lidské přirozenosti, musíme sečíst biologickou evoluci našeho druhu s okolnostmi, které utvářely naši prehistorii. Tento úkol je příliš důležitý a náročný, než abychom jej nechávali pouze na humanitní sféře. Ta prostřednictvím svých mnoha disciplín, od filozofie přes právo a historii až po umění, popsala specifika lidské přirozenosti zcela vyčerpávajícím způsobem a v nekonečných permutacích, mnohdy geniálně a v úžasných detailech. Nikdy však nevysvětlila, proč jsme ze všech nesčetných možných přirozeností nadáni zrovna tou stávající, a ne jinou. Z tohoto pohledu humanitní sféra nedosáhla, a nikdy také nedosáhne, plného porozumění smyslu existence našeho druhu.
Kým tedy vlastně jsme? Klíčem k této odvěké záhadě jsou okolnosti a procesy, z nichž jsme vzešli. Lidská přirozenost je výsledkem historie, a to nikoli jen oněch šesti milénií trvání civilizace, leč mnohem hlubší, obnášející stovky tisíc let. Chceme-li se dobrat plnohodnotného řešení našeho tajemství, musíme ji prozkoumat jako jednolitý, souvislý produkt biologické i kulturní evoluce. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Edward Osborne Wilson

Edward Osborne Wilson (* 1929) je jedním z nejuznávanějších biologů současnosti. Emeritní profesor entomologie na Harvardově univerzitě a držitel dvou Pulitzerových cen za literaturu faktu se těší přezdívkám jako „otec sociobiologie“ či „otec biodiverzity“. K jeho dalším knihám patří přelomová teoretická práce Sociobiology. The New Synthesis (Sociobiologie: Nová syntéza, 1975), cenami ověnčená populárně-vědecká kniha O lidské přirozenosti (1978, česky 1993) nebo encyklopedická „bible myrmekologie“ The Ants (Mravenci, 1990).

Informace o autorovi byly převzaty ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmysl lidské existence
Evoluce a náš vnitřní konflikt

Wilson, Edward Osborne

Dokořán, 2016

Napsat komentář