50. léta v románové tvorbě

pozehnana-leta_genialni-pritelkyne_vysehradsti-jezdci
S dnešními knižními tipy se vrátíme do 50. let minulého století, a to nejen na naše území, ale i do ciziny, konkrétně do Neapole. Zavzpomínejte si nebo nově poznejte zajímavou etapu naší historie.

Požehnaná léta jsou příběhem Tomáše Severína, začínajícím v jeho dětství roku 1949 v Praze a končícím vyhozením Stalinova pomníku na Letné. Autor Jan Stavinoha by rád probudil u nové české generace zájem o toto období našich dějin. Kniha zároveň může občerstvit vzpomínky těm, kteří v době stalinismu žili.

Požehnaná léta

Autor: Jan Stavinoha

Počet stran: 202
Vazba: brožovaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-7492-265-7
Doporučená cena: 190 Kč

Knihu Požehnaná léta vydalo nakladatelství Galén.

Román Jana Stavinohy vypráví příběh Tomáše Severína, pohledem malého kluka můžeme nahlédnout do běžného života v dobách českého stalinismu. Tomášův příběh začíná v Praze v roce 1949 a končí odstraněním slavného pomníku generalissima Stalina na Letné…

 

Jan Stavinoha

Jan Stavinoha (narozen 26. 5. 1945 v Praze) studoval klasickou kytaru na konzervatoři, v 60. letech hrál v poetickém divadle Viola a v orchestru Divadla za Branou. Po invazi 1968 odjel do Londýna, kde založil kytarové duo, hrající klasickou hudbu i pop music. V roce 1969 byl pozván do Amsterdamu, kde zůstal k trvalému pobytu, dokončení studia a pokračování ve vystupování a skládání hudby. V roce 1982 vydal v holandštině první knihu Pražský dixieland a rozhodl se plně věnovat literatuře. Vedle psaní do novin, literárních časopisů a rozhlasových her vydal dosud 11 knih. Nedávno se rozhodl některé z nich za pomoci Jaroslavy Lencové přeložit do rodného jazyka a jako první vychází román Požehnaná léta.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Galén.

————————————————

Román Geniální přítelkyně je prvním dílem stejnojmenné tetralogie, která už uchvátila čtenáře bezmála na celém světě a vzbudila zaslouženou pozornost literární kritiky (poslední díl byl mj. nominován na italskou cenu Strega a dostal se mezi šestici kandidátů na The Man Booker International Prize).

Geniální přítelkyně

Autorka: Elena Ferrante
Přeložila: Alice Flemrová

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-340-4
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Geniální přítelkyně vydalo nakladatelství Prostor.

Neapolská periferní čtvrť Luzzatti (v textu však její název nikdy nezazní), padesátá léta minulého století. Právě tam a tehdy začíná příběh jednoho ženského přátelství. Jeho vypravěčkou je Elena, která už jako stará žena vzpomíná na svůj život, který byl, kam její paměť sahá, vždycky ovlivňován silnou osobností geniální Lily. Sama je přitom klíčovou postavou zas pro Lilin osud, v jejích očích je tou geniální kamarádkou naopak ona. Úhelným kamenem jejich komplikovaného vztahu je snaha obstát v mužském světě, jehož konvenční hranice jsou pro ně stejně tak svazující jako hranice jejich čtvrti plné pokrytectví a násilí. Čtenář se v románu seznamuje nejen se dvěma protagonistkami, ale i s celým mikrokosmem neapolské čtvrti propojené hustým předivem konvencí a vášní, jehož kořeny sahají až do doby fašismu, do let druhé světové války, do světa „před Elenou a Lilou“. Vypravěčka nás sice na vzorku jedné čtvrti provede vývojem italské společnosti od poválečné chudoby až k ekonomickému zázraku šedesátých let, zasvětí nás do ideologických i přízemních sporů mezi komunisty a camorristy, ale ústředním tématem románu i celé série zůstává přátelství vzájemně odlišných hrdinek, vylíčené s až nemilosrdnou otevřeností jako systém „spojených nádob“, jako bolestné zrcadlení, jako celoživotní soupeření, jako pevné pouto, které často škrtí.

 

Ukázka z knihy

Probrečela jsem celou noc v tichu kuchyně. Usnula jsem až za svítání. Přišla mě vzbudit Nella a vynadala mi, řekla, že Nino se nasnídal na terase, aby mě nerušil. Už odešel.
Rychle jsem se oblékla, všimla si, jak trpím. „Běž,“ dovolila mi nakonec, „snad to stihneš.“ Utíkala jsem do přístavu a doufala, že tam dorazím dřív, než parník odpluje, ale plavidlo už bylo na širém moři.
Prožila jsem si ošklivé dny. Při úklidu pokojů jsem našla záložku z modrého kartonu, která patřila Ninovi, a schovala jsem si ji mezi své věci. Když jsem pak večer ležela v kuchyni v posteli, čichala jsem k ní, líbala jsem ji, olizovala ji špičkou jazyka a plakala jsem. Má zoufalá vášeň mě dojímala a pláč se živil sám od sebe.
Pak přijel Donato Sarratore a začala jeho čtrnáctidenní dovolená. Bylo mu líto, že syn už odjel, ale byl rád, že jel za svými spolužáky na avellinský venkov studovat. „Je to opravdu zodpovědný chlapec,“ řekl mi, „je jako ty. Jsem na něj pyšný, jako je asi pyšný tvůj otec na tebe.“ (str. 195)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Elena Ferrante

O skutečnou totožnost Eleny Ferrante se lite­rární obec zajímá už od počátku 90. let, kdy vyšla románová prvotina L’amore molesto (1992, Tíživá láska) osob(y) publikující(ch) pod tímto jménem. Mezinárodní úspěch tetralogie Geniální přítelkyně, tvořené romány L’amica geniale (2011, Geniální přítelkyně), Storia del nuovo cognome (2012, Příběh nového jména), Storia di chi fugge e di chi resta (2013, Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou), Storia della bambina perduta (2014, Příběh ztracené holčičky), dal podnět k intenzivnějšímu pátrání po její identitě. Univerzitní profesor Marco Santagata je na základě literárního zkoumání jejích děl přesvědčený, že za jménem Eleny Ferrante se skrývá historička Marcella Marmo; novinář Claudio Gatti, který zas sledoval tok peněz, přišel s odhalením, že je to překladatelka Anita Raja, manželka spisovatele Domenica Starnoneho. Existují i teorie, že autorem knih je sám Starnone, jiní spekulují o týmové spolupráci manželského páru, případně i dalších osob z okolí nakladatelství Edizioni E/O, které knihy Eleny Ferrante vydává. Ať už je Elena Ferrante kdokoli, v současnosti je kritikou řazena mezi největší žijící italské autory a týdeník Time ji v roce 2016 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. S jejím vypravěčským mistrovstvím, které není založeno na narativních experimentech, ale na strhující síle výpovědi o těch nejzákladnějších lidských citových poutech, se už mohli čeští čtenáři setkat v románě Dny opuštění (2011). Její romány Tíživá láska a Dny opuštění se dočkaly filmového zpracování (1995, r. Mario Martone a 2005, r. Roberto Faenza), nyní se na motivy tetralogie Geniální přítelkyně chystá v produkci společností Fandango a Wildside televizní seriál The Neapolitan Novels.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Prostor.

————————————————

Vyšehradští jezdci jsou dramatickým příběhem z padesátých let ve zpracování mladého českého prozaika Stanislava Berana.

Vyšehradští jezdci

Autor: Stanislav Beran

Počet stran: 188
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-797-4
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Vyšehradští jezdci vydalo nakladatelství Host.

Co mohou mít společného protinacistický odbojář ze skupiny Tři králové, sedmnáctiletý člen pražského pouličního gangu, odsouzený za „protistátní činnost“ do uranových dolů, a po slávě toužící básník? Snad víc než město a čas, v němž se protnuly jejich osudy. Krátce po Vítězném únoru si režim posvítil i na takzvané malé ryby. Spolu s politickou opozicí, kněžími a vojáky ze západní fronty tak končili v lágrech i bezvýznamní zlodějíčci, obdivovatelé jazzu a západní módy, v dobové propagandě nazývaní „pásci“. V červnu roku 1953 byli členové gangu Vyšehradští jezdci zatčeni a brzy se konalo soudní přelíčení. Přísné tresty měly být varováním pro ostatní prozápadně orientovanou mládež. Zveličování jejich „protistátní činnosti“ v tehdejších médiích mělo však efekt právě opačný. Vyšehradští jezdci se stali legendou, byť dnes už upadli do zapomnění. Svorníkem románu je prostor Prahy. Její místa i postavy, o kterých se v žádném turistickém průvodci nedočteme. Přes temný příkrov společenské reality se Beranovi hrdinové pokoušejí nalézt alespoň trochu nestádní způsob života. Za pár doušků svobody však zaplatí krutou daň.

 

Ukázka z knihy

Kluk šlapal do pedálů, na vlhké šlapce mu uklouzla noha a praštil se do rozkroku. Zakvičel podivně, rozhlédl se, došoural se k okraji chodníku, opatrně se odrazil a zmizel v kopci. Šedivé autor s drátěným kroužkem antény pomalu projelo kolem, Sotva vyšel na ulici, díval se za ním, než se ztratilo v zatáčce. Rozhlédl se a sledoval okna domů kolem, parčík s čerstvě vysázeným živým plotem, dřevěnými lavičkami před Svatým Václavem. Divný kostel, spíš jen dům v řad jiných domů, kterému jako by špičatou střechu někdo nechal přidělat až dodatečně. V té chvíli vyšel z malých bočních dveří kostela farář Tylínek, rozhlédl se a zamával mu. (str. 14–15)

Přečtěte si celou ukázku a také náš článek.

 

Stanislav Beran

Stanislav Beran (* 1977) absolvoval obor český jazyk a dějepis na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Debutoval básnickou sbírkou Zlodům (2002), ale záhy se začal věnovat próze. Vydal povídkový soubor  Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa (2007), novelu Hliněné dny (2009), další soubor povídek
Žena lamželezo a polykač ohně (2013) a román Vyšehradští jezdci (2016). Působí jako manažer ve farmaceutické firmě.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyšehradští jezdci

Beran, Stanislav

Host, 2016

zobrazit info o knizePožehnaná léta

Stavinoha, Jan

Galén, 2016

zobrazit info o knizeGeniální přítelkyně
Díl první

Ferrante, Elena

Prostor, 2016

Napsat komentář