Literární událost roku – český román Marka Přibila

svatosti-sadistickeho-boha
Nespočet pochybných novinářských praktik, jež by neměly spatřit světlo světa, odhaluje pan Marek Přibil v knize Svátosti sadistického Boha. Začtěte se do nového českého románu, který zároveň představuje jakýsi průřez aktuálním děním a generacemi na prahu středního věku.

Jak funguje systém? Kniha ze současnosti – z novinářského prostředí, které přesně popisuje a analyzuje; osciluje mezi politickým thrillerem a filozofickým a společenskokritickým románem. Lze ji považovat za svědectví o soudobé generaci třicátníků a čtyřicátníků a době, v níž žijí.

Viktor má hezkou ženu, dobrou práci, čeká první dítě, ale přesto mu něco chybí. Jeho život je spřízněn s dobovým stereotypem filmových či literárních hrdinů, kteří jen opakují, co všichni víme a známe. Je utkán z klišé. Je jejich oslavou. Vše se změní ve chvíli, kdy se zastaví před divadlem v pražské ulici Ve Smečkách a poté vykročí na Václavské náměstí…

Svátosti sadistického Boha

Autor: Marek Přibil

Počet stran: 260
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7422-530-7
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Svátosti sadistického Boha vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

 

Ukázka z knihy

Jeho život je utkán z klišé, známých z pokleslé literatury či mainstreamových seriálů, vybuchují mu v mozku. Je jejich os­lavou. Nejde totiž jen o zaměstnání, které s klišé pracuje, je na něm založeno, ale i o seznámení s Šarlotou, prsatou blondýnu Patricii, výlet na Floridu, strach o nenarozeného syna anebo chlast. A stejně tak ví, že hodlá přemítat nad životem v kulisách jako vystřižených z kýčovité reklamy na dovolenou, otištěné v časopisu Expres, kam léta psával.

Nedávno si ji prohlížel v kině, kde dávali aktuální filmový trhák, a týdeník tu byl volně k mání. Reklamě dominovala fotografie s romantizujícím nábojem, upravená ve speciálním grafickém programu: pobřeží, dlouhá písečná pláž, vlny, palmy, západ slunce, hnědovláska v bikinách s postavou vysoustru­ženou k dokonalosti. A teď už stačí doplnit hlavního hrdinu, napadá ho – mě, Viktora, který zná dávno zbořený Stalinův pomník pouze z internetu, nevidí si na špičku nosu, a jakkoli se domnívá, že je ušlechtilejší a chytřejší než kolegové v branži, je koneckonců stejný póvl.

 

Ohlasy

V případě románu Svátosti sadistického Boha jde, domnívám se, bezpochyby o jednu z nejvýznamnějších knižních událostí tohoto roku. Jak z hlediska obsahu, tak propracované formy.

doc. PhDr. Ondřej Hník, Ph.D., vedoucí katedry české literatury PedF UK v Praze

 

O autorovi

Marek Přibil (*1976) se narodil v Trutnově. Po studiích na UK v Praze působil osm let ve vnitropolitickém oddělení deníku Právo, tři roky v časopisu Týden a v současné době pracuje jako redaktor a komentátor deníku MF Dnes. V roce 2004 debutoval románem Pavouk (TORST), který byl pozitivně přijat kritiky. Nakladatelství Lidové noviny připravuje i vydání románu Bod Evropa.

Zdroj informací: Nakladatelství Lidové noviny


Nakladatelství Lidové noviny je české nakladatelství, které se specializuje především na knihy z oborů historie, sociálních a přírodních věd a jazykovědy. Vydává také životopisy a beletrii. V produkci nakladatelství vychází také kulturně historická revue Dějiny a současnostNakladatelství vydává knihy ve více než dvou desítkách edic. Mezi kmenové autory nakladatelství patří mimo jiné Tomáš Halík, Dušan Třeštík či Josef Žemlička.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvátosti sadistického Boha

Přibil, Marek

Nakladatelství Lidové noviny, 2016

Napsat komentář