Dobrodružství chemie

periodicke-pribehy
Myslíte, že chemie nedává prostor pro nějaké dobrodružství? Právě naopak, díky chemii můžeme pozorovat svět kolem nás úplně jinýma očima a uvidět dobrodružné příběhy všedního dne…

Chemické prvky uspořádané v přehledné periodické soustavě nabízí velké množství příběhů. Kdy a kdo je objevil, proč se jmenují tak, jak se jmenují, a jak ovlivnily životy slavných osobností, to se dozvíte v knize s příznačným názvem Periodické příběhy.

Chemické prvky tvoří všechno ve vesmíru, včetně vás. Lze je uspořádat do krátké a přehledné periodické tabulky, přesto však všechny mají svou osobnost, vlastnosti, silné a slabé stránky. O tom všem pojednává kniha Periodické příběhy, která se však od běžných populárně-naučných knih v jedné zásadní věci liší: nezabývá se jen prvky samotnými, případně historií jejich objevu a využití, ale plasticky ukazuje jejich osudy v lidské společnosti a kultuře. Nedozvíte se jen, kdo a kdy objevil chrom a k čemu se dá použít, ale i to, jak se pod jeho vlivem proměňoval americký automobilový průmysl a jak změnil vnímání sexuality v moderní společnosti. Rovněž se dočtete, že proslulé pařížské „zinkové bary“ ze zinku nejspíše vůbec nebyly, proč je platina dražší než zlato, ačkoli je jí na světě mnohem víc, nebo se naučíte po alchymistickém způsobu uvařit z moči fosfor. Zjistíte také, proč jsou dva chemické prvky pojmenovány po zcela neznámých lidech, zatímco na skutečné velikány chemie se nedostalo, i to, proč vlastně zemřel Napoleon a kdo objevil vůbec nejvíce prvků. Kniha Periodické příběhy odhaluje udivující tajemství a líčí barvitou minulost chemických prvků v lidské kultuře. Má podobu úžasné a objevné cesty, která ukazuje, že příběhy prvků jsou i našimi příběhy a jejich životy jsou trvale a neoddělitelně spjaty s těmi našimi.

Periodické příběhy

Zvláštní životy prvků

Autor: Hugh Aldersey-Williams
Přeložil: Stanislav Pavlíček

Počet stran: 302
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-257-1935-0
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Periodické příběhy vydalo
nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Wallis Simpsonová, dvakrát rozvedená americká celebrita, která si v roce 1937 vzala někdejšího krále Eduarda VIII., a stala se tak vévodkyní z Windsoru, se rozhodně nevyznačovala přehnanými ohledy na pravidla společenského chování. V otázce šperků si však trvala na svém: „Každý hlupák by měl vědět, že k tvídu a jinému dennímu oblečení člověk nosí zlato, ale k večerním šatům platinu.“

Platina začala být v první polovině 20. století stále oblíbenějším materiálem na šperky u těch, jimž stříbro připadalo jako příliš obyčejné. Platina je jedním z nejtěžších lesklých kovů, má dvakrát větší hustotu než stříbro, ale není čistě bílá. Zřídkakdy se třpytí, ale září tím, co John Steinbeck nazval „perlovým svitem“. Kouzlo platiny spočívá v několika srovnáních: je těžší než stříbro a více „trendy“ než zlato. (str. 31)

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorovi

Hugh Aldersey-Williams (* 1959) vystudoval přírodní vědy v Cambridgi, kromě chemie se však vždy živě zajímal i o kulturní historii, výtvarné umění a design. Stejně jako několik jeho předchozích knih se Periodické příběhy pohybují na pomezí těchto oborů. Napsal řadu knih o přírodních vědách, designu a architektuře (například British Design, Anatomies o lidském těle v kultuře či nejnovější Tide o přílivu), byl kurátorem četných výstav v předních světových galeriích. Žije v Norfolku se svou manželkou a synem.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

I druhá kniha vám představí chemii nově a zábavně. Začtěte se do Fascinujících příběhů o vědě, šílenství a lásce z periodické tabulky prvků, jak praví její podtitul.

Proč Gándhí nenáviděl jód? Museli Japonci zničit Godzillu zrovna raketami z kadmia? Jak souvisí radium a dobrá pověst Marie Curie? Mohou apokalyptické vize způsobit, že někdo celý zmodrá? Je správné jíst radioaktivní guláš? Může pití piva dopomoci k vědeckému objevu? Ve svižně a poutavě napsané knize najdete odpovědi na všechny tyto otázky, stejně jako na mnohé další, které vás možná vždycky zajímaly, anebo vám zatím vůbec nepřišly na mysl. Keanova kniha je natolik nespoutaná a zábavná (a současně odborně fundovaná), že ji budete číst se zatajeným dechem a budete mít chuť se o všechny zajímavé informace okamžitě s někým podělit. Autor nabízí příběhy z dějin vědy a odhaluje tajemství periodické tabulky s takovou sebejistotou a nadšením, že díky jemu se téma, které je normálně těžké jako olovo, transmutuje ve zlato.

Mizející lžíce, růžový sníh a jiskřící bonbóny

Fascinující příběhy o vědě, šílenství a lásce z periodické tabulky prvků

Autor: Sam Kean
Přeložil: Marek Čtrnáct

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-247-5844-2
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Mizející lžíce, růžový snih a jiskřící bonbóny vydalo
nakladatelství Grada.

V roce 1950 se v bulvární rubrice časopisu New Yorker objevila pozoruhodná zpráva:
Nové atomy se dnes objevují s pozoruhodnou, ba přímo děsivou frekvencí, a vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley, kteří objevili prvky číslo 97 a 98, je pokřtili „berkelium“ a „kalifornium“…


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi chemii – která z knih by se Vám líbila? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePeriodické příběhy
Zvláštní životy prvků

Aldersey-Williams, Hugh

Argo+Dokořán, 2016

zobrazit info o knizeMizející lžíce, růžový snih a jiskřící bonbóny
Fascinující příběhy o vědě, šílenství a lásce z periodické tabulky prvků

Kean, Sam

Grada, 2016

Napsat komentář