Protagonisté Ohnivýho kuřete pokřtili vietnamskou kuchařku

vietnamska-kuchyne-nahled
Divákům už se nemusí sbíhat sliny nad pokrmy, jimiž jsou provoněny epizody seriálu Ohnivý kuře. Pokud vás baví český sitcom z gastronomického prostředí, bude vás bavit i kuchařka, kterou se rozhodl sepsat a v Paláci knih Luxor pokřtít Viet Anh Doan.

vietnamska-3Předvánoční týdny patří každoročně k nejhektičtějším obdobím v knižním světě. Nakladatelské domy se navzájem předhánějí s bestellerovými, mrazivými thrillery, či hřejivými, společenskými romány. Výjimkou ovšem nejsou ani kuchařky. FTV Prima připravila rovnou tři. Již tradičně přichází s knihou receptů Zdeněk Pohlreich a Karolína Kamberská. Třetí kuchařkou je literární prvotina kuchaře, jehož tvář jste zatím nemohli vidět na policích knihkupectví, ale na televizních obrazovkách ano.

vietnamska-8Viet Anh Doan si v seriálu Ohnivý kuře získal sympatie především vtipnými připomínkami ohledně životního stylu Vietnamců, ale také díky svému kulinářskému umění. Nyní své příznivce zve do Vietnamské kuchyně, kde si společně mohou připravit desítky lehkých a jednoduchých receptů, kterým však neschází nic z vietnamské tradice. Čtenáři se mohou těšit na jarní závitky nebo klasické smažené nudle, které si v českých asijských bistrech zvykli objednávat.

vietnamska-14Jak na křtu Viet Anh Doan prozradil, s myšlenkou, že by mohl vydat knížku, si pohrával poměrně dlouho. Nabídku, která přišla ze strany vydavatelství, tak považoval za dobrou příležitost ukázat světu, co si dosud psal jen do šuplíku. I nadále se však považuje za skromného kuchaře. Kde bere inspiraci?

Inspirace pochází hlavně od mé rodiny. Od mé maminky a mého bratra, který je mimo jiné skvělý kuchař, jen to nechce přiznat.

vietnamska-4Křtu vizuálně působivé publikace se kromě autora zúčastnili také jeho herečtí kolegové z Ohnivýho kuřete. Mít na natáčení zkušeného a ochotného kuchaře má jistě své výhody. Regina Řandová prozradila, že si s Vietem v jednom díle zavařila a naučila se nový recept. Ivy Hoang, Vietova seriálová dcera, se ve Vietnamu nenarodila, místní kuchyni nicméně holduje, jen se do její přípravy ještě neměla čas pořádně pustit. To se prý však po přečtení kuchařky změní.

Já doufám, že se tam dozvím, jak, když dělám své oblíbené smažené závitky, udělat, aby nebyly povadlé. Vím, že tam jarní závitky jsou, tak snad se to tam dočtu.

vietnamska-11Ač mnozí zbrusu nové, z tiskárny teplé výtisky neradi devaluují šampaňským, na křtu se tentokrát i polévalo. Na závěr gastronomického setkání došlo nejen na podepisování kuchařek, ale také na malé pohoštění, během nějž měli čtenáři možnost degustovat pravé vietnamské speciality.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVietnamská domácí kuchyně
Lehce a hravě s Vietem

Doan, Viet Anh

Ikar, 2016

Napsat komentář