Puberta formou deníčku

muj_mily_denicku1_kluci_skola_a_dalsi_silenosti_s166
Kdo z holčičího pokolení si někdy nepsal deník? Platonické lásky, zklamání a vztek na nechápavé rodiče, to se přeci musí někam vylít, někomu svěřit. A papír je velmi vhodné médium.

Proto nepřekvapí, že i na knižním trhu se roztrhnul pytel s deníky jak pro holky, tak pro kluky. Nakladatelství Fragment přispělo dvěma díly knihy autora Jima Bentona s názvy Můj milý deníčku – Kluci, škola a další šílenosti a Můj milý deníčku – Moje džíny jsou fakt děsný! Jim Benton (*1960) je americký ilustrátor a spisovatel. Je autorem několika populárních sérií podobných té, která k nám právě přichází. Jeho obrázky jsou značkovými potisky triček, tužek a samolepek, mají nápad a líbí se.

Knižní deníčky si vlastně píše Jamie Kellyová, pubertální školačka a majitelka psího miláčka – bígla Prevíta. Oba díly svorně zaznamenávají dvacet sedm dní. Jamie líčí bez servítků své pocity, názory a zážitky, to celé doplňuje obrázky a popisky. Prvním dílem se jako červená nit táhne nenávist k nejkrásnější spolužačce Angelině a platonická láska k nejhezčímu klukovi ze třídy – Hudsonu Riversovi. Co jiným dívkám jen táhne myslí, Jamie zapisuje do svého deníčku a svěřuje svojí kamarádce Isabelle. Přiznám se, že někdy mi to přišlo až nezábavné, ty neustálé spekulace o tom samém, ale je fakt, že já jako dospělý nejsem cílovou skupinou tohoto čtiva a že pubertálním čtenářkám se to asi zamlouvat bude. Veselé, praštěné a jedovaté poznámky je určitě pobaví.

Druhý díl už přišel zajímavější i mně, i já jsem se neubránila smíchu. Nenávist a láska sice přetrvávají, ale v hlavní roli jsou Jamiiny džíny. Z neznámých důvodů se na nich objevují obrovské vyžrané díry. Jamie se domnívá, že jí je tam vykusuje bígl Prevít a snaží se ho to odnaučit. Vysvětlení je ovšem úplně jiné. A úžasné nové kalhoty obývá nejspíš zlý duch, protože přitahují jen samé maléry. V knize jde nejen o to, aby oblečení bylo IN, ale řeší se i žebříček oblíbenosti. Jakým zázrakem se dá vyškrábat v žebříčku na první místo a ulovit tak milovanou bytost? Do konce tohoto dílu se to možná dozvíte…

Celkově si myslím, že cyklus Můj milý deníčku se bude líbit především děvčatům v odpovídajícím věku, tedy, jak uvádí vydavatel, od devíti do dvanácti let. Mladší nepochopí, proč jsou fakta omílána stále dokola a proč kniha nemá takřka žádný děj (zejména první díl), starším už to asi také nebude připadat tak zábavné, o dospělých ani nemluvím. Zkuste se dívat se svými náctiletými na jejich oblíbené pořady a také to nevydržíte. Co je pro ně k popukání veselé, nad tím jako rodiče jen vrtíme tázavě hlavou. Ale, jak říkám, mládež veselé a někdy až morbidní záznamy deníku stejně postižené Jamie bude jistě milovat a netrpělivě čekat na další díly.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj milý deníčku – Kluci, škola a další šílenosti

Benton, Jim

Fragment, 2012

zobrazit info o knizeMůj milý deníčku – Moje džíny jsou fakt děsný!

Benton, Jim

Fragment, 2012

Napsat komentář