Získejte příběh, který se vám dostane pod kůži

dul-perex
Janne Vuori neví, kam dřív skočit, protože celý jeho život se obrátil naruby. Manželka po něm chce, aby jí a dcerce dokázal, že jsou pro něj důležitější než práce, ale jak odolat pokušení, když zrovna dostal tak zajímavý tip na reportáž?

Tajemství okolo niklového dolu

Ctižádostivému novináři Jannemu Vuorimu se v průběhu několika zasněžených lednových dnů převrátí život naruby. Nejprve obdrží anonymní tip – jistý niklový důl na severu Finska vážně poškozuje životní prostředí, činnost dolu provázejí nezákonné machinace, propletenec vlastnických vztahů je neprůhledný a celá situace hrozí v dohledné době katastrofou. Brzy nato se Vuori poprvé po třiceti letech shledá se svým otcem, který se nečekaně vrátil z ciziny do Helsinek. A navrch všeho se Jannemu začíná rozpadat manželství – pohár manželčiny trpělivosti přetekl, manželka po něm chce, aby jí a jejich malé dcerce dokázal, zda je pro něho přednější rodina, nebo práce.

Román Důl vypráví příběh otce a syna, dvou cílevědomých lidí a jedné neobyčejné rodiny. Příběh, který se zažírá jak pod povrch země, tak pod kůži, klade aktuální otázky a požaduje věčné odpovědi. A jakousi vše zastřešující otázkou je, jak daleko člověk dokáže zajít, aby ochránil ty, jež miluje. Důl je román o hamižnosti a tajemstvích, o krevních poutech a krvavých činech, román o vraždě a odpuštění.

 

Důl

Autor: Antti Tuomainen

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: Vladimír Piskoř
Počet stran: 277
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2016
ISBN: 978-80-7473-485-4

Přečtěte si více o knize Důl, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Kniha Zlín. A nezapomeňte také na ukázku.

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

 

Ukázka z knihy

„Raději ne,“ odmítl. „Na fotkách mi to nesluší.“
„Vyjde to spolu s reportáží o dole.“
„Vždyť já ani nemyslel, že to chcete do módní přílohy. Můžu se vás na něco zeptat? Proč tu jste? Ústředí je v Helsinkách. Všichni, kdo uměj odpovědět na vaše otázky, jsou tam.“
„Právě proto,“ řekl jsem, „právě proto jsme my tady.“
Kosola se na mě díval a pak pronesl:
„Děkuju, pánové. Musím jít.“
Otočil se a vydal se k budově vrátnice.
„Ještě jednu otázku,“ vykřikl jsem.
Kosola se zastavil a otočil.
„Pro případ, že bychom tu zůstali, na jakým čísle vás můžu zastihnout?“
„Na mobilu,“ pravil a nadiktoval mi číslo, které jsem naťukal do paměti telefonu. Hodil jsem si telefon do kapsy a podíval se směrem, kterým Kosola odešel. Neviděl jsem ho, dokonce ani stopy ve sněhu. Z nějakého důvodu mi v duchu naskočila věta z obdrženého mailu.
Kopeme si vlastní hrob. (str. 21)

 

O autorovi

antti-tuomainenFinský spisovatel Antti Tuomainen (nar. 1971) žije v Helsinkách. V minulosti se živil jako reklamní textař a kreativec. V současnosti je vedle vlastní tvorby činný také jako nezávislý redaktor, mj. soustavně spolupracuje s nejstarším a nejčtenějším finským lifestylovým magazínem Image. Tuomainenova prvotina Doufám, že zabiják (Tappaja, toivoakseni) z roku 2006 je příběh zadluženého muže, který se nechá najmout jako zabiják, třebaže o svém úkolu pochybuje. Román Strážce mého bratra (Veljeni vartija) z roku 2009 vypráví o dědovi, otci a synech, kteří jsou všichni dohnáni ke spáchání zločinu. Největšího úspěchu se Tuomainen dočkal se svým třetím románem Léčitel (Parantaja) z roku 2010, jejž zasadil do Helsinek blízké budoucnosti, ochromených chaosem po prudké změně klimatu. V roce 2011 za něj Tuomainen obdržel prestižní cenu Vuodenjohtolanka (volně přeloženo Stopa roku) udělovanou finským Klubem přátel detektivek. Tuomainen, kritikou řazený k autorům noir detektivek, si mezi fanoušky krimi žánru rychle vydobyl oblibu především pro svůj řízný styl plný svižných dialogů i výstižných charakterizací hlavních postav, jakož i pro neotřelost témat, napínavost a nápadité přesahy do jiných literárních žánrů.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Kniha Zlín)

 

Vyhrajte knihu Důl

Janne Vuori je nejen ctižádostivý, ale především je do své práce novináře až nezdravě zapálený, čehož si nemohla nevšimnout jeho manželka. Janne dostane na výběr – buď ženě dokáže, že ona a jejich dcera jsou pro něj důležitější než psaní, nebo ho opustí. Jenže to není lehké rozhodnutí, obzvlášť poté, co Janne dostane tip na niklový důl, který vážně poškozuje životní prostředí a je kolem něj hodně dalších nesrovnalostí. A aby toho nebylo málo, tak se do života hlavního hrdiny vrací po třiceti letech jeho otec. Jak si s celou situací poradí, to už si přečtěte sami.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Kniha Zlín vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Důl vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Důl
probíhá od 14. do 27. prosince 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 thrillery Důl

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDůl

Tuomainen, Antti

Kniha Zlín, 2016

Napsat komentář