Vánoční tipy I.

vanoce
Vánoce se nezadržitelně blíží a obchodní střediska se rychle plní nakupujícími. Pokud si stále lámete hlavu, čím byste mohli udělat radost svým blízkým, pak nahlédněte do našich dnešních tipů. Najdete v nich mnoho inspirace pro celou rodinu.

Náhled na svět se u člověka v průběhu let mění. Audiokniha Dětské etudy, kterou načetlZdeněk Svěrák, nám představí vnímání světa těmi nejmenšími, což ocení všichni milovníci poslechu hezké a poetické četby.

Dětské etudy (audiokniha)

Když v roce 1955 vyšla útlá knížka Dětské etudy, jako by do tehdejší české literární nabídky vpadlo něco nečekaného čistého, co vůbec nesplňovalo požadavky kladené na socialistickou tvorbu. Ludvík Aškenazy vystoupil do hájemství prózy tím, že se jako novopečený otec svěřil čtenářům s pocity, jaké mu přineslo soužití s malým potomkem. Bylo to psaní nepolitické, něžné, humorné, melancholické a navýsost básnické. Je s podivem, jak se mohl autor, který nabyl vzdělání na polských školách a do vlasti se vrátil až jako voják Svobodovy armády, s takovou virtuozitou zmocnit češtiny. Zastihlo mě to jako studenta Vysoké školy pedagogické. Okouzleni knížkou, pozvali jsme autora na besedu. Přišel malý kulatý pán ještě nepoznamenaný spisovatelskou slávou, poseděl s námi a vyslechl i naše literární pokusy. Že mě Český rozhlas požádal, abych Dětské etudy přečetl, bylo pro mě ctí a potěšením. – Zdeněk Svěrák

Autor: Ludvík Aškenazy
Čte: Zdeněk Svěrák

Vazba: CD
ISBN: 8590236089327
Doporučená cena: 249 Kč

Zjistěte více o audioknize Dětské etudy, kterou vydalo
nakladatelství Radioservis a zaposlouchejte se také do nabízených ukázek.

Ludvík Aškenazy se narodil v česko-židovské rodině. Střední školu navštěvoval ve východopolské Stanislavi, maturoval roku 1939 (až po jejím zabrání sovětskými vojsky). Ve Lvově studoval slovanskou filologii a všeobecné dějiny. Po přepadení SSSR (1941) ustupoval se sovětskou armádou do Kyjeva. Odtud byl evakuován do Kazachstánu, kde krátce učil na střední škole v Berčoguru. Roku 1942 vstoupil do čs. vojenské jednotky v SSSR a bojoval s ní u Sokolova. Po absolvování důstojnické školy (1943) byl přidělen jako styčný důstojník 1. čs. armády v SSSR ke štábu 1. a 4. ukrajinského frontu. Během války obdržel sovětská a česká vyznamenání za statečnost. V květnu 1945 se v Praze seznámil s dcerou Heinricha Manna, která zde prožila válku a s níž se později oženil. Po válce, jako reportér a zahraniční politický komentátor pražského rozhlasu, často cestoval (Polsko, NDR, USA, Indie, Itálie, Japonsko), působil též jako válečný zpravodaj v Izraeli. Na konci 50. let se stal spisovatelem z povolání. Po srpnu 1968 emigroval s rodinou do Mnichova, koncem sedmdesátých let se přestěhoval do severní Itálie, kde po dlouhé nemoci zemřel. – Oba synové, Heinrich /Jindřich/ a Ludwig Mannové, nyní pracují jako filmoví režiséři.

Informace byly převzaty z portálu Slovník české literatury.

————————————————

Pro každého, kdo se někdy rád ztratí mezi verši, zde máme novinku. S trochou poezie, která se vymyká zavedeným standardům a vyhýbá se stereotypům, přicházíTomáš Gabriel v knize Obvyklé hrdinství

Obvyklé hrdinství

Nová sbírka mladého autora rozrušuje stereotypy současné poezie. Už název sbírky zachycuje protiklad. Pokud hrdinství nazveme „obvyklým“, zařazujeme ho do času, zbavujeme jej kouzla, navíc z něj děláme něco rutinního. Ale neměli bychom být „hrdiny“ zcela samozřejmě? Je to jen jiné vyjádření protikladu romantiky a realismu. Humorný tón žene jeho hru (situace a příběhy) kupředu, ale co se lehce říká, může být i docela vážné, hranice mezi veselostí a šílenou „vážností“ je nejasná. Odlehčené pasáže kontrastují s přesycenými, patos sousedí s ironií. Zároveň tento svůj přístup nenabízí jako jedinou možnost tvorby a rozumění. Znovu a znovu usazuje svůj styl, zahušťuje svoji výpověď, zintenzivňuje práci s obrazem, jako by se bál tolik zrádné snadnosti a rozmáchlosti lyrického psaní. Je to svérázná, svého druhu „quijotovská“ reakce na neduhy současné poezie.

Autor: Tomáš Gabriel

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 122×185 mm
ISBN: 978-80-7491-796-7
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu Obvyklé hrdinství vydalo nakladatelství Host.

obvykle_hrdinstvi_ukazka

Prohlédněte si i další ukázky a přečtěte si o knize více informací.

————————————————

Někdo upřednostňuje klasickou četbu, která nikdy neumírá. Vhodným dárkem pro milovníky takové tvorby je nové vydání knihy Růže pro Algernon, jež představuje působivou sondu do rozvoje lidské mysli a života jako takového.

Růže pro Algernon

S více než pěti miliony prodaných výtisků jsou Růže pro Algernon stále oblíbeným a dnes už klasickým příběhem o mentálně postiženém muži, jehož cesta za získáním vytoužené inteligence je spjata s osudy neobyčejné laboratorní myšky Algernon. Formou deníkových zápisů nám Charlie odhaluje své nitro poté, co mu operace mozku navýší IQ a zcela promění jeho dosavadní život. Charlieho inteligence se postupně navyšuje natolik, až předčí veškerá očekávání lékařů. Experiment lze považovat za vědecký průlom nepředstavitelné důležitosti až do doby, než Charlieho předchůdkyně Algernon začne nenadále vykazovat prudké zhoršení. Stane se totéž i Charliemu?
Růže pro Algernon se od doby svého vzniku objevily v nejednom filmovém či televizním zpracování, jako divadelní hra prošly nepřeberným množstvím rozmanitých realizací po celém světě a mnohými i u nás, inspirovaly rovněž řadu dalších příběhů, hudebních skladeb a celých alb. Nyní si Charlie Gordon v jednom z nejcitlivějších příběhů naší doby podmaní i vás…

Autor: Daniel Keyes
Přeložil: Richard Podaný

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-1905-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Růže pro Algernon vydalo nakladatelství Argo.

pracovňý hlášeňí 5 6ho břes

Našli mojí seztru Normu co bidlí smou matkou v Bruklíně a ona jim dala dovoleňí k operatsi. Takše mňe poušijou. Semtak vsrušený že to sotva dokášu napsat. Ale pak mňeli prof Nemur a dok Štraus o tom hátku. Seďel sem fprofesoroví Nemuroví pracovňe a doktor Štraus a Burt Selden vešly. Prof Nemur si ďelal starozťi estli mňe poušít ale doktor Štraus řek že vipadám sťech co doposut teztovaly jako nejlepšý. Burt řek že slečna Kynyjanová mňe područila nejvýc sevžech liďí kterí viučuje ve střeďysku pro retradovaný dospjelí. Kam se choďim učit. (str. 21)

————————————————

Ani trocha daleké minulosti pro historické nadšence nesmí chybět. V momentě, kdy mu jeho otec najde nevěstu a posléze umírá, začíná být Václav IV. sám sobě nepřítelem. Jak bude vypadat jeho vláda?

Václav IV. – sám sobě nepřítelem

Pro milovaného syna Václava IV. najde nevěstu jeho otec – císař Karel IV. Volba padne na Johanku Bavorskou, ta vyhovuje jeho politickým ambicím. Mladá nevěsta se s prostředím pražského dvora, dobře sžívá, ale po Karlově smrti se mladý pár ocitá v nelehké situaci: ona se snaží být dobrou královnou a manželkou, ovšem Václav je nevyzpytatelný a zdá se, že posadit se na trůn po velkém císaři je nad jeho síly.

Autorka: Jaroslava Černá

Počet stran: 240
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-051-9
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Václav IV. – sám sobě nepřítelem vydalo nakladatelství Alpress.

Zvíře, věrné svému králi, nikdy nespalo tak hluboce jako jeho pán. Obzvlášť ne v tyto dny, kdy český a římský král Václav IV. pobýval v hlavním městě a pes se nemohl dočkat jeho návratu. Poznal zvuk kopyt pánova koně, sotva vjel na nádvoří hradu. Jeho kroky rozeznal už z chodeb v přízemí, kdy nikdo z lidí ještě nemohl slyšet vůbec nic. Lovecký chrt svého pána nadevše miloval a bez sebemenšího zaváhání by byl za něj položil život. Bez zaváhání byl také připraven svého velitele chránit před kýmkoliv a čímkoliv, co v něm vyvolalo pocit nebezpečí nebo ohrožení. (str. 1, 2)

Celou ukázku naleznete na stránkách nakladatele.

————————————————

Všem fanouškům napínavé četby jistě uděláte radost příběhem s téměř detektivní zápletkou, který nám přináší publikace s názvem Přiznání Alana Turinga. Co všechno stálo za údajnou sebevraždou mistra logiky?

Přiznání Alana Turinga

Policista Leonard Corell svou práci nesnáší, protože v zapadákově jménem Wilmslow na severozápadě Anglie se nic zajímavého neděje. Přecitlivělý mladík se obtížně protlouká šedí dnů a jen neochotně si připouští fakt, že úmornou službou v uniformě zahazuje veškerý talent. Pak ale přichází případ nepochopitelné, logice se vzpírající sebevraždy – a Corellův život se rázem obrátí vzhůru nohama. Píše se červen roku 1954 a oním tragicky zesnulým není nikdo jiný než velmistr logiky Alan Turing. Jméno muže, jenž průkopnickými objevy v oblasti výpočetní techniky napomohl vítězství Spojenců ve druhé světové válce, ani deset let po konci války téměř nikdo nezná. Corell přesto z náhodných indicií i z rozhovorů s matematikovými blízkými, příbuznými a kolegy postupně skládá portrét jedinečné a komplikované osobnosti, která je sice obdařena výjimečnými schopnostmi, nicméně žije v příliš odlišném, a tedy trýznivém vlastním světě. A detektiv přitom mimoděk zjišťuje i ledacos překvapivého o sobě samém. Psychologická skoro-detektivka Davida Lagercrantze propojuje faktograficky podložené vyprávění o životě a díle počítačového vizionáře se strhující sondou do života mladého introverta. A čte se jedním dechem, jelikož padesátá léta v Británii se vyznačovala politickými stihomamy, které soukromým tužbám jedince navzdory vyválčené svobodě nepřály.

Autor: David Lagercrantz
Přeložila: Zdena Pošvicová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7335-448-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Přiznání Alana Turinga vydalo nakladatelství Leda.

„Řekl bych to takhle. Lidé jsou různí. Člověk jako doktor Turing se snadno rozruší, dovolil bych si tvrdit. Takovou duševně labilní osobu věci snadno vyvedou z rovnováhy. Žije jako na houpačce a mám dojem, nebo spíš důvod se domnívat, že ho něco psychicky rozrušilo, když se rozhodl skoncovat se životem. Jistě chápete, co tím chci říci. Možná ho ta nešťastná myšlenka napadla z ničeho nic. Třeba měl v úmyslu dělat něco úplně jiného, když ho to napadlo,“ dokončil řeč Ferns a bylo ticho. (str. 101)

————————————————

Pro mladé slečny zde máme opravdovou lahůdku – oblíbená francouzská komiksová série nyní vychází v souhrnném vydání všech sedmi dílů! Sledujte bláznivé příhody tří kamarádek.

Pupíky 1–7 (komplet)

Pupíky pohromadě!

Jeden z nejprodávanějších francouzských komiksů posledních let a překvapení evropského trhu s komiksy vůbec líčí s nadsázkou příhody tří kamarádek. Jedna z nich je bezmála jako princezna z pohádky s dobrým srdcem a nezištnou, nezáludnou povahou, zatímco druhé dvě se chovají někdy jako ty nejpodlejší čarodějnice. Přečtěte si všech sedm sešitů v jedné knize!

Autoři: Delaf Dubuc, Maryse Dubuc
Přeložili: Luděk Janda, Irena Šmérková

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 210×295 mm
ISBN: 978-80-7544-208-6
Doporučená cena: 799 Kč

Komplet Pupíky vydalo nakladatelství CooBoo.
Jednotlivé díly a ukázky z nich si můžete prohlédnout po rozkliknutí uvedených náhledů.

      

————————————————

Není nad to si v tomto hektickém období také na chvíli odpočinout. S příslibem klidné a humorné četby pro nenáročné vám proto představujeme knihu Čarodějka od českého autora Martina Čápa.

Čarodějka

Už na vás někdy někdo vybafl: „Ahoj, já jsem čarodějka?“ Že ne? To budu asi první. Ano, já jsem čarodějka (prosím nezaměňovat s čarodějnicí, což je na rozdíl ode mě kolegyně z pohádkové sféry). Dlouho jsem to o sobě nevěděla. Že je na naší rodině něco zvláštního, mi mohla naznačit jména jejích příslušníků. Dědeček se jmenuje Hypolit, babička Polyxena, tatínek Adriel a maminka Hexana. Já jsem dostala jméno Oxana. Někdy mám pocit, že se jmenujeme jako kompletní řada čisticích prostředků. Jistě pochopíte, že člověk nesoucí si do života takové jméno to nebude mít vůbec jednoduché…

Autor: Martin Čáp

Počet stran: 220
Vazba: brožovaná
Formát: 131×190 mm
ISBN: 978-80-271-0295-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Čarodějka vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Babička upadla tak nešťastně, že si zlomila nohu v krčku. Musela na operaci a odmítala rehabilitovat. I když i ve svých třiasedmdesáti byla stále čupr, najednou ztratila chuť žít. Ležela v posteli a zdálo se mi, jako by se celá scvrkla. Sedla jsem si k ní a chytila ji za ruku.
„Babičko,“ špitla jsem a cítila jsem, jak se mi derou slzy do očí. (str. 83)

————————————————

S množstvím zajímavých podnětů k zamyšlení přichází titul Cestovatel, věž a červ. Jakým vývojem čtenář v průběhu tisíciletí prošel ve vztahu k textu? Každého intelektuála jistě potěší, že zde nalezne odpověď nejen na tuto otázku.

Cestovatel, věž a červ. Čtenář jako metafora

„Podle všeho jsme my lidé jediný živočišný druh, pro nějž se svět skládá z příběhů.“ – Alberto Manguel.
Knihu světa čteme v různých rolích. Můžeme být cestovateli, kteří putují stránkami na cestě k osvícení. Můžeme být samotáři a čtením se uzavírat do svých slonovinových věží. Nebo můžeme knihy hltat jako červi, nevnímat jejich moudrost a jen se cpát nespočetnými slovy. Alberto Manguel se ve své poslední knize s elegancí a mimořádným záběrem zabývá řetězcem metafor, které v průběhu čtyř tisíciletí znázorňovaly čtenáře a jejich vztah k textu světa. Na příkladu známých postav, jako je knihami poblouzněný Don Quijote, princ Hamlet ochromený svým studiem nebo Emma Bovaryová, která si příběhy z knih plete se životem, jaký by mohla vést, ukazuje Manguel, jakým způsobem se v literárních postavách a jejich interpretacích odrážejí proměnlivé postoje ke čtenářům a čtení i jisté opakující se představy o úloze intelektuála.

Autor: Albert Manguel
Přeložili: Ondřej Hanus, Lucie Chlumská

Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-568-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Cestovatel, věž a červ vydalo nakladatelství Host.

V době, kdy Augustin psal svá Vyznání, byla představa čtenáře jako cestovatele už velmi stará. I když to Augustin nemohl vědět, cestující čtenář se objevuje už v jednom z nejstarších vyprávění, v Eposu o Gilgamešovi, který vznikl kolem roku 1750 př. Kr. a zhruba o dvě století později byl upraven a složen znovu. Tato přepracovaná, tzv. „ninivská“ verze byla nalezena na jedenácti hliněných tabulkách. (…) (str. 27)

Nechte se navnadit také delší ukázkou, nebo přímo naší recenzí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDětské etudy (audiokniha)

Aškenazy, Ludvík

Radioservis, 2016

zobrazit info o knizeObvyklé hrdinství

Gabriel, Tomáš

Host, 2016

zobrazit info o knizeRůže pro Algernon

Keyes, Daniel

Argo, 2016

zobrazit info o knizeVáclav IV. – sám sobě nepřítelem

Černá, Jaroslava

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeČarodějka

Čáp, Martin

Cosmopolis, 2016

zobrazit info o knizePupíky 1–7 (komplet)

Delaf – Dubuc

CooBoo, 2016

zobrazit info o knizePřiznání Alana Turinga

Lagercrantz, David

Leda, 2016

zobrazit info o knizeCestovatel, věž a červ
Čtenář jako metafora

Manguel, Albert

Host, 2016

Napsat komentář