Zasoutěžte si o dramatický příběh z padesátých let

vysehradsti-jezdci-perex
Ačkoliv se zdá, že postavy románu nemají společného víc než dobu, ve které žijí, a město, kde se protly jejich osudy, spojuje je mnohem více. Společně v gangu zvaném Vyšehradští jezdci bojují proti režimu…

Pražský pouliční gang

Co mohou mít společného protinacistický odbojář ze skupiny Tři králové, prchající při slavném útěku posledního ze Tří králů před gestapem z nuselského činžáku, sedmnáctiletý člen pražského pouličního gangu Vyšehradských jezdců, odsouzený v roce 1953 za „protistátní činnost“ do uranových dolů, a po slávě toužící básník? Snad víc než město a čas, v němž se protnuly jejich osudy. Svorníkem románu je prostor Prahy, její místa i postavy, o nichž se v žádném turistickém průvodci nedočteme. Přes temný příkrov historických událostí se Beranovi hrdinové pokoušejí nalézt alespoň trochu nestádní způsob života. Za pár doušků svobody však zaplatí krutou daň.

 

Vyšehradští jezdci

Autor: Stanislav Beran

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 188
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2016
ISBN: 978-80-7491-797-4

Přečtěte si více o knize Vyšehradští jezdci, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte také na ukázku a náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

„Pozdravuj pana šéfa a dej na sebe pozor.“
„Dám, děkuju. Špatná doba, to víte.“
„Mluvím o tomhle, hlupáku, podívej,“ namířil Sova prst na ulici, po které pomalu projížděla šedivá dodávka s malou kulatou anténou trčící ze střechy. Auto nepřirozeně měnilo rychlost, pak zastavilo u chodníku.
„Co to je?“
„Jak to mám vědět? Ale jezdí tu často. Někdy celou noc.“
„Čmuchaj, asi něco hledaj. Nebo někoho.“
„Tak hele, nic jsem ti neřekl, jasný? Nechci, aby si nějakej usmrkanec pouštěl před holkama hubu na špacír a zatáhl mě do nějakýho maléru. Rozumíš? Mysli si, co chceš, ale ode mě nevíš nic. A teď zmiz.“
„Nashledanou,“ zahučel zaraženě kluk a vypadl ze dveří. (str. 13)

 

O autorovi

stanislav-beranStanislav Beran (nar. 1977) absolvoval obor český jazyk a dějepis na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Debutoval básnickou sbírkou Zlodům (2002), ale záhy se začal věnovat próze. Vydal povídkový soubor Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa (2007), novelu Hliněné dny (2009), další soubor povídek Žena lamželezo a polykač ohně (2013) a román Vyšehradští jezdci (2016). Působí jako manažer ve farmaceutické firmě.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Vyšehradští jezdci

Krátce po vítězném únoru se v hledáčku režimu neobjevovali už pouze kněží, politická opozice a takzvané velké ryby, ale i ty menší a do lágrů postupně putovali i nevýznamní zlodějíčci a lidé, jejichž jediným proviněním byla například záliba v jazzové hudbě. V tu dobu byli zatčeni i členové gangu, který si říkal Vyšehradští jezdci, kteří díky vysokým a přísným trestům měli působit jako varování pro ty, kteří by se rozhodli jejich počínáním v budoucnu inspirovat. Přečtěte si v románu Stanislava Berana více o tom, jak krutou daň museli zaplatit za trochu příjemného pocitu ze zdánlivé svobody.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Vyšehradští jezdci vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Vyšehradští jezdci
probíhá od 1. do 14. prosince 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Vyšehradští jezdci

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyšehradští jezdci

Beran, Stanislav

Host, 2016

Zasoutěžte si o dramatický příběh z padesátých let - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. zzuzza napsal:

    Dobrý večer, vyhrála jsem Vyšehradské jezdce, kniha zatím nedorazila. Mohla bych poprosit o kontrolu? Děkuji

    • Alena Badinová Alena Badinová napsal:

      Dobrý den, kvůli vánočním zásilkám došlo k opožděnému odeslání. Nyní by však již měla být kniha u Vás na poště nebo na cestě k Vám. Pokud by nepřišla do konce týdne (a ani nebyla uložena na poště, což je nutno ověřit), pak se znovu ozvěte.
      Krásný den

      • zzuzza napsal:

        Děkuji, já jsem si to myslela. Jenom jsem se chtěla ujistit, že jsem ji nepropásla :)

Napsat komentář