Nenechte si ujít v týdnu od 28. listopadu do 4. prosince

nenechte_si_ujit
Listopad se vystřídá s prosincem a astronomická zima se zase o kousek přiblíží. I následující první adventní týden můžete strávit s literaturou – akcí s ní spojených je pro vás nachystáno více než dost.

Pondělí 28. listopadu v pražském Paláci knih Luxor bude určeno všem fanouškům známé slovenské zpěvačky Mariky Gombitové, která zde v 16.00 představí svoji knihu Úlomky vzpomínek. Všem zájemcům knihu také ráda podepíše. Jak už napovídá název titulu, zpěvačka se vrací ke svému životu, který rozhodně nebyl procházkou růžovým sadem.  Život jí převrátila vážná nehoda, po níž zůstala na invalidním vozíku. Po dlouhé době se rozhodla o svém osudu promluvit, a to prostřednictvím knihy. Proto neváhejte a zavítejte na tuto akci.

V pondělí 28. listopadu se v Hradci Králové uskuteční Východočeský literární salon. Ve Víceúčelovém sálu Centra celoživotního vzdělávání se mohou návštěvníci setkat se zajímavými autory tohoto regionu a poslechnout si jejich autorské čtení. Hosty budou literární historička PhDr. Nella Mlsová a lékař a básník Doc. MUDr. Jindřich Tošner, CSc. Celá akce je součástí 12. východočeského uměleckého maratonu Střediska východočeských spisovatelů. Východočeský literární salon začíná v 17.00.

V úterý 29. listopadu bude mít v Paláci knih Luxor v Praze svoji autogramiádu Halina Pawlowská. Autorce knih jako Velká žena z východu, Manuál zralé ženy či Ať zešílí láskou nyní vychází nový titul Tři metry vášně. Tato kniha povídek opět okouzlí své čtenáře (či spíše čtenářky) netradičním humorem, tak typickým pro Halinu Pawlowskou. Vypráví příběh samotné autorky, jejích lásek a vztahu k módě. Autogramiáda začíná v 17.00.

V úterý 29. listopaduPraze ještě zůstaneme. V Literární kavárně Knihkupectví Academia se od 17.00 koná křest knihy Na rozhraní / Krize a proměny současného světa. Autory jsou Miroslav Bárta, Otakar Foltýn a Martin Kovář. Po úspěšném titulu Povaha změny, v němž se zamýšleli nad stěžejními otázkami současné doby, přichází druhý svazek, který nabídne úvahy o právním státě, vývoji kapitalismu v Evropě či o tom, zda se Evropa ocitla na prahu války. Součástí je také velice aktuální stať věnovaná brexitu. Všichni zájemci a aktuální dění si určitě nenechají tuto událost ujít.

Ve středu 30. listopadu se mohou těšit návštěvníci Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. Uskuteční se zde další scénické čtení LiStOVáNí. Tentokrát budou herci předčítat z knihy Tomáše Poláčka Stop, a to za přítomnosti samotného autora. Titul Stop popisuje bláznivou výpravu, na kterou se Tomáš Poláček vypravil v roce 2015. Stopem se vydal přes Sibiř, Aljašku, Střední a Jižní Ameriku až do Ohňové země – nejjižnějšího místa na světě.  Účinkují Lukáš Hejlík, Alan Novotný a Tomáš Poláček. Akce začíná v 18.00.

Na čtvrtek 1. prosince je připravena akce pro všechny milovníky české historie. V pražské Literární kavárně Knihkupectví Academia je pořádán křest knihy Pavla Šmejkala Protektorátem po stopách parašutistů. Čtenáři se seznámí s místy spojenými s výsadky vyslanými na území Protektorátu Čechy a Morava během druhé světové války. Pozornost knihy je ale zaměřena nejen na parašutisty, ale také na domácí odbojáře, kteří se rozhodli pro vlast bojovat z domácích pozic. Samozřejmě v knize nesmí chybět nejvýznamnější událost spojená s parašutisty a domácím odbojem a to atentát na Reinharda Heidricha. Křest této jedinečné publikace začíná v 17.00.

V pátek 2. prosince se podíváme do Domu knihy v Ostravě. Od 10.00 zde bude dětem předčítat Michal Viewegh z knihy Prázdniny blbce číslo 13. Tato kniha je vhodná pro děti ve 4. a 5. třídě. Akce je součástí projektu Celé Česko čte dětem a spolupořadatelem je nadační fond Křídlení, který podporuje neziskové organizace pomáhající tělesně či duševně postiženým lidem. Součástí akce bude také autogramiáda známého autora či skládání origami a na závěr je pro děti připraven malý dárek v podobě knihy. Tuto zajímavou událost si vaše děti jistě užijí!

V pátek 2. prosince se opět mohou těšit především děti a jejich rodiče. Městská knihovna v Hodoníně si připravila program pro rodiče s dětmi Škvrňata a batolata do knihovny na to tata. Akce je vhodná pro děti věku 0–4 let. Rodiče získají informace o možnostech využití knih a četby pro rozvoj dítěte. Návštěvníci se dozví něco více o prvním setkání s knihou, součástí bude také ukázka práce s dětskou knihou v různém věku dítěte. Pro nejmenší děti (do dvou let věku) je začátek stanoven na 9.00, pro děti do čtyř let pak na 10.30.

V sobotu 3. prosince se vrátíme do ostravského Domu knihy, kde se od 15.00 koná beseda a autogramiáda Ladislava Špačka. Spisovatel a bývalý mluvčí prezidenta Havla se opět zaměří na otázky společenské etikety a správného chování, ale bude se také věnovat své nové knize Dědečku, už chodím do školy, která je pokračováním oblíbené série Dědečku, vyprávějDědečku, ještě vyprávěj. Dědeček si opět vypráví se svojí vnučkou Viktorkou – čerstvou školačkou. Knížka je užitečným pomocníkem rodičů a pomáhá dětem vštěpovat morální hodnoty a rozvíjet dobré vlastnosti. Neváhejte a zúčastněte se této zajímavé akce.

Pokud jste si z naší nabídky nevybrali, další zajímavé akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář