Krátké eseje o archeologii

v2030_archeologicke-eseje-a-mikropribehy-skjpg
V nakladatelství Lidové noviny právě vychází sbírka krátkých esejů známého českého archeologa Zdeňka Smetánky, ve kterých čtenářům přibližuje nejrůznější osobnosti a témata české i světové archeologie.

Autorem titulu Archeologické eseje a mikropříběhy, který vydalo nakladatelství Lidové noviny v roce 2016, je český archeolog Zdeněk Smetánka. Zdeněk Smetánka vystudoval na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy dějiny umění a prehistorii, od roku 1953 působil v Archeologickém ústavu ČSAV, kde se podílel na utváření nového oboru archeologie středověku. Po habilitaci přešel roku 1993 do Ústavu pro pravěk a ranou dobu dějinnou Filosofické fakulty UK, kde pracoval do roku 2002, kdy odešel na odpočinek. Je respektovanou osobností české archeologie středověku, kde se nejvíc specializuje na její metodiku, dějiny hmotné kultury a život středověkého venkovského obyvatelstva. Podílel se na výzkumech středověkých vesnic a nejstarších fází Pražského hradu.

Asi nejznámější Smetánkovou knihou je Legenda o Ostojovi, v níž autor na příkladu poddaného sedláka Ostoje, žijícího v druhé čtvrtině 12. století na levohradeckém „hradišti“, zobecnil v jednadvaceti kapitolách dnešní poznatky o životních podmínkách raně středověkých zemědělců. Archeologické eseje a mikropříběhy, nejnověji vydaná kniha Zdeňka Smetánky, je souborem mikroesejů, zamýšlejících se nad různými tématy i aktéry archeologického výzkumu. Základem jednotlivých esejů jsou většinou glosy, pravidelně uveřejňované na poslední stránce časopisu Dějiny a současnost.

Celkem dvaceti čtyřmi zajímavými informacemi nabitých esejů je rozděleno do dvou tematických celků. První část, „Lidé v archeologii“, se zabývá osobnostmi, které se nějakým způsobem zasloužily o rozvoj archeologie. Část druhá, „Archeologie lidí“, se zabývá většinou záležitostmi, které archeologové zkoumají. Slovo „většinou“ tu má svůj význam – Smetánkovy eseje jsou velmi různorodé, co se tématu týče. Čtenář se dozví nejen to, na jakých nalezištích Smetánka prováděl výzkum a co bylo jeho výsledkem, ale například i to, jaké knížky jej zaujaly. Tím se publikace stává nejen zajímavou sondou do světa archeologie, ale i oknem do autorova osobního světa, do kterého nám dovoluje nahlížet.

Knihu Archeologické eseje a mikropříběhy doporučuji čtenářům, kteří se o archeologii, její metodologii a nejvýznamnější představitele již nějakou dobu zajímají. Těm, kteří s archeologií teprve začínají, bych doporučila nejprve si přečíst Smetánkovy popularizační publikace, jako jsou například knihy Hledání zmizelého věku nebo již zmíněnou Legendu o Ostojovi, které jsou velmi čtivým úvodem do světa archeologie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArcheologické eseje a mikropříběhy

Smetánka, Zdeněk

Nakladatelství Lidové noviny, 2016

Napsat komentář