Nový pohled do světa mužskosti v renesančních Čechách

rytiri
Zájemci o historii rytířského stavu v Čechách by neměli přehlédnout právě vycházející knihu čtveřice českých historiků, která analyzuje tuto společenskou vrstvu na příkladech dvaceti pěti nižších šlechticů.


Titul Rytíři renesančních Čech ve válkách, který vydalo roku 2016 nakladatelství Lidové noviny, je výsledkem spolupráce čtyř autorů, jmenovitě Václava Bůžka, Františka Koreše, Petra Mareše a Miroslava Žitného. Václav Bůžek je profesorem českých dějin a ředitelem Historického ústavu Filosofické fakulty Jihočeské univerzity. Zabývá se kulturními a politickými dějinami raného novověku. František Koreš je doktorandem Historického ústavu Filosofické fakulty Jihočeské univerzity, odborně se věnuje nižší šlechtě v 16. a 17. století. Další člen autorského kolektivu, Petr Mareš, je odborným pracovníkem Národního archivu v Praze. Zabývá se personálním obsazením úřadů v raném novověku a dějinami šlechty. A v neposlední řadě Miroslav Žitný, který je doktorandem Historického ústavu Filosofické fakulty Jihočeské univerzity, kde se soustředí na dějiny válečnictví a válečné kariéry v raném novověku.

Kniha Rytíři renesančních Čech ve válkách je koncipována jako soubor příspěvků jednotlivých autorů, které spojuje téma rytířství v renesančních Čechách. První čtyři kapitoly knihy jsou obecnějšího rázu, věnují se historii rytířstva Království českého v předbělohorské době (autorem je Václav Bůžek), ideálům křesťanského rytířství (Václav Bůžek), představám o ideálním představiteli rytířstva (Miroslav Žitný) a organizaci, výstroji a výzbroji vojska, financování a zásobování armád a způsobům boje (Petr Mareš).

Další kapitoly pak na příkladech dvaceti pěti nižších šlechticů rozebírají různé aspekty rytířského stavu. Například příspěvek Petra Mareše o Jindřichovi Myškovi ze Žlunic se zabývá účastí tohoto nižšího šlechtice na protiturecké výpravě roku 1594, kde fungoval jako praporečník v rámci praporu Šebastiána Šlika. František Koreš se ve své kapitole věnuje rovnou čtyřem rytířům, bratrům Malovcům z Malovic. Václav, Jetřich, Jan a Petr se během české války (první fáze třicetileté války) připojili na stranu stavovských povstalců. Jak již poučení čtenáři tuší, válečný konflikt pro ně nedopadl dobře a stál je nejen majetek (například Jetřich byl pánem na zámku Hluboká nad Vltavou), ale i společenské postavení.

Představení rytířského stavu pomocí kratších biografií zajímavých osobností je interesantním způsobem, jak napsat čtivou, poutavou a pestrou publikaci, aniž by se autoři museli nějak výrazně omezovat množstvím parametrů. Čtenáři se tak dozví mnoho informací z nejrůznějších aspektů rytířského života, od války až po účetnictví. Na konci knihy po poznámkovém aparátu pak na zájemce o hlubší studium nižšího šlechtického stavu čeká bohatý seznam pramenů a literatury, který se hodí k samostatnému studiu. Užitečný je i rejstřík, který usnadní hledání v knize.

Knihu Rytíři renesančních Čech ve válkách doporučuji na historii orientovaným čtenářům, kteří si chtějí rozšířit obzory o jedné z čtenářsky nejatraktivnějších vrstev raně novověké společnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRytíři renesančních Čech ve válkách

Bůžek, Václav – Koreš, František – Mareš, Petr – Žitný, Miroslav

Nakladatelství Lidové noviny, 2016

Napsat komentář