Vztahy ovlivněné okolnostmi

tipy_vztahy-ovlivnene-okolnostmi
Ano, dnešní tipy se budou točit kolem mezilidských vztahů. Přinášíme vám jich hned pět, takže si každý určitě najde to své. Obzvlášť, pokud má rád příběhy plné lásky a naděje.

Co byste dělali, kdyby se jednoho dne zhroutily všechny vaše životní jistoty a vaše drahá polovička odešla hledat štěstí jinam? V nové knížce Táni Keleové-Vasilkové si můžete přečíst, co udělala její hrdinka Katka.

Nikdy

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 133×205 mm
ISBN: 978-80-8111-290-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Nikdy vydalo nakladatelství Noxi.

Po dvaceti letech společného života Petr jednoho krásného nedělního rána Katce oznámí, že miluje jinou. Sbalí si věci a je pryč. Spolu s ním i láska, ve kterou Katka věřila, společné sny, plány a budoucnost. Jak to má povědět Liv, sedmnáctileté dceři, která otce miluje? Jak má žít? Dokáže to? Překoná bolest a zradu? Ze začátku se to zdá nemožné, ale jak čas plyne a Katka si rekapituluje život, manželství, zjišťuje, že… Jak to dopadne, se dozvíte na stránkách této knihy protkané láskou, vírou v sebe samu, přátelstvím… Najdete v ní všechno, co naplňuje náš život.

 

Ukázka z knihy

„Nejspíš máš pravdu,“ hlesnu. A to ještě netuší, že se stane novopečeným tatínkem. V padesáti! Vím, dneska je to skoro módní záležitost. A já si připadám nemoderně, protože mně se to vždycky jevilo jako trapné a teď i nemorální. Díky Petrovu odchodu jsem pochopila, jak to je. Mnoho dobře a mladistvě vypadajících padesátníků už opustilo své stárnoucí manželky a dospívající děti, aby začali znovu. Co si od toho proboha slibují? Že se stane zázrak a oni omládnou? Že budou mít na to, aby uspokojili mladou, třicetiletou ženu? A nemyslím teď jenom sex, ale i tisíce záležitostí, které vytvářejí partnerský život. Padesátiletý muž už vyžaduje svůj klid, má v sobě hluboce zakořeněné rituály a zvyky, kterých se nerad vzdává: dlouhý spánek, klidné obědy, příjemné večery, touží být obklopený známými tvářemi a věcmi… (str. 67)

Přečtěte si ukázky z dalších autorčiných knížek, např. Touhy nebo Druhá.

————————————————

Když je člověk na střední škole, má pocit, že mu svět leží u nohou a že ho čeká ještě dlouhý život plný dobrodružství. Co když ale tuto optimistickou vyhlídku naruší vážná nemoc vašeho přítele? Zamyslete se nad tím u románu Gillese Legardiniera.

Srdeční záležitost

Autor: Gilles Legardinier
Přeložil: Slavomír Míča

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 137×210 mm
ISBN: 978-80-7498-167-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Srdeční záležitost vydalo nakladatelství Domino
v edici Romantika.

Středoškolská léta nás formují pro celý život: v dobrém, ve zlém, ve všem. Pokud bychom chtěli najít ukázkový příklad šťastné holky, našli bychom ho v Camille. Studuje poslední ročník gymnázia na malém městě, je obklopena partou nerozlučných kamarádů, se kterými se zná už od školky, a jako všichni lidé jejího věku si klade spoustu otázek o životě, lásce a přátelství. S blížící se maturitou se dny začínají plnit starostmi s učením, profesory a rodiči. Camille ale brzy přijde na to, že skutečné problémy vypadají docela jinak: nedlouho před maturitou zjistí, že její nejlepší kamarádka Lea trpí nevyléčitelnou nemocí. Je to šok. Co teď? Přijmout krutou pravdu, anebo se držet naděje na zázrak? I přes tíhu situace a vlastní strach se Camille a ostatní spolužáci snaží být Lee oporou, tráví s ní čas a především dělají všechno pro to, aby byla Lea šťastná a spokojená. Před krutou diagnózou se ale jen tak utéct nedá a nikdo vlastně neví, kolik času Lee zbývá. A tak je nutné nepromarnit ani minutu, užívat života a vytvářet si na Leu jen ty nejlepší vzpomínky…

 

Ukázka z knihy

Už je tma a venku trochu chladno. Zmizeli jsme po vyučování ze školy hned, jak to šlo. Před námi byla perspektiva cesty přes půl města a v tomhle zimním čase to nikoho netěšilo, ale jsme pevně rozhodnutí to udělat. A museli jsme lhát, abychom dostali tu adresu.
V opuštěných ulicích se válí navlhlá mlha. Pouliční lampy se odrážejí na asfaltu ve světelných kruzích, které postupně jeden za druhým překračujeme v řadě za sebou, jako bychom byli figurkami v Člověče, nezlob se. V cíli na nás možná čeká malé vítězství.
Pauline se vleče jako poslední. Je jako malé dítě, které s sebou vedeme proti jeho vůli. Jenže my jsme tady právě kvůli ní, abychom jí pomohli a podpořili ji. Sama by se nikdy profesorce Maurettové nepostavila. (str. 5)

Přečtěte si celou ukázku z knihy Srdeční záležitost a nezapomeňte ani na úryvky z autorových dalších románů, např. Tentokrát to vyjde! Také si můžete přečíst recenzi knihy Zítra začnu nový život!

————————————————

Citlivý a mimořádně krásný je i příběh Takašiho Hiraideho o jednom zatoulaném kotěti, o pomíjivosti a o tom, jaké to je prožívat život po svém.

Kočičí host

Autor: Takaši Hiraide
Přeložila: Anna Křivánková

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-778-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Kočičí host vydalo nakladatelství Host.

Manželé po třicítce bydlí v malém pronajatém domku v klidné části Tokia, on je redaktor, ona korektorka, pracují z domu a prožívají klidný život. Jednoho dne si chlapec od sousedů osvojí toulavé koťátko. Kočka dostane jméno Čibi, což znamená „maličká“, a brzy začne objevovat sousední zahrady. Tak se stane, že jednou zabloudí i na zahrádku manželského páru. Další den přijde znovu a nakonec se odváží vstoupit do domku. Manžele tento tajemný host fascinuje. Čibi je svobodný duch, chladná a zářivá jako paprsek světla. Bydlí u nich a nebydlí. Patří jim a nepatři. Manželé jí kupují dobroty, pozorují její dovádění v zahradě a rádi si o ní povídají. Život jako by pro ně byl najednou příslibem něčeho víc — dny jsou jasnější a barevnější. Příběh překypuje drobnými radostmi a okamžiky ohromující poetičnosti, a pak se něco stane…

 

Ukázka z knihy

Ta zelkova, jejíž koruna stínila celou ulici, byla skutečně věkovitá. Místní úřady ji dokonce prohlásily za památný strom. Dům byl navržen a postaven tak, aby stromu zbyl dostatek místa k životu, takže se teď jeho dlouhé a ničím nespoutané větve volně rozpínaly jak na východ, kde stála stará vila našich domácích, tak na severovýchod, kde se v koutě krčil náš nájemní domek. Obě budovy se tedy mohly těšit z požehnaného zeleného stínu. Na sklonku podzimu její opadané listy vytvářely na dvorku hustou podestýlku, což naše stará paní domácí vždy kvitovala mnoha povzdechy.
A právě toho dne se pětiletý chlapec z domu u zelkovy rozhodl, že se ujme toulavého koťátka, které se v posledních několika dnech potulovalo v Bleskové uličce. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku a prohlédněte si i náš článek, ve kterém najdete více informací o knize i jejím autorovi.

————————————————

Není to jednoduché, když se musíte starat o děti i nemocného rodiče. Alana Kirková o tom ví své a taky vám o tom povypráví ve svém novém příběhu.

Matka, dcera, nebo já

Inspirativní příběh o vztahu mezi matkou a dcerou
Autorka: Alana Kirková
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 256
Vazba:
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4060-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Matka, dcera, nebo já vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Alana Kirková je spisovatelka a novinářka. Procestovala svět, pracovala pro charitativní organizace a sepisovala jejich příběhy. V roce 2010 utrpěla její maminka ničivou mozkovou příhodu, pouhé čtyři dny poté, kdy přišlo na svět její třetí dítě. Tehdy se jí život rázem převrátil vzhůru nohama. Brzy nato začala psát blog o zápasech ženy, která se ocitla uprostřed péče o oba konce svého života – o děti a rodiče. Sendvičová léta prožívá dodnes, našla už ale způsob, jak vzkvétat, ne jen přežívat. Narodila se a vyrůstala v Belfastu, dnes žije v Dublinu, kde pracuje jako poradkyně pro financování v neziskovém sektoru, píše a vychovává tři dcery. Sendvičová léta je upřímný, inspirativní příběh o vztahu mezi matkou a dcerou a o tom, jak jedna žena – prostřednictvím péče o osobu, na kterou se nejvíc spoléhala – nakonec našla sebe samu.

 

Ukázka z knihy

Sendvičová léta nepřicházejí na objednávku ani s návodem, jak si počínat. Občas vám tiše vklouznou do života, bez ohlášení, zvolna se k vám nenápadně přikradou pod úrovní radaru, až si najednou všímáte, že se vám kolem uší míhají míčky, s nimiž žonglujete. Snad přicházejí s podzimem. Vaše maminka nebo tatínek zakopnou a zlomí si krček a vy si postupně uvědomujete, že už nejsou stejně silní, jako bývali. Oni zakopávají o schody a vy se potácíte na neznámém území. Možná si všimnete zpomalení nebo menší schopnosti pomáhat. Staráte se o své děti a máte za to, že vaši rodiče se starají o vás. Jenže pak pomalu, pomaloučku zjišťujete, že čím dál víc potřebují oni vás a že se vaše role postupně vyměňují, že se z opečovávaného stáváte pečujícím.
Nebo vám svět obrátí vzhůru nohama nějaké vyšetření v nemocnici. Diagnóza, která všechno změní, a vy zničehonic musíte svůj život, který už beztak praská ve švech kvůli práci, domácnosti a dětem, ještě trochu stlačit, aby pojmul návštěvy v nemocnici, spousty rozhodování a výběru péče. (str. 9)

————————————————

Rádi byste se podívali do proslulých velkoměst, jako je New York, Monte Carlo, Paříž nebo Londýn? Co takhle navštívit je všechna, nakouknout do jejich slavné minulosti a ještě si přitom provonět mysl omamným parfémem? S románem Kathleen Tessarové to půjde snadno.

Sběratelka parfémů

Autorka: Kathleen Tessarová
Přeložila: Drahomíra Michnová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-490-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Sběratelka parfémů vydalo nakladatelství Metafora.

Dva životy, dvě ženy, současnost i minulost v Paříži, ztracené tajemství vepsané v parfémech…
Nedávno provdaná Grace Munroeová nezapadá do společenské smetánky Londýna padesátých let, manželství se moc nedaří a sama je nespokojená. Najednou obdrží dopis z právnické kanceláře. Má přijet do Paříže, kde na ni čeká dědictví. Potíž je však v tom, že o žádné Evě d´Orseyové, která jí odkazuje nemalý majetek, nikdy neslyšela. Pátrání po její totožnosti zavede Grace o celá desetiletí zpět, do New Yorku, Monte Carla, Paříže a Londýna dvacátých let. Pozvolna odkrývá záhadu geniálního tvůrce parfémů a jeho múzy, jíž se kdysi stala právě Eva. Ve třech jedinečných vůních se vášnivý parfumér pokusil zachytit celou její bytost, její esenci, a učinil ji tak nesmrtelnou. Příběh Evy d´Orseyové nadobro změní Gracin život – je nucena si vybrat, zda bude žít podle očekávání společnosti nebo půjde svou vlastní cestou. Nezapomenutelné vyprávění je hlubokou sondou do komplikované a obsedantní lásky mezi múzou a umělcem, výpovědí o obrovské síle vzpomínek a moci vůní.

 

Ukázka z knihy

Eva d’Orseyová seděla u kuchyňského stolu, naslouchala tikotu hodin, před sebou noviny Le Figaro. Byl to zvuk času, který od ní odplýval.
Potáhla z cigarety a vyhlédla z okna do chladného mlhavého rána. Paříž se právě probouzela, šedý úsvit s prvními šmouhami oranžové se pozvolna vpíjel do tmavomodrého nebe. Byla vzhůru už několik hodin, od čtyř. Doba spánku se jí během posledních let postupně krátila, jak bolest, která jí vystřelovala do levého boku, sílila.
Lékař to vzdal už před několika měsíci. Jeho diagnóza: není hodnou pacientkou, je arogantní, odmítá poslouchat jeho pokyny. Cirhóza teď postupovala rychle, hlodala jí játra, už je měla jako mycí houbu. Lékař se domníval, že jeho rada je naprosto jednoduchá: Eva musí přestat pít. (str. 7)


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNikdy

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2016

zobrazit info o knizeSrdeční záležitost

Legardinier, Gilles

Domino, 2016

zobrazit info o knizeKočičí host

Hiraide, Takaši

Host, 2016

zobrazit info o knizeMatka, dcera, nebo já
Inspirativní příběh o vztahu mezi matkou a dcerou

Kirková, Alana

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeSběratelka parfémů

Tessarová, Kathleen

Metafora, 2016

Napsat komentář