Do historie s dětmi

do-historie-s-detmi
Měli jste jako děti rádi dobrodružné příběhy? Zkuste se k nim vrátit spolu se svými dětmi v dnešních tipech. Mezi hromadou prefabrikovaných knih se snahou o akční příběh a obhroublým jazykem zazáří jako skvosty tři knihy, které vám dnes představíme. Příběhy odvahy, statečnosti a cti připomenou i nám dospělým, co je na světě důležité. Pojďme se poučit z krásně podané a bohatě ilustrované historie.

Hrdinové současných knih zachraňují přinejmenším svět, pokud ne rovnou celý vesmír. Pozadím jim jsou promyšlené efekty a neustálá akce. V příběhu se vytrácí smysl pro ušlechtilé lidské vlastnosti, vytrácí se schopnost poutavě vyprávět.  Uniká nám, že zkáza světa spočívá hlavně v otáčení hodnotového žebříčku.  A tak, abychom zachránili svět, musíme zachránit především sami sebe. Hned první z dnešních tipů nám nabídne rytířský příběh z 13. století od autora oceňovaných dobrodružných příběhů Oldřicha Seluckého.

Okcitánie, kraj pod francouzskými Pyrenejemi, země rytířů a trubadúrů. V roce 1213 je už čtyři roky dějištěm jednoho z nejdramatičtějších a nejdelších válečných konfliktů středověku na evropské půdě – křížové výpravy proti albigenským.

Bratr Dominik

Autor a ilustrátor: Oldřich Selucký

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-7195-787-4
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Bratr Dominik vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

Starý Gaudéric měl pravdu. Muž, řídící střelbu, se rychle zastřílel – a nepálí bezhlavě. Občas se ještě stane, že některý balvan zasáhne vnitřek hradu. Většina však dopadá jako cílené, opakované údery gigantickým kladivem do hradního opevnění – právě tam, kde si při prvním nezdařeném náporu prošli hradní obléhatelé krvavou lázní. Poselství je jasné: chyba se nebude opakovat.
Jan to ví. A také ví, že neexistují hradby, jež by vydržely takový útok. Na světě není zeď, která by se nakonec nezhroutila, skála, která by nepukla.
Je jen otázkou času, kdy se hradby otevřou nepřátelům, žíznícím po pomstě.
Nepřátelům? Teď jsou nejnebezpečnějšími nepřáteli muži na vrcholu Velkého Rohu.
Ti, kteří nosí kameny.
Ti, kteří při střelbě ovládají manipulační lana.
Ti, kteří šlapou po obvodu „klece pro veverku“. Krok. Krok. Krok.
A za nimi za všemi jeden. Ten, který stál na počátku. Ten, který pohlédl vzhůru a překlenul údolí dráhou střely – obloukem, spojujícím vrchol Velkého Rohu s hradem Boncòr. Ten, v jehož mysli se zrodil gigantický stroj, schopný takového výkonu. Ten, který tento stroj vynesl na vrchol Velkého Rohu silou myšlenky: „Co není možné udělat naráz, dá se provést po částech.“
Jan upírá zrak na černý trn ostře čnící z krvavého jezera nebe. Tam někde stojí, kryt zástěnou z pevných dubových trámů.
Konstruktér.
Nepřítel.
Stojí a dává povely.
Úzkým hrdlem přesýpacích hodin propadávají zrnka písku.
Muži v kleci šlapou. Obrovské břímě stoupá.
Pomalu.
Nezadržitelně.

Přečtěte si náš ukázkový článek.

O autorovi

seluckyOldřich Selucký (* 1955) vystudoval v Praze Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, v Rakousku a ve Francii studoval klasické jazyky, filozofii a teologii. V letech 1990–1993 přednášel na Pedagogické fakultě UK filozofii a etiku. Napsal scénáře k televizním a rozhlasovým dokumentům a k několika dětským animovaným filmům. V Karmelitánském nakladatelství mu vyšla kniha pro děti Pavel, dobrodruh víry (2004), za kterou získal Cenu amerických vydavatelů křesťanské literatury. Do doby cyrilometodějské mise jsou zasazeny dobrodružné příběhy Strážce ohně (KNA 2012) a Vojmírova cesta (KNA 2013), obrácení svatého Františka zachytil románem Vzpoura v Assisi (KNA 2014). Kniha Bitva na řece Pádu (Portál 2015) získala nominaci na prestižní ocenění za literaturu pro mládež Zlatá stuha.

Fotografie autora a informace pochází z webu nakladatele.

 

————————————————

I druhý z dnešních tipů se týká doby rytířů. Kniha od ilustrátorky Renáty Fučíkové z nakladatelství Mladá fronta nabízí dnešním dětem výuku historie tak, jak ji dostával malý Karel IV. od svých průvodců při cestě na francouzský královský dvůr. Možná tyto rytířské legendy plné statečnosti a cti vštípily malému Karlovi základy pro jeho moudré panování. A snad to podstatné z nich utkví i v hlavičkách našich dětí.

Výběr nejslavnějších evropských rytířských legend je orámován a spojen vyprávěním o putování malého Karla IV. z Čech na francouzský královský dvůr. Sedmiletý Václav, následník českého trůnu, vyráží na otcův příkaz do Paříže spolku s početnou suitou průvodců. Ti se ho již během cesty snaží vzdělávat a seznamovat s důležitými vlastnostmi a cnostmi, jaké by měl mít budoucí vladař. Jako dobrý vzor takových ctností jim poslouží slavné rytířské legendy. A tak si můžeme přečíst barvitá vyprávění o Artušovi, Beowulfovi, Siegfriedovi a Kriemhildě, o svatém Jiřím, patronu rytířů, svatém Martinovi, o Karlu Velikém a rytíři Rolandovi a samozřejmě i o patronu české země, svatém Václavu a jeho věrném rytíři Podivenovi.

Karel a rytíři

Jak se stát dobrým králem
Autorka a ilustrátorka: Renáta Fučíková

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 210×250 mm
ISBN: 978-80-204-4000-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Karel a rytíři vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorce

Renáta Fučíková se narodila v roce 1964 v Praze. Zde také vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, ateliér ilustrace a užité grafiky. V oboru dětské ilustrace dosáhla řady prestižních ocenění. Zlatá stuha: Pohádky bratří Grimmů (1994), Pohádky Oskara Wildea (1995), Vyprávění ze Starého zákona (1996), Evropské pohádky (2004), Karel IV. (2005). Za Vyprávění ze Starého zákona byla zapsána na Čestnou listiny IBBY (Dillí – 1998), o rok později získal tento titul první cenu na Bienále ilustrací v Teheránu (1999). Kniha Vyprávění z Nového zákona byla oceněna 2. místem v soutěži Nejkrásnější české knihy (1997). Renáta Fučíková se rovněž věnuje známkové tvorbě. Žije a pracuje v Praze, vystavuje doma i ve světě.

Informace o autorce pochází z webu kosmas.cz.

Přečtěte si také článek o oceněných knihách Pravěk a starověk Evropy a Středověk Evropy a naši reportáž z křtu knihy Praha v srdci.

————————————————

Třetím tipem je nové vydání starých českých pověstí, které už vyšly v různých podobách mnohokrát. Vydání z nakladatelství Grada je krásně ilustrované a přitažlivé pro dnešní děti.

Kouzelně převyprávěné Staré pověsti české jsou psány současným moderním jazykem, kterému dnešní děti snadno porozumí, a tak, aby je zaujala historie našeho českého národa. Při čtení nejznámějších pověstí se děti nejen poučí, ale také skvělé pobaví. Dozví se, jak to bylo s příchodem praotce Čecha, o Libuši a Přemyslovi, o Bivojovi, Karlu IV. a dalších významných historických událostech. Nahlédnou také k našim slovenským sousedům a seznámí se s příběhem statečného Jánošíka. Knihu doprovází krásné a humorné ilustrace Václava Ráže. Jedinečnost knihy podtrhuje ilustrační mapa českých pověstí, kde děti snadno najdou všechna místa, o kterých kniha vypráví.

Staré pověsti české pro děti

Autor: Michal Vaněček
Ilustrace: Václav Ráž

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 220×282 mm
ISBN: 978-80-271-0124-5
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Staré pověsti české pro děti vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Michal Vaněček je autorem povídek a pohádek, ačkoliv jeho hlavní profesí jsou informační systémy. Má na svém kontě pět knih povídek a řadu knížek a CD pro děti. Věnuje se též vydávání knížek v rámci Nadace T-SOFT ETERNITY.

Informace o autorovi pocházejí ze stránek nakladatele na stránce dole.

Pro děti dále vyšly Staré pověsti české od Jany Eislerové a
Obrázkové čtení – Staré pověsti české Martina Pitra  s ilustracemi Antonína Šplíchala.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBratr Dominik

Selucký, Ondřej

Karmelitánské nakladatelství, 2016

zobrazit info o knizeKarel a rytíři
Jak se stát dobrým králem

Fučíková, Renáta

Mladá fronta, 2016

zobrazit info o knizeStaré pověsti české pro děti

Vaněček, Michal

Grada, 2016

Napsat komentář