Nenechte si ujít v týdnu od 14. do 20. listopadu

nenechte_si_ujit
Ani další listopadový týden nebude výjimkou a nabídne mnoho vyžití pro knihomoly. Všichni nadšenci do knih a literatury opět mohou navštívit množství zajímavých literárních událostí. A určitě nebudou litovat, je z čeho vybírat.

Každoroční předvánoční maraton literárních akcí pokračuje spolu s tím, jak se na pultech knihkupectví objevují nové knihy.

V pondělí 14. listopadu se v Paláci knih Luxor v Praze uskuteční křest knihy Tajemství pergamenů autorů Jitky a Marka Hladkých. Tato dětská kniha vypráví tajuplný příběh o statečné malé dívce a cestování časem. Prostřednictvím knihy můžeme nahlédnout do Prahy během třicetileté války. Trojice přátel zažívá v zákoutí hlavního města všemožná dobrodružství, která vás od prvního okamžiku vtáhnou do děje. Křest začíná v 16.00.

V úterý 15. listopadu začíná v brněnské Knihovně Jiřího Mahena Festival Den poezie. Letošní téma zní Žádný člověk není ostrov. Pořadatelé se inspirovali verši anglického renesančního básníka Johna Donnea, které napsal již roku 1624 „Žádný člověk není ostrov sám pro sebe; každý je kus nějakého kontinentu.“. Tématem prvního dne je ztráta svobody básníků, návštěvníkům bude například přiblížen osud Ivana Martina Jirouse. Program je ale velice bohatý, vyberou si i ti nejnáročnější. Festival bude probíhat do 24. listopadu.

V úterý 15. listopadu si ve Vsetíně v Masarykově veřejné knihovně užijí Festival Den poezie i děti. Během celodenního programu si mladí čtenáři vyslechnou hravé pohádkové čtení básniček, sami si dokonce budou moci nějakou básničku napsat a zažít spoustu legrace s poezií. Akce budou probíhat v K klubu a v dětských knihovnách Luh a Rokytnice od 8.009.00. Tato událost je jako stvořená pro nadějné, kreativní děti, které si rády zkouší hrát se slovy a rýmy.

Další zajímavý křest nás čeká v úterý 15. listopaduPaláci knih Luxor v Praze. Svoji knihu fejetonů Odvrácená strana matky představí Monika Valentová a její muž Martin Veselovský. V knize čtenáři naleznou úspěšné autorčiny fejetony, které se věnují především temným koutům mateřství. Ne vždy musí být vše spojené s mateřstvím jen růžové a matka neskonale šťastná. Po této knížce by měli sáhnout všichni rodiče, kteří se bojí, že ve své roli selhávají. Dozví se, že v tomto svém pocitu rozhodně nejsou sami, a třeba jim takové poznání bude i útěchou. Martin Veselovský přispěl své ženě do knihy kresbami. Křest začíná v 16.30.

V úterý 15. listopadu zavítáme také do OstravyV Domu knihy se od 16.00 uskuteční beseda a autogramiáda psycholožky, sexuoložky a partnerské terapeutky Laury Janáčkové. V právě vycházející knize Poznej muže beze slov se autorka věnuje tomu, jak nejlépe porozumět mužům. Zaměřuje se přitom na neverbální komunikaci a radí ženám, jak muže „přečíst“ během několika vteřin. Součástí knihy je také množství ilustrací, nudit se tedy rozhodně nebudete.

V úterý 15. listopadu se podíváme i do PlzněV Západočeské galerii budepředstavena publikace Plzeň zmizelá, která volně navazuje na první díl knihy z edice Zmizelé Čechy, která se věnovala historickému centru města. Tato nová publikace se věnuje především širšímu centru a předměstím, samotné jádro Plzně je tentokrát zmíněno pouze okrajově. Od 17.00 se tedy v přednáškovém sále sejdou všichni milovníci západočeské metropole.

Ve středu 16. listopadu se vrátíme do PrahyV Domě čtení se od 18.00 uskuteční autorské čtení slovinské básnířky Barbary Korun. Akce se koná v rámci Festivalu Den poezie. Barbara Korun je v současnosti jednou z nejvýznamnějších slovinských básnířek. Na svém kontu už má pět sbírek poezie a je také spoluautorkou CD Vibrace ticha. Její sbírka básní Přijdu hned byla přeložena i do češtiny a obdržela slovinskou cenu za nejlepší sbírku roku.

Ve středu 16. listopadu se všichni příznivci klasické literatury sejdou v Krajské knihovně v Karlových VarechOd 16.30 se zde bude konat veřejné čtení známé české knihy Ostře sledované vlaky Bohumila Hrabala. Podle této knihy natočil Jiří Menzel film, který získal v roce 1963 Oscara. Číst, vysvětlovat a rozebírat bude Míša Čápová. Čtení bude probíhat na pobočce Lidická.

Ve středu 16. listopadu se v Praze v Literární kavárně Knihkupectví Academia na Václavském náměstí uskuteční další zajímavá událost. Bude se křtít nová kniha Významní lidé v mém životě. Autorem knihy je Erich Václav, který jejím prostřednictvím vypráví o svém osudu po příchodu do Prahy v roce 1949. Spřátelil se s mnoha významnými osobnostmi, například Václavem Větvičkou, Zdeňkem Mahlerem, Martinem Patřičným a mnohými dalšími. Mimo jiné autor popisuje i svou cestu do Afriky a Asie. Vzpomínání je podpořeno krásnými barevnými fotografiemi. Tato velice inspirativní publikace se bude křtít od 17.00.

V sobotu 19. listopadu si přijdou na své také ti nejmenší. V Krajské knihovně v Pardubicích se uskuteční Čarování s pohádkou – literární setkání, které se koná vždy jednu sobotu v měsíci. Tentokrát je pro děti připraveno čtení a vyprávění pohádek. Děti si také poslechnou zvuky muzikoterapeutických a přírodních nástrojů, na které si následně mohou zkusit i zahrát. Pro rodiče je určitě zajímavé, že jim pracovníci knihovny doporučí literaturu vhodnou právě pro předčítání. Akce se koná od 9.15 a od 10.15.

Pokud jste si z nabídky nevybrali, další akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář