Cizinec v manželství

emir-kusturica_cizinec-v-manzelstvi
Známý hudebník a filmař Emir Kusturica napsal příběh o třech dospívajících kamarádech, jejich prvních láskách a ztrátách ideálů. Inspiroval se přitom vlastním dětstvím, jež strávil v Sarajevu.

Ve světě zalidněném pitoreskními postavami sarajevských obyvatel se tři dospívající kamarádi Dragan, Alexa a Kosťa střetávají se světem svých rodičů, jejichž osudy se pokoušejí v bouřlivém odporu i láskyplném objetí překročit. V příbězích inspirovaných autorovým dětstvím v Sarajevu 70. let zažívají dospívající mladíci první milostné příběhy i dobrodružství a přicházejí o první ideály v typické atmosféře Kusturicova magického realismu.

 

Cizinec v manželství

Autor: Emir Kusturica
Přeložila: Draga Zlatníková

Počet stran: 206
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-322-9
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Cizinec v manželství vydalo nakladatelství Garamond
v edici Mimo edice.

 

Ukázka z knihy

Říkali mu Zajda nejen proto, že měl rád mrkev. Měl velké oči, které viděly to, čeho si málokdo v Travniku všiml. Když se Dragan Teofilović 8. března 1976 opíral o sloup, ani ve snu ho nenapadlo, jaká změna v jeho životě nastane. Díval se do neonového světla, které se rozsvěcovalo na ulici 29. listopadu, a trápila ho otázka, proč 9. března už pět let po sobě zapomíná otec na jeho narozeniny. Jeho otec, kapitán první třídy Sláva Teofilović, byl v Travniku známý tím, že se nerevanšoval svému příteli, který mu daroval třicet metrů čtverečních dlažby a deset kilogramů lepidla, protože nevěděl jak!
Zatímco vrstevníci z ulice se honili za míčem a důstojníci se chystali na bál k MDŽ v Domě Jugoslávské lidové armády, Zajda sklouzl pohledem z pouličního světla na křižovatku a nadjezd, přes který vedla trať.
Kdybych nějak mohl vyškrtnout z kalendáře 9. březen, byl by život mnohem lehčí, uvažoval. (str. 7)

 

Emir Kusturica

Emir Kusturica (* 1954 v Sarajevu) je známý hudebník a jeden z nejúspěšnějších evropských filmařů. Na základě úspěšných amatérských filmů byl doporučen ke studiu na pražské FAMU, kterou absolvoval v roce 1978. Na přelomu 80. a 90. let přesídlil do USA, kde natočil film Arizona Dream, který vyhrál dvě ceny na berlínském filmovém festivalu, a v roce 1995 významný film Underground, jenž získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Dále natočil např. filmy Černá kočka a bílý kocour, Super 8 Stories, jeho posledním filmem je On the Milky Road.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Garamond.


garamond logoNakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do konce roku 2013 vydalo téměř 400 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury. Dále se specializuje na dvojjazyčné knihy, komiksy a detektivky. Snaží se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury a kromě vzdělávání v cizích jazycích poskytuje třeba také napětí v detektivních řadách edice Černá káva.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCizinec v manželství

Kusturica, Emir

Garamond, 2016

Napsat komentář