Sonda do historie Československa

ani-vojna-ani-mir
Historik Vít Smetana po mnohaletém výzkumu přichází s knihou, které bourá řadu předsedků a stereotypů týkající se moderní a soudobé historie Československa. V sedmi kapitolách se zaměřuje na předvečer 2. světové války, na počátek tzv. studené války a na roli středoevropských zemích během mezinárodního napětí.

Kniha analyzuje dramatické momenty z novodobých československých a středoevropských dějin, jež se odehrály v předvečer druhé světové války a na prahu války studené. Tyto epizody z období narůstajícího mezinárodního napětí jsou zasazeny do širšího kontextu politiky velmocí vůči regionu. Na základě mnohaletého výzkumu v řadě archivů několika zemí nalézá autor racionální vysvětlení pro konkrétní britské či americké kroky, s nimiž se soudobá česká publicistika tak snadno a rychle vyrovnává slovy „appeasement“ či „sféry vlivu“. Naopak poukazuje na aktivní československou úlohu v procesu vytváření budoucího sovětského bloku.

Ukázka z knihy

Smutný výsledek dramatických zářijových dnů roku 1938 je dobře znám, jakož i katastrofální důsledky, jež Československu přinesla mnichovská konference a ještě více pak její „rozpracování“ při následném jednání zástupců čtyř velmocí a československé delegace v Berlíně v prvních deseti říjnových dnech, v součinnosti s ultimativně prosazenými teritoriálními požadavky Polska a záhy též Maďarska. Odstoupení více než třetiny území i obyvatelstva, drastické ztráty výrobních kapacit, zpřetrhání klíčových dopravních tepen, ale především všudypřítomný pocit naprostého zmaru a frustrace, které záhy přesměřovaly dosavadní státní orientace k autorativnímu režimu a bezvýhradně proněmecké zahraniční politice – to vše bylo jen předstupněm k brzké destrukci státu, k pokračování německé expanze a ke smrtelnému ohrožení zbytků křehké evropské stability. (str.18–19)

Ohlasy na knihu

Tato kniha je rozhodně víc než souborem několika kapitol z dějin Československa v letech 1938–1948. Představuje promyšlenou kompozici případových studií z kritických etap československých dějin 20. století…

– Jiří Ellinger, historik a diplomat

Autor se vypořádává s početnými stereotypy, pevně zakotvenými v českém historickém povědomí. Je kritický k některým ikonm tehdejší československé politiky a přeevším bourá některé podstatné aspekty mýtu o Československu, jehož osud byl nezvratně rozhodnut na základě dohod velmocí a proměn geopolitických poměrů…

– Petr Mareš, politik a diplomat

Ani vojna, ani mír

Velmoci, Československo a střední Evropa v sedmi dramatech na prahu druhé světové a studené války
Autor: Vít Smetana

Počet stran: 664
Vazba: vázaná
Formát: 143×209 mm
ISBN: 978-80-7422-358-7
Doporučená cena: 599 Kč

 

Knihu Ani vojna, ani mír vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

O autorovi

Vít Smetana vystudoval mezinárodní vztahy a moderní dějiny na Univerzitě Karlově. Od roku 1998 působí v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a externě přednáší též na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Absolvoval studijní stáže na univerzitách v Londýně, Oxfordu, Washingtonu a v kalifornském Stanfordu. V roce 2007 obdržel Cenu Otto Wichterleho pro vynikající mladé vědecké pracovníky Akademie věd. Je autorem knihy In the Shadow of Munich (Praha 2008) a spoluautorem řady dalších publikací.

Zdroj informací: Nakladatelství Lidové noviny


Nakladatelství Lidové noviny je české nakladatelství, které se specializuje především na knihy z oborů historie, sociálních a přírodních věd a jazykovědy. Vydává také životopisy a beletrii. V produkci nakladatelství vychází také kulturně historická revue Dějiny a současnostNakladatelství vydává knihy ve více než dvou desítkách edic. Mezi kmenové autory nakladatelství patří mimo jiné Tomáš Halík, Dušan Třeštík či Josef Žemlička.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAni vojna, ani mír
Velmoci, Československo a střední Evropa v sedmi dramatech na prahu druhé světové a studené války

Smetana, Vít

Nakladatelství Lidové noviny, 2016

Sonda do historie Československa - DISKUZE

Počet reakcí: 15
  1. Hojaro napsal:

    Dobrý den.
    Soutěž o knihy Noční recepční bude končit 14.10.? Oproti ostatním soutěžím o den dříve?

  2. tetina napsal:

    Děkuji za zaslanou výhru Ovečka Shaun oslavuje, dnes byla v pořádku doručena.

  3. millis napsal:

    Dobrý den,
    včera mi došla audiokniha Tajný deník Hendrika Groena. Moc děkuji

  4. kistka napsal:

    Dobrý den, včera jsem převzala svou výhru – knihu GIRL ONLINE jde svou cestou. Moc děkuji.

  5. olly napsal:

    Krásné ráno,

    včera v pořádku přišla výhra „Manželova žena“. Moc za knížku děkuji.

  6. jar1 napsal:

    Už mi došla kniha Elitní sniper, moc díky

  7. jednamalaholka napsal:

    Dobrý večer,výhra převzata,děkuji moc.

  8. Leni07 napsal:

    Dobrý den, dneska mi došla v pořádku výhra – knížka „Dobré duše“. Moc děkuji.

  9. dohamar napsal:

    Dobrý den, v těchto dnech mi přišla kniha Z Paříže do Paříže. Má stará bolest, nevím kde jsem ji vyhrála, od jisté doby po tom ani nepátrám. Nevím, kde jsem měla to štěstí, myslím to bylo u vás, tak vám moc děkuji. S přáním hezkého dne dohamar

  10. kopretinar napsal:

    Dnes mi přišla knížka Z Paříže do Paříže. Moc děkuji

  11. Robert Horáček napsal:

    Ano, už je to zde zase…Čerstvý, svěží vítr v podobě pana Smetany vymete zažité zatuchlé stereotypy! Ještě by bylo vhodné je nějak propojit s minulým režimem, to by pak byla obzvláštní zatuchlost! Co na tom, že ty stereotypy jsou pravdivé, čert je vem! Co na tom, že Británie pohřbila řadu aktivit Společnosti národů, které mohly příznivě ovlivnit následný vývoj v Evropě(Sabotování „Smlouvy o vzájemné pomoci“ v r. 1924,sabotování „Ženevského protokolu“ v r. 1925).Co na tom, že Británie zmařila značnou šanci na odstranění Hitlera Němci samými(Osterovo spiknutí), když odmítla Hitlerovy odpůrce podpořit pouhým prohlášením o pomoci ČSR v případě napadení Hitlerem, co na tom, že extrémním nátlakem na ČSR, ale také na Francii, přispěla lvím podílem k mnichovskému diktátu…Hlavně, že autor bourá mýty(dnes velmi oblíbená a mimořádně hloupá fráze)…Na druhou stranu jsem rád, že vím, nad kterou knihou nemusím ztrácet zbytečně čas…A dovolím si doporučit nepochybně zasvěcenější pohledy na události z roku 1938(Terry Perssinen:Osterovo spiknutí; David Faber:Mnichov-krize appeasementu 1938; Zdenek Kárník:České země v éře První republiky, díl třetí; Čelovský: Mnichovská dohoda). Mýty se zde nepochybně příliš neboří, zato budete skutečnosti blíž.

Napsat komentář