Nenechte si ujít v týdnu od 31. října do 6. listopadu

nenechte_si_ujit
Listopad je tu a s ním i pravé podzimní sychravé počasí. Není proto nic lepšího než zavítat do tepla na některou ze zajímavých literárních akcí, které se tento týden konají. A rozhodně je z čeho vybírat!

I tentokrát na nás čekají zajímavé knižní novinky, besedy a autogramiády. Samozřejmě nechybí něco i pro ty nejmenší čtenáře. Vybírejte, jistě nebudete zklamaní.

Hned v pondělí 31. října můžeme zavítat do pražského Paláce knih Luxor na křest pohádkové knihy Jitky Hladké a Marka Hladkého Velká pohádka o malé víle. Pohádka vypráví příběh malé víly Mimi, která žije na louce u potoka. Každého, kdo si to zaslouží, ráda vyslechne, a když je potřeba, tak mu i pomůže. Laskavé vyprávění doprovází kouzelné obrázky známé ilustrátorky Vlasty Švejdové. Knihu pokřtí Jitka Molavcová. Akce začíná v 16.00.

V úterý 1. listopadu se podíváme do ostravského Domu knihy, kde od 16.00 představí doplněné vydání své knihy Iva Pekárková, autorka knih Sloni v soumrakuPečená zebraPéra a perutě a dalších. Titul Multikulti pindy jedný český mindy zaujme tím, že se v něm autorka snaží co nejlépe popsat mnoho destinací, ve kterých strávila část života. Čtenáře pobaví legračními zážitky, ale nebojí se psát i o věcech méně příjemných. Všichni, kteří chtějí vidět svět nezkreslený strachem či nenávistí, by měli sáhnout právě po této knize. Nové vydání je obohacené o řadu nových textů.

V úterý 1. listopadu začíná v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně výstava dokumentů Jana Otty, českého nakladatele a knihkupce. Jan Otto byl zároveň vydavatelem největší české tištěné encyklopedie. Ottův slovník naučný vyšel v letech 1888 až 1909 ve dvaceti sedmi řádných svazcích a jednom doplňkovém. Přijďte se podívat na tuto poutavou výstavu a nahlédnout do historie významného českého nakladatele a jeho encyklopedie.

V úterý 1. listopadu na náš čeká další zajímavý křest knihy. V pražské Galerii Lucerna se od 17.30 bude křtít nová kniha Dominika Landsmana a Zuzany Hubeňákové Deníček moderního páru . Od těchto autorů známe již oblíbený Deníček moderního fotra a Deníček moderního fotra 2Nová kniha se vrací do doby, kdy „fotr“ ještě nebyl otcem. Popisují zde seznámení Jindřicha a Natašy, jejich sestěhování a následně také početí dítěte. Vše autoři komentují s ironií a černým humorem a zábavně glosují rozdíly mezi ženou a mužem. Knihu pokřtí Martin Dejdar.

Na čtvrtek 3. listopadu se mohou těšit všichni příznivci poezie. V kavárně Duše v peří v Praze se od 17.30 koná pravidelný čtvrteční poetický večer. Akci uvádí básníci Alois Marhoul a Ondřej Hník. Vystoupit ale také mohou amatérští básníci a spisovatelé, kteří si přinesou vlastní texty, je třeba se pouze dopředu nahlásit pořadatelům. Tématem listopadového čtení je poezie ve víně. Akce je pořádána ve spolupráci s Obcí spisovatelů ČR a katedrou české literatury Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

V Praze ještě zůstaneme. Ve středu 3. listopadu se v Literární kavárně knihkupectví Academie na Václavském náměstí uskuteční představení nové knihy Svoboda svědomí. Dílo s podtitulem Superintendant Michael Blažek a protestantská společnost pozdního osvícenství napsal dr. Sixtus Bolom-Kotari. Tématem této publikace je reformovaná církev – její nejvyšší představitel na Moravě buduje nové evangelické komunity a snaží se, aby právě svoboda svědomí nebyla pouze deklarovaná, ale také prožívaná. Příznivci historie či evangelického náboženství si tuto zajímavou události jistě nenechají ujít. Akce začíná v 17.00. 

V pátek 4. listopadu se v Knihovně města Ostravy uskuteční příjemná akce pro děti nazvaná Čáry, máry, podkočáry. Děti si poslechnou čtení o čarodějkách a kouzlení a zároveň si vyzkouší, co vše se dá vykouzlit pomocí barev. Během zábavného dopoledne se děti hravou formou seznámí se světem čtení a knih. Akce začíná v 10.00.

V Pardubicích se 4. a 5. listopadu koná v Krajské knihovně koná BOok! con, festival sci-fi a fantasy literatury. Tento festival nabízí velice bohatý program, během dvou dnů se mohou návštěvníci potkat se spisovateli, ale také si zahrát nejrůznější deskové i jiné hry. BOok! con probíhá ve více knihovnách napříč naší republikou, navštívit můžete například také Městskou knihovnu v Dobříši, Náchodě, Hradci Králové, Praze, Třinci nebo Plzni.

V neděli 6. listopadu se v Litoměřicích setkají všichni příznivci Karla Hynka MáchyOd 15.00 se koná Běh za Máchu, o Máchovi, pro Máchu. Zúčastnění se společně vydají na vrch Radobýl a do Máchovy světničky u Vikárky. Během akce si lidé mohou poslechnout básně českých autorů, vyprávění o K. H. Máchovi i hudební doprovod básnířky Renaty Bulvové. Akce se koná u příležitosti 180. výročí úmrtí jednoho z nejslavnějších českých básníků. Pořadatelem je Knihovna Karla Hynka Máchy a Literární a kulturní klub 8 Praha. Sraz účastníků je před knihovnou.

Vybírejte z prezentovaných událostí, další naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář