Nenechte si ujít v týdnu od 24. do 30. října

nenechte_si_ujit
Říjen se pomalu chýlí ke konci a my opět přinášíme novou nabídku zajímavých literárních akcí, které se konají napříč celou republikou. Užijte si prodloužený víkend společně s knihami a literaturou.

I tento týden se můžete zúčastnit křtů knižních novinek, ale také autogramiádu oblíbeného spisovatele. A chybět nebude samozřejmě i něco pro děti.  Z naší nabídky si jistě vyberou i ti náročnější.

Hned v pondělí 24. října se v Praze v Paláci knih Luxor koná křest knihy Olina Jurmana Dvojitý agent – Utajená zákulisí špionáže. Autor byl spolupracovníkem Zpravodajské správy Československé republiky a ve své nové knize popisuje život známého českého špiona Karla Zbytka. Čtenáři se mohou začíst do jeho osudů, které jsou protkány vítězstvím, ale také zradou. Hosty této akce budou Hynek Kmoníček, Felix Slováček a Lucie Gelemová. Všichni, které tato tematika zajímá, se určitě od 16.00 zúčastní.

V pondělí 24. října se v Rodinném centru Rolnička v Brně mohou těšit děti na čtení z knížky Rytířské pohádky a tajemství starých alchymistů. Pohádkové příběhy nás zavedou do časů, kdy se alchymisté snažili vyrobit zlato a celou zemi křižovali udatní rytíři bojující s draky o princeznu. Ale pozor, ne každou princeznu se vyplatí vysvobozovat! Čtení bude zakončené kouzlením inspirovaným knihou Malý kouzelník od kouzelníka Pavla Kožíška. Čtení začíná v 16.00.

V pondělí 24. října se podíváme také do Vyškova. V Knihovně Karla Dvořáčka se mohou návštěvníci těšit na Literární čaj o pátek s Michalem Dlouhým. Michal dlouhý je spisovatelem a zároveň je autorem námětu ke slavnému seriálu Četnické humoresky. Všichni fanoušci četníků či samotného spisovatele a jeho knih mohou dorazit v 17.00.

V úterý 25. října se podíváme opět do Paláce knih Luxor v Praze.  Od 17.00 se zde bude křtít kniha Daniely Kovářové Smrt v justičním paláci. Autorka je sama právnička, advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti. Čtenáři již jistě znají její další romány, například krimi Mrtvá na golfovém hřišti (přinesli jsme vám reportáž z křtu této knihy). Její nová kniha vypráví o zločinu, který je spáchán přímo v budově Městského soudu v Praze. Příběh je napínavý a rozuzlení jistě mnohé překvapí. Tento román je již desátým v pořadí a zaujme především dobrou znalostí justičního prostředí, ale také pochopením pro lidské slabosti. Hosty křtu budou Kateřina Brožová a předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

V úterý 25. října můžeme zavítat také do Knihovny Václava Havla v Praze. Od 17.00 se zde můžete zúčastnit křtu knihy reportáží Ukrajina v měřítku 1 : 1. Jejím autorem je Oleh Kryštopa. Tento Ukrajinec projel svou rodnou zemi křížem krážem a dostal se do míst, kam se běžný turista nepodívá. Vyzpovídal tisíce lidí a na základě těchto cest a rozhovorů vznikla jeho kniha. Čtenář se dočte o Kyjevu, Krymu, ale také Černobylu. Z jednotlivých střípků se podařilo sestavit poutavý obraz této zajímavé země. Večer bude moderovat překladatelka knihy Marie Iljašenko.

Na středu 26. října je připravený další zajímavý křest. V Paláci knih Luxor v Praze bude představena nová kniha oblíbené dvojice Smoljak + Svěrák Filmové komedie I. Kniha zachycuje literární náměty slavných filmů jako například Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero, Na samotě u lesa, Vrchní, prchni a samozřejmě nechybí i Vesničko má středisková. Po samotném křtu bude následovat autogramiáda Zdeňka Svěráka, který má za sebou již mnoho velice zajímavých a úspěšných titulů. Akce začíná v 16.00. 

Na další zajímavou událost se podíváme do Břeclavi. Ve středu 26. října se v Městské knihovně uskuteční autorské čtení Edgara Dutky. Nový román Matka vzala roha je volným pokračováním jeho úspěšného titulu U útulku 5  a vypráví o autorově dětství v Břeclavi poté, co jeho matka utekla z vězení a následovala její emigrace. Můžeme se dozvědět více o jeho dospívání i ročním pobytu v Autstálii. Autorské čtení začíná v 17.00.

Ve středu 26. října se podíváme také do Brna. V Knihovně Jiřího Mahena si připravili zajímavou akci pro malé děti. Od 16.30 si mohou přijít poslechnout předčítání z knížky Kůzlátka, konkrétně z Pohádky o kůzlátkách, ale poslušných. Všem dětem se bude jistě tato milá pohádka velice líbit a budou odcházet spokojené. Akce se koná na pobočce ve Starém Lískovci, neváhejte a přiveďte své ratolesti.

V Knihovně Jiřího Mahena ještě zůstaneme. Ve čtvrtek 27. října se zde koná první setkání s osobní knihovnicí. Jistě se vám taky stalo, že jste právě dočetli knihu a najednou jste nevěděli, po jakém čtení sáhnout dál. Právě pro tyto případy si připravili v Knihovně Jiřího Mahena osobní knihovnici. Ta se vám bude věnovat dvě hodiny každý druhý a čtvrtý čtvrtek v měsíci, poradí vám a pomůže vybrat něco zajímavého ke čtení. Setkání probíhá od 11.00 do 12.00 a od 17.00 do 18.00. Akce končí 22. prosince.

Další událostí naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář