Zasloužila si golfová mistryně zemřít?

cover golf
Golf je náročná hra. Klíčové je propojení veškerých svalů těla se soustředěnou myslí. Golf se člověk nenaučí přes noc a mnozí se ho nenaučí nikdy. Své o tom ví Daniela Kovářová, která z čiré frustrace zabila hráčku golfu. Tedy jen ve své knize, samozřejmě.

Danielu Kovářovou znají čtenáři nejen z pultů knihkupectví, ale také ze soudních síní a televizních obrazovek. Bývalá ministryně spravedlnosti však v posledních pár letech rozhodně nezahálí, o čemž svědčí fakt, že 6. října pokřtila v Paláci Luxor svou již v pořadí osmou knihu.

Ačkoliv IMG_4406Daniela Kovářová hojně čerpá ze své praxe, její knihy jsou tématicky obdivuhodně různorodé. Za svou literární kariéru již stačila vydat jak fikci erotickou, tak i společenskou. Tentokrát se jednalo o detektivní román Mrtvá z golfového hřiště. Jak již název velice blatantně napovídá, román se neodehrává nikde jinde než na golfovém hřišti. Díky přítomnosti prvků z advokátní praxe, zločinu a golfu se na křest autorky přišlo podívat nevídané množství čtenářů, přátel a kolegů ze všech různých odvětví.

IMG_4441

Klára Spilková s Danielou Kovářovou

Po bujarém zahájení křtu doprovázeném vítáním přátel a členů rodiny zasedla vedle autorky také naše nejúspěšnější golfistka Klára Spilková, pro kterou to byl její první křest knihy v životě. O to cennější byla její přítomnost na této akci. Klára Spilková se ovšem role kmotry zhostila důstojně a svým sympatickým a přátelským vzezřením notně přispívala k odlehčené atmosféře křtu. Přítomnost úspěšné sportovkyně možná dodala i trochu všemu golfovému, co se v knize objevuje. Během křtu se však také probíralo, zda je kniha pouze pro golfisty, pouze pro laiky, nebo zda je snad určena všem bez rozdílu.

Golfové hřiště je ne příliš často vídanou románovou kulisou. Ne každý ví, že sama Daniela Kovářová golf aktivně hraje, a jak autorka humorně podotkla:

Pokud někdo posloucháte, nikdy nezačínejte s golfem. Golf je příšerná hra a já s ní mám ty nejhorší zkušenosti. Já si totiž myslela, že budu ve svém pokročilém středním věku chodit se skleničkou šampaňského po pláních, občas praštím do míčku a že mi to hned půjde. Vůbec jsem netušila, že budu muset cvičit a že to nepůjde samo. Tak strašně mě golf stresoval, připadal mi jako nezvládnutelná hra, že jsem si během mého tréninku usmyslela, že má příští kniha se bude odehrávat na golfu a mistryni golfu jsem teda zlomyslně připravila o život. T, že napíšu detektivku, to je nejspíš odpověď na advokátní praxi a touhu po dobrých koncích. V mé mysli je detektivka příběh o tom, že na začátku někdo zemře a na konci je potrestaný vrah. V tomto příběhu si to ta mistryně golfu zaslouží už jen proto, že jí ten golf jde a mně ne.

Když se autorka zmínila o tezi své budoucí knihy na svém domovském golfovém hřišti v Berouně, obávala se, co na to lidé řeknou. Všem se ovšem její nápadIMG_4390 velmi líbil a hned navrhli, aby příběh zasadila přímo do Berouna na jejich golfové hřiště. I díky tomu je ke knize přiložena mapka hřiště, kde všechny detaily sedí. Mistryně klubu zemře na šestnácté jamce, která skutečně existuje a kolem které autorka dlouho kroužila, než našla to perfektní místečko pro spáchání fiktivního zločinu.

Dokonce jsem golfové klubovně v Berouně přidala pár pater a jen co jsem knihu napsala, tak mi volal ředitel klubu, že má na stole návrh na zvýšení klubovny.

V knize se autorka také zmiňuje o černých fondech, což ovšem řediteli klubu ani v nejmenším nevadilo, neboť ho velice potěšilo, že je jeho literární postava velice promiskuitní.

Jak ale ovlivnil golf soukromý život autorky a jaký dopad měl na život tvůrčí?

Pak jsem si taky myslela, že s manželem začneme chodit na golf a že to utuží naše manželství ve třicátém roku. Namísto toho jsme se však neustále hádali. Já ho utěšovala, krmila a on se jen rozčiloval.

Trápí-li vás golf, psaní detektivky je výborná terapie. Knihu jsem konzultovala s mnoha hráči a kamarády a během toho roku mi golf začal na moje rekreační poměry nějak jít. Přestala jsem z něj mít trauma. Golf mám ve svém životě tedy vyřešený.

IMG_4403Klára Spilková jakožto kmotra knihy přiznala, že golfista se opravdu cítí, jako by u té vraždy byl. Klára Spilková zmíněné prostředí samozřejmě zná, jak šestnáctku, tak město Beroun. Snad každého českého golfistu kniha rychle vtáhne do děje. Od začátku do konce byla knížka napínavá a Klára Spilková by ji doporučila jak golfistům, tak i naprostým laikům. Vysvětlivky jsou napsány velmi srozumitelně, takže amatér nebude mít problém pochopit dané pojmy. Kláru jen zamrzelo, že Daniela Kovářová apelovala na čtenáře, aby golf nezačínali hrát, a doufá, že se s ní na golfovém hřišti někdy potkáme. Za méně brutálních okolností, samozřejmě.

IMG_4462Po humorném a odlehčeném úvodu a zodpovězení pár otázek se přešlo ke křtu. Richard Krajčo, další kmotr knihy, bohužel onemocněl a zaslal tedy alespoň video zprávu, ve které popřál knize a autorce hodně štěstí a úspěšnou cestu knižním světem. Daniela Kovářová posléze zakončila odpolední setkání autogramiádou.

Na jaké další knihy z pera této autorky se můžeme do budoucna těšit?

Mně se tak zalíbila ta moje dvojice, kterou jsem si vymyslela. Žena je promiskuitní a nebere život vážně a ten detektiv je takový negativní, kouří a pije. S touhle dvojicí bych ráda pokračovala a další kniha, o které teď rozmýšlím, je justiční thriller, neboť se přece jen nejvíc pohybuji ve světě práva. Kniha začne vraždou na soudě, takže místo už mám. A mrtvé aktéry taky.

Počinu Daniely Kovářové přejeme samozřejmě i my hodně úspěchu a přinášíme vám ke zhlédnutí také dvě krátká videa ze samotného křtu.

 

 

Knihu vydalo nakladatelství Mladá Fronta.


mfNakladatelství Mladá Fronta má v České republice dlouhou tradici. Bylo založeno v roce 1945 a patří mezi nejúspěšnější vydavatelské domy u nás. Vydavatelství Mladá fronta svoje produkty cíleně zaměřuje na široké  spektrum čtenářů nejrůznějšího věku. Vydává časopisy pro nejmenší čtenáře, magazíny a stejný důraz klade na odborné  tituly, které odborně mapují oblast ekonomiky, gastronomie, zdravotnictví, stavebnictví či architektury.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrtvá z golfového hřiště

Kovářová, Daniela

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář