Příběh Julie Childové

muj-zivot-ve-francii
Julii Childovou znají miliony lidí po celém světě, ať už se jedná o kuchařské laiky nebo profesionály. Doposud si mohli čtenáři uvařit lahodné recepty podle jejích dvou kuchařek, a nyní se mohou dozvědět více o jejím osudu. Ve svých memoárech vzpomíná na to, jak si Francie a kulinářské umění našly cestu do jejího života a srdce.

Julia Childová je sice ikonická kuchařská legenda, jež představila francouzskou kuchyni milionům nejenom amerických domácností, ale ve svých bestsellerových memoárech odhaluje, co ví jen málokdo: Dlouhá léta se s vařením jenom míjela a její cesta na kuchařské výsluní trvala dlouhé roky a byla vše, jenom ne přímočará. Když se Julia v roce 1948 přestěhovala s manželem Paulem, který pracoval v diplomacii, do Francie, nemluvila francouzsky a o zemi galského kohouta nevěděla téměř nic. Netrvalo však dlouho a Paříž si doslova zamilovala. Nadšení z francouzské kuchyně ji přivedlo i do proslulých kurzů Cordon Bleu, které změnily její život navždy. Přestože se Juliino studium v Cordon Bleu neobešlo bez potíží, díly nevšednímu zápalu a pracovitosti nabyla tolik vědomostí, že mohla začít vést vlastní kurzy vaření. Brzy se spojila se stejně nadšenými gourmettes, Simone Beckovou a Louisette Bertholleovou, a společnými silami se pustily do psaní přelomové kuchařky Umění francouzské kuchyně. Memoáry Julie Childové jsou plné báječných příběhů spojených s francouzskou kuchyní a pozoruhodnými lidmi, které Julia během svého života poznala. Navíc jsou jejím osobitým vyznáním lásky k Francii, Paříži, Francouzům a francouzskému životnímu stylu a velkou „lovestory“ s Paulem Childem, s nímž prožila téměř padesát let harmonického manželského života.

Tato kniha pojednává o věcech, které jsem ve svém životě milovala nejvíce: o mém muži Paulu Childovi; la belle France a nekonečné radosti z vaření a jídla.

– Julia Childová

Ukázka z knihy

La Belle France

1. PLAVBA ZA ZMĚNOU

V PĚT HODIN PĚTAČTYŘICET MINUT jsme s Paulem vstali z teplé postele a nakoukli ven z okénka naší kajuty na lodi SS America. Ani jeden z nás se tu noc nijak zvlášť dobře nevyspal – částečně to zapříčinilo počasí, částečně vzrušení, které v nás každým okamžikem narůstalo. Promnuli jsme si oči a mžouravými pohledy jsme zjistili, že veku je mlhavo. Ale i přes temně modrý úsvit a mlžný opar jsme dokázali na pobřeží před námi zahlédnout řadu probleskujících světel. Byla středa, třetího listopadu 1948, a my jsme konečně přistávali ve francouzském Le Havru.
V Evropě jsem nikdy předtím nebyla a vůbec jsem netušila, co mohu očekávat.Strávili jsme na moři týden,byť se to zdálo mnohem déle, a já byla více než nachystaná mít opět pevnou půdu pod nohama. Jakmile se s námi naše rodina rozloučila v podzimně zbarveném New Yorku, Amerika vplula rovnou do severoatlanstké mořské bouře. Mohutná loď se kymácela pod nárazy divokých vln velkých jako dům a nás obklopoval neustálý hluk – bušení, cinkání, burácivé chvění a úpění… (str. 21)

Nahlédněte prostřednictvím další ukázky do života této ikonické kuchařské legendy.

Doporučujeme

Julia Childová patří mezi celosvětově známé kuchařské celebrity. Pokud vás zaujal její osud a rádi byste vyzkoušeli nějaký její recept, máte možnost prostřednictvím  dvou kuchařek, Umění francouzské kuchyně a Umění francouzské kuchyně 2. Labužníci mohu vyzkoušet i další tipy.

Můj život ve Francii

Autoři: Julia Childová, Alex Prud’homme
Přeložila: Vanda Senko Ohnisková

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7462-982-2
Doporučená cena: 378 Kč

 

Knihu Můj život ve Francii vydalo nakladatelství Jota.

Podívejte se na trailer ke knize:

O autorech

Julia Childová se narodila v roce 1912 v Kalifornii do zámožné a vzdělané rodiny – její otec byl absolventem Princetonské univerzity. Poté, co absolvovala střední školu, se přestěhovala do New Yorku, kde pracovala nějaký čas v reklamě. Během druhé světové války sloužila u výzvědné služby, mimo jiné na Cejlonu, kde se seznámila se svým pozdějším manželem, s nímž se v roce 1948 usadila v Paříži, kam Childa přivedly pracovní povinnosti.
Julia navštěvovala věhlasnou kuchařskou školu Le Cordon Bleu a posléze brala soukromé hodiny u slavných francouzských šéfkuchařů. V roce 1951 založila se svými přítelkyněmi Louisette Bertholleovou a Simone Beckovou vlastní kuchařskou Školu tří gurmánek. O deset let později společně vydaly kuchařku Umění francouzské kuchyně, která se ve Spojených státech stala bestsellerem a jednou provždy změnila pohled amerických žen na vaření. Z Childové se stala kuchařská celebrita. Pravidelně se objevovala na televizních obrazovkách a od roku 1963 uváděla svůj vlastní pořad Francouzský šéfkuchař. Diváky zaujala svou znalostí francouzské kuchyně, ale také přirozeností, šarmem a nelíčeným nadšením pro kulinářské umění. Následovala řada ocenění (mimo jiné cena Emmy) a několik dalších pořadů a kuchařských knih, mezi nimiž vyniká její další mistrovské dílo Kuchařské umění z roku 1989.
V roce 2000 byla Childová oceněna francouzským Řádem čestné legie a o tři roky později jí byla udělena Prezidentská medaile svobody. Julia Childová zemřela v roce 2004.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Alex Prud’homme​ pochází z New Yorku a vystudoval historii a oceánografii. Dva roky strávil na cestách po celém světě, kde také začal psát. Spolupracuje s nejrůznějšími médii, jako jsou New York magazine, Time, People, The New York Times, The New Yorker, Vanity Fair a další.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj život ve Francii

Childová, Julia – Prud’homme, Alex

Jota, 2016

Napsat komentář