Mikulášské pozvání do kuchyně

Umění francouzské kuchyně - Julia Childová
Co by to bylo za Mikuláše, kdyby dětem nedonesl nějaké dobroty. Ale co dospělí? Ti většinou před sladkým perníkem upřednostní kachnu se zelím a knedlíkem. Někdo si ji připraví podle tradičního českého receptu, jiný by rád vyzkoušel třeba francouzskou kuchyni.

 

Rádi byste vařili podle tradičních českých receptů a vnesli do své kuchyně trochu z umu našich babiček? Sáhněte po kuchařce Recepty našich babiček z Karmelitánského nakladatelství a uvařte si z tuzemských surovin a bez nutnosti zapínat mikrovlnku.

Recepty našich babiček

Autor: Jaroslav Vašák

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7195-760-7
Vydalo Karmelitánské nakladatelství

Jídla našich babiček byla rychlá, chutná a v neposlední řadě i levná! V této době, nelehké pro naše peněženky, rádi zavzpomínáme na jejich kuchařské umění a nápaditost. Babičky neznaly moderní vymoženosti, jako jsou mrazáky, mikrovlnné trouby nebo tzv. parní systém, takže beze zbytku zpracovaly všechno, co se urodilo na polích a na zahrádce. Nejen jejich hospodárný přístup, ale i neustálá snaha vymýšlet stále nová jídla z běžně dostupných a levných surovin nám mohou být zajímavou inspirací, od přepestré nabídky bramborových a zeleninových jídel přes podomácku vyrobené likéry, křupky nebo moučníky. Vyberte si proto ze sbírky receptů našeho předního kulinářského odborníka a potěšte svou rodinu dobrou večeří za pár korun!

––––––––––––––––––––––––

 

Přejete si ochutnat něco z toho, co jedí Hejlovi ze seriálu Ulice? Lákají vás pamlsky, na kterých si pochutnávají televizní hrdinové? Můžete si je připravit podle receptů z nové kuchařky Ulice vaří s vámi, kterou vydalo nakladatelství Fragment.

Ulice vaří s vámi

Autorka: Miroslava Kuntzmannová

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-253-2376-2
Vydalo nakladatelství Fragment

Už desátým rokem je Ulice nedílnou součástí podvečerů mnoha domácností. Nahlédněte společně s velkou seriálovou kuchařkou do kuchyní známých hrdinů, kteří vám prozradí recepty na svá neoblíbenější jídla.
Máte chuť vyzkoušet něco z české klasiky podle Hejlových a jako dezert upéct třeba některou ze sladkých dobrot z pekařství Vilmy Nyklové? Nebo chcete konečně ochutnat některou z proslulých specialit z hospody U Henryho? Pak je tato kniha určena právě vám!

Přečtěte si reportáž ze křtu kuchařky. A uvařte si hovězí stroganov, na kterém si pochutnává Lubomír Nykl.

 

Ulice vaří s vámi - hovězí stroganov

––––––––––––––––––––––––

 

Nevíte, jak zacházet s filetovacím nožem? Pokud chcete vybrousit svoje kulinářské umění práce s noži a toužíte po vedení skutečných profesionálů, vyzkoušejte příručku Nože v kuchyni od nakladatelství Fragment. Díky podrobným návodům s fotografiemi zaručeně nebudete tápat.

Nože v kuchyni

Autor: Ondřej Slanina

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-253-2241-3
Vydalo nakladatelství Fragment

Obdivujete profesionály v kuchařských show a to, jak skvěle umí zacházet s nožem? Není to tak složité, jak to na první pohled vypadá. S touto knihou se i z vás stane přeborník v krájení!

  • jak filetovat a vykosťovat různé druhy masa a ryb
  • jak rychle, úhledně a správně krájet
  • jak loupat a zdobit ovoce a zeleninu
  • druhy nožů a na co je používat
  • jak o nože správně pečovat

Všechny postupy jsou nafoceny a přehledně popsány krok za krokem.

Nahlédněte do ukázky z knihy, která vás naučí, jak očistit a nakrájet humra.

Kosteni humra Nože v kuchyni Ondřej Slanina

––––––––––––––––––––––––

 

Přáli jste si někdy napodobit Francouze a jejich umění žít a užívat? Pak rozhodně sáhněte po knize Umění francouzské kuchyně od nakladatelství Jota a začněte se rozmazlovat pokrmy připravenými podle receptů Julie Childové. Tato kuchařka dokonce inspirovala filmové scénáristy  vaří podle ní hlavní hrdinka filmu Julie a Julia, ve kterém si zahrála Meryl Streep.

Umění francouzské kuchyně

Autorka: Julia Childová

Počet stran: 896
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7462-441-4
Vydalo nakladatelství Jota

Umění francouzské kuchyně je úctyhodně objemná, mimořádně podrobně, ale zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem pět set dvacet čtyři receptů, které osobně prověřila sama Childová a s ní několik generací amatérských i profesionálních kuchařek a kuchařů z celého světa – ale zdaleka nejen to. Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i červené maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji. Childová ukazuje, jak francouzští mistři kuchařského umění krájí a porcují, jaké používají nádobí, jak doslova kouzlí s vínem.

 

POTAGE PARMENTIER
[Bramborová polévka s pórkem nebo cibulí]
Bramborová polévka s pórkem nádherně voní, dobře chutná a velmi snadno se připravuje. Současně může posloužit jako základ pro řadu dalších polévek. Stačí přidat trochu řeřichy a máte řeřichovou polévku. Pokud do ní přimícháte smetanu a podáváte ji studenou, získáte polévku vichyssoise. Základní recept se dá ale měnit i dalšími způsoby: podle vlastní chuti můžete přidávat mrkev, fazolové lusky, květák, brokolici nebo v zásadě jakoukoliv zeleninu, která se podle vašeho názoru do polévky hodí. Stejně tak je možné podle vlastního uvážení měnit i poměry.

Pokračujte ve čtení ukázky a připravte si polévku podle receptu Julie Childové.

Tato kuchařka je se svými bezmála 900 stranami skutečně monumentálním dílem, které stále sklízí kladné ohlasy, a to i přesto, že je tomu již přes padesát let od prvního vydání.

Jedna z nejúchvatnějších příruček dvacátého století, která ovlivnila několik generací nejen amerických kuchařek.

The New York Times

 


Budete na svátečním stole servírovat tradičního kapra, nebo raději vyzkoušíte nějakou specialitu, za kterou by se nemusela stydět ani Julie Childová? Podělte se s námi o vaše tipy!

Nejen tyto knihy, díky nimž můžete překvapit své blízké chutnými kulinářskými výtvory,
můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRecepty našich babiček

Vašák, Jaroslav

Karmelitánské nakladatelství, 2014

zobrazit info o knizeULICE vaří s vámi
...už 10 let

Kuntzmannová, Miroslava

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeNože v kuchyni
Jak krájet, filetovat a vykosťovat...

Slanina, Ondřej

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeUmění francouzské kuchyně

Childová, Julia - Bertholleová, Louisette - Becková, Simone

Jota, 2014

Napsat komentář