Nenechte si ujít v týdnu od 23. dubna do 29. dubna 2012

Nenechte si ujít
Poslední dubnový týden si na své přijdou jak milovníci historie, tak i ti z vás, kteří rádi zkoušíte nové recepty a nějaké vám do sbírky chybí. Pojďte s námi nahlédnout, co se bude dít ve světě knih…

V nakladatelství Host vyšla kniha Žítkovské bohyně, kterou přijde představit osobně do knihkupectví Barvič a Novotný v Brně autorka Kateřina Tučková. Její kniha vypráví o ženách, které byly obdařeny výjimečnými schopnostmi. Žily vysoko v kopcích Bílých Karpat. Jednou z nich je i Dora Idesová, která patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele — její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…
Autogramiáda Kateřiny Tučkové ke knize Žítkovské bohyně se koná v Brně, v knihkupectví Barvič a Novotný, v úterý 24. dubna 2012 od 17 hodin.

 

Hned den na to, ve středu 25. dubna, by si neměli nechat ujít setkání s  Martinem Škodou všichni milovníci dobrého jídla, kteří se zajímají o svět lahodných dobrot a jeho novinek. Sedmnáctiletý Martin Škoda vaří už dobrých osm let a nyní napsal kuchařku pro své vrstevníky plnou skvělých receptů, hudby a cestování za gastronomií. Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je skvělý Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální pokrmy nadchnou všechny generace.
Autogramiáda Martina Škody k jeho kuchařce Škoda nevařit se uskuteční v Praze, v Paláci knih Luxor, ve středu 25. dubna 2012 od 17 hodin.

 

V Praze ještě zůstaneme i u další pozvánky, se kterou zamíříme do historie. Vlastimilu Vondruškovi vyšla v nakladatelství MOBA další z jeho knih, ve které se zrcadlí české dějiny. Dostala název Podivná svatba na Lichnici a jejím hlavním hrdinou je opět Oldřich z Chlumu. Smil z Lichtenburka pozve přátele na svůj hrad Lichnice, kde se má konat svatba jeho druhorozeného syna. Když Oldřich na hrad dorazí, uvědomí si, že něco není v pořádku. Jako svatební hosté tu jsou všichni, se kterými se nedávno ocitl v obležení. Ani příprava svatby neprobíhá klidně, neboť dojde k prudké hádce mezi snoubenci. Oldřich z Chlumu to rozmrzele sleduje, ale než stačí pochopit, co se vlastně děje, dojde k první vraždě.
Autogramiáda Vlastimila Vondrušky ke knize Podivná svatba na Lichnici se koná v Obchodním centru Arkády v Praze, ve středu 25. dubna 2012 od 17 hodin.

 

Pokud jste milovníky ručního tvoření a k této činnosti vedete i své děti, pak byste si neměli nechat ujít setkání s Klubem moudré sovy. Tentokrát se budou vyrábět fleurogami. Nadšeni tedy budou hlavně příznivci výroby z papíru. Fleurogami květy jsou velice dekorativní a mají všestranné využití. Z více květů pak můžete sestavit efektní a fascinující květinové koule, které určitě kdekoli v bytě upoutají pozornost. Na akci je nutné se předem přihlásit, tak neváhejte.
TOPP tvůrčí dílna – Fleurogami proběhne v Brně, v prodejně Barvič a Novotný, ve čtvrtek 26. dubna 2012 od 15 hodin.

 

A na závěr vás pozvu na akce, které pořádá Městská knihovna v Turnově. První z nich je cyklus pořadů věnovaných spisovatelce a také kmotřičce knihovny A. Marka v Turnově, paní Marii Kubátové. Programy nesou název Krakonošův rok.
Další je pak pozvánka na výstavu Rok pohádky, kterou najdete také v knihovně. Shlédnout můžete ty nejlepší práce ze soutěžního projektu Rok pohádky. Výstava potrvá do 31. května 2012.

 

Vybrali jste si? Pokud ne, zkuste nahlédnout do našeho kalendáře akcí, kam můžete i vy sami nějakou literární akci doplnit.

Doporučení:
Share

Napsat komentář