Fenomén Trump

trump-obalka-vyrez
Nakladatelství Pejdlova Rosička vydává knihu Fenomén Trump s podtitulem Poslední vzpoura bílých mužů. Jejím autorem je spisovatel, komentátor a hostující profesor New York University Tomáš Klvaňa, který v USA strávil řadu let. On osobně i jeho host publikaci představili a pokřtili v Paláci knih Luxor ve středu 21. září 2016.

Veprostřed: Tomás Klvaňa, vpravo: Petr Kolář

Veprostřed: Tomás Klvaňa, vpravo: Petr Kolář

Slyšíme-li v médiích hlas, či dokonce vidíme-li tvář Donalda Trumpa a vnímáme-li slova, která „vyštěkává“ směrem ke svým příznivcům, možná se v prvních chvílích budeme smát jejich nabubřelosti, nebo naopak pohoršovat nad jejich vulgárností. Nicméně začneme-li uvažovat nad jeho „personou“ a způsobem vyjadřování v širším kontextu, úsměv se vytratí, ba dokonce nám může přejet mráz po zádech. Trump není v současné době jediným, kdo svými neomalenými, urážejícími řečmi strhává tak široké publikum. Jak je možné, že lidé jeho typu dnes získávají na popularitě? Na tuto otázku a z ní plynoucí otázky další se snažili během podvečera odpovědět autor knížky Tomáš Klvaňa a jeho host Petr Kolář, který po roce 1990 působil jako velvyslanec ČR postupně ve Švédsku, Irsku, USA a krátce i v Rusku.

petr-kolar

Petr Kolář

Po vyřčení díků věnovaných vydavateli, redaktorovi i výtvarníkům promluvil Tomáš Klvaňa krátce o genezi díla. Nejprve myšlenku napsat knihu o Trumpovi odmítal, a to proto, že by – podle jeho mínění – na trhu propadla. Avšak poté, když si uvědomil, že jejím prostřednictvím může poukázat na analogické jevy v našem, ale i světovém kontextu, úkolu se ujal. A velmi zdárně, jak následně zhodnotil Petr Kolář. Už jen listování knihou (dílo do rukou dostal večer před jeho prezentací) a přečtení vybraných pasáží mu ukázalo, že Tomáš Klvaňa své čtenáře vede ke kritickému myšlení o politickém dění („Napsal kuchařku, jak uvařit politický názor.“), odkrývá jim zdroje problémů vedoucích ke krizi liberální demokracie a především ke zmohutnění propasti mezi lidskou přirozeností a uměle vytvářenými společenskými normami, které volají po novodobých spasitelích. Masa se cítí být okradena, podvedena, ohrožena a žádá si někoho, kdo všechno napraví. A právě tak vzniká prostor pro zrození fenoménu Trump, respektive pro populisty (a ty nemusíme hledat daleko).

Na dotaz z publika, jak případné zvolení Trumpa americkým prezidentem může dopadnout na Českou republiku, zazněla zcela jednoznačná odpověď: „Trump je zcela prokazatelně pro ČR škodlivější než H. Clintonová. A pokud Zeman řekl, že by volil Trumpa, tak to je varující.“ Proč? Mimo jiné proto, že Trump zpochybňuje jednotu NATO, a pokud to by bylo oslabeno, jsou „zpochybněny i jistoty naše“. „Zříkáte-li se přátel, vycházíte vstříc nepřátelům.“

Kéž by se tato kniha dostala k co možná nejširšímu okruhu čtenářů, protože právě dnes a právě zde je více než alarmující nedostatek kritického politického myšlení. S tímto přáním se přidejme k pozvednuté číši vína na závěr prezentace a křtu této v dnešních dnech tak potřebné knihy.

pripitek-fenomen-trump

Přípitek nad knihou

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFenomén Trump
poslední vzpoura bílých mužů

Klvaňa, Tomáš

Pejdlova Rosička, 2016

Napsat komentář