Prožijte život rockové legendy v nové biografii

na_ceste_s_janis_joplin
Janis Joplin proslula svými písněmi i bohémským stylem života. Kdo by však o ní mohl vědět víc než její road manager J. B. Cooke, který při ní stál od začátku až do konce? Nová biografie, ve které Cooke reflektuje své vzpomínky na Janis, je pro všechny její fanoušky nezbytností.

Obsáhlá životopisná kniha o fenomenální americké zpěvačce, divokých 60. letech a hudbě, se kterou dobyla svět.

John Byrne Cooke pomáhal Janis Joplin jako road manager a filmař – a také všechno zaznamenal pro budoucí pokolení. Nyní vypráví dosud neznámý příběh o době, kterou strávil s mladou ženou z Port Arthuru, z níž se stala první rokenrolová ženská superstar – ale příliš brzy odešla.

Jako člen filmového štábu D. A. Pennebakera byl svědkem fascinujících průlomových vystoupení Janis Joplin a Jimiho Hendrixe na popovém festivalu v Monterey v červnu 1967. O necelých šest měsíců později přiletěl do San Franciska a ujal se role road managera Janis Joplin a její skupiny Big Brother and the Holding Company. Dělal tuto práci, i když se u Janis Joplin střídali muzikanti i pomocný personál a byl stále v pozadí veškerého dění, zatímco žena, které se říkalo Pearl, bouřlivě dobývala svět.
Cooke byl u toho, když se Janis s těžkým srdcem rozhodla odejít od Big Brother a založit novou skupinu. Doprovázel ji a Kozmic Blues Band na jaře 1969 na turné v Evropě, na festivalu ve Woodstocku a stejně tak, když se svou následující kapelou Full Tilt Boogie podnikla slavnou cestu Festival Express vlakem přes Kanadu.
Cookovy podrobné paměti vypráví celý Janisin příběh od začátku jejího legendárního vzestupu až do posledních tragických dní tak, jak ho může vylíčit jen ten, kdo ho osobně prožil.

Na cestě s Janis Joplin

Autor: John Byrne Cooke
Přeložila: Gita Zbavitelová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 153×233 mm
ISBN: 978-80-87506-79-0
Doporučená cena: 348 Kč
Datum vydání: srpen 2016

Knihu Na cestě s Janis Joplin vydalo nakladatelství 65. pole.

Ukázka

Jamesův úvod se vystupňuje do crescenda a pak se vytratí a zní jen bicí a basa Petera Albina, pomalá a tichá, jako unavené srdce při porodu, zatímco Janis skoro šeptá úvodní řádky:

janis_joplinSedím u okna
a koukám do deště…

V tomhle tichém registru však nezůstane dlouho. Její hlas sílí, naléhá, ječí. Když dozpívá k prvnímu refrénu, publikum je úplně zhypnotizované. Umí běloška zpívat blues? Janis jim říká, ano, a zatraceně dobře. Intenzitou se vyrovná Jamesově kytaře, když hlasem zkoumá stejnou cizí krajinu, a… to snad není možné… ale fakt jo… Když to rozbalí naplno, tak zpívá akordy!

V druhé řadě v části sedadel za plotem, která je vyhrazena pro účinkující a VIP, sedí s otevřenou pusou Mama Cass Elliott. A když na konci skladby vybuchne pochvalný řev publika, Cass se otočí k muži vedle sebe a prohlásí: „Páni! Páni! To je teda hustý!“
(str. 44)

Připomeňte si zpěv Janis Joplin:

John Byrne Cooke

John Byrne Cooke byl road managerem Janis Joplin od roku 1967 až do její smrti. Je autorem čtyř oceněných knih a aktivním muzikantem s mnohaletými zkušenostmi, fotografem a filmařem. Napsal řadu recenzí knižních publikací pro New York Times, Washington Post Book World a Los Angeles Times. Žije v Jackson Hole v americkém státě Wyoming.

Informace o autorovi a fotografie Janis Joplin byly čerpány ze stránek nakladatelství.


Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007. Sídlí v Praze na Palmovce. Vydává českou i překladovou beletrii, naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu. Zaznamenalo mimořádný úspěch s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla, která daleko překročila hranici svého žánru, dočkala se zahraničních ocenění, divadelního zpracování a byla přeložena do 16 jazyků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa cestě s Janis Joplin
Biografie první velké rockerky

Cooke, John Byrne

65. pole, 2016

Napsat komentář