Nenechte si ujít v týdnu od 26. září do 2. října

nenechte_si_ujit
Podzim už je definitivně tu, není proto nic lepšího než si zajít na zajímavou literární akci. I tento týden je široký výběr událostí v různých koutech naší země. Nechte se inspirovat a vybírejte!

Literární fanoušci budou mít i na počátku podzimu co dělat. Navštívit mohou křty nových knihy, zajímavé besedy a přednášky. A nudit se nebudou ani ti nejmenší.

Začneme pozvánkou do Brna na akci, kterou ve spolupráci s Rodinným centrem Rolnička pořádá Klub knihomolů. V pondělí 26. září se můžete těšit na Čtení dětemDěti si budou moci od 16.00 do 18.00 zavzpomínat na prázdniny a na vše, co během nich prožily. Při návštěvách hradů či zámků mohly narazit na různá strašidla či bílé paní, proto i Rolničku malí čtenáři prohledají, zda se v ní po prázdninách neschovává nějaké strašidlo. A hlavně si také budou moci poslechnout tři poutavé pohádky z knížky Prázdninové pohádky od Zuzany Pospíšilové. Je připraven opravdu bohatý program, proto neváhejte, děti budou nadšené.

Stále pokračuje akce v Knihovně Jiřího Mahena v Brně Poprvé do školy – Poprvé do knihovnyUdálost probíhá až do konce října a v různých pobočkách si připravili pro děti doprovodné akce. Na pobočce v Líšni si od 1. září do 6. října děti mohou užít zábavné luštění Hledám, hledám pohádku. Pro ty výtvarněji nadané je připraveno i výtvarné luštění Vymaluj si pohádku. Všechny děti jsou srdečně zváni a akci si určitě moc užijí.

A do třetice další akce pro děti! V pondělí 26. záříMěstské knihovně v Jihlavě, stejně jako každé poslední pondělí v měsíci, se koná Kniháčkovo počteníčko. Pro děti je připraveno čtení z vybraných knih a také tvoření. Tématem zářijového počteníčka bude Ohlédnutí za létem. Všechny děti, které baví čtení či ruční tvoření, si nesmí tuto akci nechat ujít.

V pondělí 26. září se mohou návštěvníci Paláce knih Luxor v Praze zúčastnit křtu nové publikace První republika 1918–1938. Tato unikátní publikace je první knihou magazínu Živá historie a čtenářům uceleně přibližuje historické okamžiky i běžný denní život za první republiky. Knihu pokřtí herci a režisér seriálu První republika, účast přislíbila mimo jiné Veronika Arichteva, Markéta Plánková a režisér Biser Arichtev. Akce začíná v 16.00

 V pondělí 26. září se podíváme také do Vyškova. V Knihovně Karla Dvořáčka se uskuteční Literární čaj o páté s doc. PhDr. Liborem Martinkem, PhD. Tento bohemista, překladatel a pedagog Filosoficko-přírodovědné fakulty Slezské univerzity v Opavě zde bude od 17.00 vyprávět o významném rodákovi z Orlovic na Vyškovsku, básníkovi F. A. Šípkovi, který se po válce usadil ve slezském Krnově. Šípek začal publikovat v roce 1947 a poezii se věnoval od roku 1954. Zajímavá přednáška jistě zaujme nejen příznivce tohoto básníka.

V úterý 27. září zavítejte do ostravského Domu knihy, kde se od 16.00 můžete setkat se sexuologem a gynekologem Radimem Uzlem, který je autorem mnoha knih, ve kterých čerpá ze své bohaté praxe. Jeho nová kniha Sexuální život slavných vyšla letos na jaře v nakladatelství Epocha. Nejen o této novince si budete moci popovídat s Radimem Uzlem, následovat bude také autogramiáda.

V Praze ještě zůstaneme. V úterý 27. září od 19.00 se v Maiselově synagoze můžete zúčastnit akce nazvané T. G. Masaryk a židovstvíAutorem stejnojmenné knihy je Miloš Pojar a čtenáři se v něm mohou  dozvědět více o vztahu prvního prezidenta k Židům. Autor se snaží zachytit také vývoj a proměnu Masarykových názorů. Diskusního pořadu se zúčastní politolog Tomáš Pojar, autorův syn a nástupce na ambasádě v Tel Avivu, historici Alexander Fried a Michal Frankl a izraelský pilot a podnikatel Hugo Marom.

Ve čtvrtek 29. září se můžete těšit na zajímavou akci v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Od 17.00 se zde koná beseda s malířkou, cestovatelkou a spisovatelkou Kateřinou Karáskovou nazvaná podle její nové knihy Kde ženy vládnouAutorka své čtenáře zavede do čtyř neobvyklých kultur, kde vládly ženy. Tento nápaditý cestopis přiblíží matriarcháty v Mexiku, Himalájích, Indonésii a Indii. Spoluautorem knihy je Simon Bird.

Ve čtvrtek 29. září začíná v Táboře v Sýpce Kotnov literární festival malých nakladatelů TabookPro návštěvníky je připraven bohatý program. Těšit se můžete na množství výstav, divadel, přednášek či seminářů a samozřejmě kvalitní literatury. Nudit se nebudou ani malé i velké děti. Téma letošního, již pátého ročníku, je V oblasti srdce. Nenechte si tuto jedinečnou událost ujít. Z bohatého programu můžete vybírat na stránkách festivalu. Tabook končí v sobotu 1. října.

Vybírejte z nabízených událostí a vychutnejte si další týden s literaturou.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář