Kočičí detektivka z kampaně na hithit.com

dsc_00840000
V Paláci knih Neoluxor byla tento čtvrtek odpoledne představena a také pokřtěna žánrově netradiční kniha Kočka v síti. Vznikla s využitím crowdfundingové kampaně na hithit.com a je určena mladým čtenářům. Navíc se jedná o detektivku, v níž hlavní roli hrají, jak už název napovídá, kočky.


U zrodu kočičí detektivky bylo poměrně hodně lidí a tak se nebylo čemu divit, že jich mnoho přišlo knize popřát jen to nejlepší. S nápadem na knihu věnovanou kočkám přišla Radka Havlenová. Jak sama řekla, inspirací jí byla cesta do Moskvy, kde se setkala s chovatelkou sibiřských koček. Slíbila, že bude v Čechách toto krásné plemeno propagovat a tak nějaký čas přemýšlela, jakou vhodnou formou propagaci realizovat. Nakonec si vybrala formu  rozhodně ne obyčejné knihy.

David Laňka a Radka Havlenová

David Laňka a Radka Havlenová

Osudové bylo setkání s Pavlínou Kvapilovou. Ta si vzpomněla na svou známou Marii Petrovovou, která si s psaným projevem rozumí, ještě nikdy žádnou knihu nenapsala, krom mnoha milostných dopisů manželovi, a která má navíc moc ráda kočky. Pro bývalou manažerku předních bank to byla výzva a úplně nová zkušenost, za kterou je velmi vděčná.

Pavlínu Kvapilovou pro toto odpoledne vystřídal v její moderátorské pozici David Laňka z nakladatelství No Limits. Postupně položil otázku každému z přítomných hostů. Nejčastěji tázána byla ovšem autorka nápadu Radka Havlenová, která vše vyřčené doplňovala a uváděla na pravou míru. Nezapomněla proto představit také hosty v publiku, mezi kterými byli YouTubeři Freescoot a TVTwixx a také Coolcat.

Marie Saudková se postarala o ilustrace. Z kočky Brusinky, která si do té doby žila svým životem, tak pod drobným nátlakem Radky Havlenové, vytvořila prvotřídní sibiřskou kočku, která splňovala všechny důležité znaky tohoto plemene. S těmi neměla problém ani Marie Petrovová, protože je jak sama uvedla disciplinovaný autor a z doby psaní tiskových zpráv je zvyklá vycházet z určitého zadání.

Petr Nárožný a Marie Petrovová

Petr Nárožný a Marie Petrovová

Mezi kmotry knihy nemohl chybět známý herec a pohádkový vypravěč Petr Nárožný a mladá divadelní, televizní a filmová herečka Monika Timková. Petr Nárožný doporučil všem rodičům a prarodičům, aby odmalička děti učili sprostá slova. Děti tak budou do budoucna připraveny a nezaskočí je neznalost těchto slov. Navíc je pak dokáží použít jednou, trefně a výstižně. Za knihu pro teenagery je vděčný, protože dříve měly děti a dospívající hodně načteno. Tím pádem také bohatou slovní zásobu a dobrou představivost a fantazii. To všechno nyní s větším nástupem obrazových médií a s mobilními telefony upadá a lidé se pak ani v dospělosti nedokáží správně vyjadřovat, přestože mají třeba vystudovánu i vysokou školu. Proto je názoru, že je třeba více takových knih. Monika Timková se po proslovu takovém proslovu trochu bála mluvit, ale nakonec knihu velmi pochválila. Nejen, že ji rychle přečetla, ale byla také vděčná, že si mohla přečíst něco tak milého. Za výstižně zpracované považuje také téma sociálních sítí, které mohou být pro děti jak škodlivým, tak i velmi dobrým a funkčním kanálem.

David Laňka nechtěl déle hosty a diváky zdržovat od autogramiády a tak přešel k samotnému křtu. Novou knihu Kočka v síti její kmotři symbolicky pochytaly do sítí. Jak David Laňka konstatoval, srdce nakladatele ví, jak je důležité prodat každý jeden kus.

 

Monika Timková a Petr Nárožný

Monika Timková a Petr Nárožný

Zprava: David Laňka, Radka Havlenová, Marie Saudková, Monika Timková, Petr Nárožný, Marie Petrovová a Pavlína Kvapilová

Zprava: David Laňka, Radka Havlenová, Marie Saudková, Monika Timková, Petr Nárožný, Marie Petrovová a Pavlína Kvapilová

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKočka v síti

Havlenová, Radka – Petrovová, Marie

No Limits, 2016

Napsat komentář