Letní tipy pro celou rodinu

Letni_tipy_pro_celou_rodinu
Letní relax může mít mnoho podob. Pro milovníky knih je jeho náplň jasná. Užijte si předposlední týden prázdnin ve společnosti dnes představených titulů, mezi nimiž nechybí četba pro děti, romány pro dospělé a ani pár tipů do kuchyně.

Na úvod vám představíme knihu určenou především mladším čtenářům. Přečtěte si o dobrodružném létě jedné malé holčičky a nechte se u toho okouzlit půvabnými ilustracemi paní Vlasty Švejdové.

Kouzelné léto

Tohle je knížka o těch nejúžasnějších prázdninách. Víte, kde jsou Semtudy? Zeptejte se Mímy. Podnikavá Míma v téhle idylické vesničce stráví přímo kouzelné léto se svými báječnými rodiči. Tatínek je pro každou legraci a umí vyprávět krásné pohádky, ale hlavně Mímu nikdy nenechá v průšvihu. Až se začtete do půvabně ilustrovaného letního příběhu, objevíte pod zahradním stolkem travní skřítky a možná odhalíte velké tajemství jejich zrození. Zjistíte také, kdo je Paleček a Tytyfous, uvědomíte si, jak cenné je přátelství, a naučíte se, jak udělat velkou radost malými věcmi.

Autorka: Dagmar Lhotová
Ilustrovala: Vlasta Švejdová

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-247-5740-7
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Kouzelné léto vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Míma bydlela s rodiči ve městě, které nebylo nijak slavné ani známé, zato však bylo hlučné, nepřehledné a nápadné spoustou reklam i přebytečného zboží. Především nový obchodní dům, který se jmenoval Přej si a dostaneš u nás! se neustále připomínal nabídkami mnohdy i málo užitečných či docela nepotřebných věcí, jako jsou například domácí pomůcky a přístroje pro přípravu a zpracování „zázraků“ v kuchyni. Reklamní letáky doporučovaly pro vaření a pečení všemožné kráječe, šlehače, nože či speciálně pokroucené nůžky, vypichovátka, formičky všeho druhu, lžíce a naběračky velké a hluboké jako starodávné hrnky na kávu a jiné zase natolik maličké, že se podobaly náprstku. Kromě dalších podobných zbytečností, zkrátka předmětů nepatrné hodnoty, tedy těch, které byly často už po kratičké době nepoužitelné a nežádoucí. Proč? Protože se při sebeopatrnějším zacházení brzy polámaly, rozklížily nebo pokřivily. (…)

Do zbývající části ukázky se můžete začíst v našem článku.

————————————————

Ani dospělí čtenáři nezůstanou ochuzeni. Buďte svědky rodícího se vztahu mezi dvěma zvláštními lidmi za velmi neobvyklých podmínek. Procestujte si s nimi Evropu a zkuste se proplést i klikatými cestičkami jejich životů.

Nalehko

MINIMALISTICKÝ PŘÍBĚH O LÁSCE A PUTOVÁNÍ

Nejšílenější rande z internetové seznamky, dva lidé, tři týdny, osm zemí a žádná zavazadla…

Ona je Clara, životní krizí pošramocená mladá dáma, on je Jeff, profesor, který si libuje v podivných oděvech a v rámci experimentu se mimo jiné pokoušel bydlet v kontejneru. Poznali se na internetové seznamce. A začali opravdu neobvykle. Koupili si letenku, pro začátek do Istanbulu. Intimním tónem, který vás okamžitě pohltí, Clara líčí jejich dobrodružnou cestu. Vydali se na ni bez zavazadel, jenom s tím, co měli v kapsách a na sobě. Přesto to není cestopis.

Je to téměř „kerouackovské“ vyprávění o putování nejen po cestách, ale i do vlastního nitra. O volnosti a vztazích. O kráse cestování ve stylu největších hipsterů. Žádné plány, žádné hotely. Řecko, Chorvatsko, Maďarsko, Skotsko, Anglie… Domů si vezou něco víc než suvenýry. Naději. A možná dokonce i lásku…

Autorka: Clara Bensenová
Přeložil: Viktor Faktor

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-487-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Nalehko vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Matrace vydala šustivý umělohmotný zvuk, když se Jeff vedle mě zavrtěl. Vždycky mě udivilo, jak divně vypadá bez brýlí s tlustými obroučkami. „Je to, jako bych se probouzela vedle cizího člověka,“ říkávala jsem mu. „Jak víš, jaké to je, probouzet se vedle cizích lidí?“ odsekl mi na to pokaždé.

„Na co myslíš?“ zamumlal, když se převalil a utkvěl na mně přimhouřenýma očima.

„Na nic.“ zalhala jsem.

„Kecáš.“ protestoval. „Znám ten pohled. Kolečka se točí.“ Na spánku naznačil prstem krouživý pohyb, který mohl znamenat nejen kolečko v hlavě, ale i šílenství – a dost možná oboje. (str. 42)

————————————————

Kdyby vám při četbě náhodou vyhládlo, máme pro vás bezva tip! Prohlédněte si tuto skvělou kuchařku, která nabízí více než 150 receptů letně laděných jídel, na kterých si můžete pochutnat doma i venku.

Letní kuchyně – Plná slunce a vůní

Léto, slunce, pohoda… Lahodná křupavá zelenina, šťavnaté ovoce a vůně čerstvých bylinek – léto je prostě doba, kdy si můžete vychutnávat svět všemi smysly. Kuchařka s originálními fotografiemi obsahuje zajímavé recepty na přípravu jídel na zahradě, na balkoně nebo při pikniku u jezera – najdete v ní vhodný recept pro každý okamžik léta. Snídaně pod třešní, dlouhý rodinný oběd na terase u stolu s bílým ubrusem se skvělými jídly a dezerty, svačina v stinném altánku, mejdan s kamarády na zahradě plné lampionů… Vybírejte z více než 150 chutných nápadů, jak se můžete osvěžit, občerstvit, osladit si život, uchovat letní poklady ve skleničkách, pohostit přátele anebo prostě oslavit léto.

Autorka: Tanja Dusyová
Přeložil: Dagmar Eisenmanová

Počet stran: 256
Vazba: pevná
Formát: 185×242 mm
ISBN: 978-80-7529-135-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Letní kuchyně vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

letni-kuchyne-ukazkovy-obrazek

Co vše v knize najdete? Například recepty na předkrmy, zmrzliny, letní saláty, zavařeniny i hlavní jídla.

————————————————

Ostrovy obklopené zdánlivě nekonečnými masami mořské vody jsou ideální představou té pravé letní dovolené. Mohou být ale i místem pro nový začátek. Své vám o tom poví třicetiletá Polly, hlavní hrdinka našeho posledního titulu.

Ostrov s vůní čerstvého chleba

Někdy se stane, že žijete celé roky s přítelem, s nímž máte vlastní prosperující podnik, bydlíte v luxusním manažerském bytě v Plymouthu, chodíte do vybrané společnosti, a zdá se, že jinak to ani být nemůže. A pak přijde bankrot, váš vztah to zničí a najednou nemáte nic. Chce to velkou odvahu začít znova. Třicetiletá Polly to dokázala. Bez prostředků, bez přátel se ocitla na přílivovém ostrově v Cornwallu. A po práci v designérském studiu začala péct chleba a zjistila, že hníst těsto rukama je pro její bolavou duši zázračný lék. Elitní společnost plymouthských podnikatelů vyměnila za rybáře, vyjíždějící každý večer na moře za úlovkem. Nebylo lehké bydlet v nehostinné krajině, kdy je třeba přizpůsobit život přílivům, jež odříznou ostrov od okolního světa, a kde bouře přináší smrt i těsné přátelství. Zpočátku byl jejím jediným kamarádem papuchalk, který náhodou vlétl dírou ve střeše k ní do domu. Chtěla zde zůstat jen tak dlouho, než se zase postaví na nohy, ale nakonec zjistila, že tenhle kouzelný ostrov jí zcela učaroval.

Autorka: Jenny Colganová
Přeložil: Dana Vlčková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-1846-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Ostrov s vůní čerstvého chleba vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Mnoho let potom a mnoho mil odtamtud připadalo Polly těžké vysvětlovat, že tehdy tak žili. Že některé dny bylo možné přejet na pevninu autem, ale jindy bylo třeba cestovat lodí. Někdy byli odříznuti na dlouhou dobu a nikdo přesně nevěděl, kdy to nastane – existoval sice rozpis přílivů a odlivů, avšak počasí se předvídat nedalo.

„A nebylo to strašné?“ ptala se Judith. „Vědět, že jste zcela odříznuti od světa?“

A Polly si vzpomněla na to, jak se slunce třpytilo na hladině, když voda neustupovala, a jak se postupně měnilo světlo a moře bylo růžové, lila a pak, když se slunce klonilo k západu, zfialovělo a vy jste věděli, že ani další den nikam nepojedete. (str. 11)

O autorce

Jenny Colganová (*1972) se narodila v Prestwicku ve Skotsku. Po vystudování Edinburské univerzity pracovala šest let ve zdravotních službách, přivydělávala si jako kreslířka komiksových příběhů a vystupováním jako sólová komička. V roce 2010 napsala svou první knihu Amanda’s Wedding a od té doby se věnuje psaní humorných romantických románů, které oslovují zejména současné mladé moderní ženy. V roce 2013 vyhrála se svou knihou Welcome to Rosie Hopkin’s Sweet Shop of Dreams cenu za nejlepší romantický román roku udílenou Asociací autorů romantických románů. Věnuje se také tvorbě sci-fi. Je autorkou jedné řady oblíbeného seriálu Dr. Who. Jenny Colganová je vdaná a se svým manželem Andrewem má tři děti. Převážně žije ve Francii, často také navštěvuje Londýn.

Zdroj informací: Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelné léto

Lhotová, Dagmar

Grada, 2016

zobrazit info o knizeNalehko

Bensenová, Clara

Metafora, 2016

zobrazit info o knizeLetní kuchyně
Plná slunce a vůní

Dusyová, Tanja

Slovart, 2016

zobrazit info o knizeOstrov s vůní čerstvého chleba

Colganová, Jenny

Argo, 2016

Napsat komentář