Ukázka z knihy Kouzelné léto

Kouzelne leto
Léto a prázdniny jsou v plném proudu. Na úžasné prázdniny do Semtud se vydala i hlavní hrdinka z knihy Kouzelné léto Míma. V knize čekají nejen krásné ilustrace, ale i travní skřítci!

Knihu Kouzelné léto od autorky Dagmar Lhotové vydalo
nakladatelství Grada. Ilustrovala Vlasta Švejdová.

Kouzelne leto 1

Panenka ve skleněném domečku

Míma bydlela s rodiči ve městě, které nebylo nijak slavné ani známé, zato však bylo hlučné, nepřehledné a nápadné spoustou reklam i přebytečného zboží. Především nový obchodní dům, který se jmenoval Přej si a dostaneš u nás! se neustále připomínal nabídkami mnohdy i málo užitečných či docela nepotřebných věcí, jako jsou například domácí pomůcky a přístroje pro přípravu a zpracování „zázraků“ v kuchyni. Reklamní letáky doporučovaly pro vaření a pečení všemožné kráječe, šlehače, nože či speciálně pokroucené nůžky, vypichovátka, formičky všeho druhu, lžíce a naběračky velké a hluboké jako starodávné hrnky na kávu a jiné zase natolik maličké, že se podobaly náprstku. Kromě dalších podobných zbytečností, zkrátka předmětů nepatrné hodnoty, tedy těch, které byly často už po kratičké době nepoužitelné a nežádoucí. Proč? Protože se při sebeopatrnějším zacházení brzy polámaly, rozklížily nebo pokřivily. Takže přestaly být užitečné a plnily tak domácnosti zbytečným odpadem. Také v oddělení hraček tohoto podivného obchodního domu se zboží nijak nevyznamenávalo. Některé nabízené výrobky byly natolik zvláštní, že ani nebyly k velkému užitku. Všechny se doporučovaly i předváděly ve výkladních skříních i na pultech a v policích prvního patra, zvlášť vyhrazeného pro zhýčkané děti a jejich náročné rodiče. Podivných hraček byly také plné police ve skladovacích halách. Netrpělivě čekaly na zákazníky, kteří se zatím do nového obchodního domu uprostřed města příliš nehrnuli. Nejvíc místa v podivném Království hraček zabíraly panenky všeho druhu. Ty nejnovější byly oblečené do výstředních šatů a ověšené náramky i korálky, pentlemi a také obuté do sandálků z nejjemnější kůže. Přiložený leták proto drobným písmem upozorňoval, že není vyloučeno poškození či opotřebení čehokoliv, nebude-li s panenkami správně zacházeno. Nedoporučovala se pro ně ani procházka po koberci, natož převlékání, koupání nebo ukládání večer do postýlek, kde holčičky mají v noci panenky tak rády vedle sebe.

***

Ta nejnovější a nejvíce doporučovaná Panenka byla choulostivá už jen na dotek a její šaty byly natolik jemné, že se na nich nitky mohly snadno zpřetrhat, korálky rozsypat a všechny mašličky docela zcuchat i proplést. Maminka Mímy takové zboží nejen nechválila a málo obdivovala, ale hned si také pomyslela, že je panenka kvůli takové přehnané parádě zbytečně předražená a opravdu není na hraní. Když si znovu v přiloženém letáku o nejnovějších Panenkách navíc přečetla, že není vůbec možné pokládat je do trávy či nechávat na slunci, jen pokrčila rameny. A docela se rozzlobila, když leták navíc doporučoval: Nejlépe tuto nejnovější Panenku zachováte v dobrém stavu a před čímkoliv uchráníte, dáte-li ji do zvlášť vyrobené skleněné skříňky a vystavíte ji všem v rodině i přicházejícím návštěvám na odiv. Po tak přehnané podivné výzvě maminka Mímy usoudila, že navíc doporučovaný skleněný Domeček je další lákadlo, které chce jen zdůvodnit předražení podivného výrobku. Domeček pro Panenku obchodní dům neustále chválil a bylo samozřejmě možné zakoupit ho okamžitě u stejného pultu v oddělení „nejmodernějších“ a dosud nevídaných hraček v prvním patře. Takovou nabídku nemohl vymyslet snad nikdo jiný než vykutálení obchodníci, kteří své zboží dokážou přehnaně vychvalovat a nabízet tolika podivnými způsoby. Dovedou jimi natolik zákazníka zmást, že se leckdo dá ošálit. Je to známá reklamní hra, která se jmenuje Kdo s koho. Přesto se záhy Panenka ve skleněném Domečku stala velice žádaným zbožím.

Maminka se Mímě o Panence a skleněném Domečku raději ani nezmínila, ale ta se v dalších dnech stále častěji od svých kamarádek ve škole dozvídala, že Panenka, která vlastně není ani na hraní, zato na okukování a obdivování, je opravdu úžasná. V prodeji prý pravděpodobně bude jen dočasně, tedy krátký čas, protože už teď vzbuzuje mimořádný zájem a velkou zvědavost i chuť mít ji doma. A opravdu – každá holčička o ni stála. A také v kdejakých novinách bylo na tu nabízenou Panenku upozorňováno znovu a znovu i s připomínkou, že je nutné koupit si ji i Domeček či zamluvit si obojí co nejrychleji. Než se díky její mimořádnosti a zájmu zákazníků vyprodá. Když přišla Míma poslední pátek v měsíci ze školy, hned od ní maminka uslyšela nečekanou prosbu: Míma si tolik chválenou Panenku moc přála k narozeninám, a ty má už přece pozítří. Nebylo těžké uhodnout, proč ji to napadlo. Míma, která už všechno o úžasné Panence-parádnici od svých kamarádek vyposlechla, si pomyslela, že tuto vychvalovanou hračku-nehračku má už každá holčička jistojistě dávno doma. A nemusela mít právě nedávno ani svátek nebo narozeniny. Vždyť i v dopisních schránkách každé domácnosti a na kdejakém sloupu ve městě nemohla žádná holčička přehlédnout leták s obrázkem tolik vychvalované Panenky. Vypadala na něm jako nějaká pyšná princeznička, oblečená do samých krajkových volánků, v nichž se skoro ztrácela. Navíc ověšená korálky, které byly křehké, blýskavé, kulaté a kdoví jestli ne také pichlavé. Ale pročpak ne? Vždyť ta „úžasná“ Panenka bude přece mít svůj Domeček, který ochrání nejen ji, ale i děti před nějakým poraněním.

***

Mamince Mímy se neustále vychvalovaná a tolik doporučovaná Panenka líbila čím dál tím méně. Připomínala jí nějaký podivný, přeplněný a ne příliš vkusně nazdobený vánoční stromeček. Nechtěla už o Panence a jejím Domečku raději ani slyšet. Jenomže Míma si všimla, že barevných a lákavých letáků s obrázkem Panenky jsou i v domě, kde s rodiči bydlela, plné schránky i krabice vršící se u hlavního vchodu. Dala si proto jeden tajně do malé taštičky, kterou stále všude u sebe nosila. Večer si pak uložila leták s obrázkem Panenky pod polštář a usnula s přáním, aby ji už měla co nejdřív doma. I se skleněným Domečkem. A s pocitem, že nebude muset nikomu nejnovější hračku-nehračku závidět. Ale všechno bylo brzy jinak.


grada

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelné léto

Lhotová, Dagmar

Grada, 2016

Napsat komentář