Květnové povstání – nová místa, nová dramata

Kveten v jiznich Cechach
Květen 1945 představoval pro české země významný milník. Jeho průběh v jižních Čechách dokumentuje ve své druhé knize Vladimír Kos, držitel literární ceny Miroslava Ivanova, a to pomocí unikátních snímků a vyprávění pamětníků, kteří zažili dramata osvobození na vlastní kůži.

Účastníci a svědkové květnového povstání a osvobození jižních Čech po sobě zanechali stovky dnes takřka zapomenutých fotografií. Ve volném pokračování beznadějně vyprodané fotokroniky Květen 1945 v jižních Čechách, jež v roce 2013 získala Prémii Miroslava Ivanova, nás autor seznamuje s novými místy a novými dramaty doby, kdy do jižních Čech přicházela svoboda. Popisky unikátních snímků vycházejí z dobových kronik a vyprávění pamětníků, a zobrazené děje citlivě zasazují do historických souvislostí.

Květen 1945 v jižních Čechách

Nová místa, nová dramata
Autor: Vladimír Kos

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-204-4022-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Květen 1945 v jižních Čechách vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

Účastníci a svědkové květnového povstání pomalu odcházejí, zanechali ale po sobě paměti, kroniky a mnoho fotografií. Tato kniha je pokusem tyto dokumenty zaznamenat a dát lidem na vědomí, co příchodu svobody předcházelo, ale i co následovalo. Fotografie jsem opatřil popiskami, které zobrazené děje zasazují do dobových souvislostí. Prostor, ve kterém se pohybuji, jsem rozšířil hlavně směrem na východ, a to třeba do města Humpolec, Pelhřimov, Horní Cerekev a další. Pokusil jsem se tak, společně s první knihou, co možná nejkompletněji zpracovat problematiku osvobození regionu jižních Čech pomocí takřka zapomenutých fotografií. (str. 9)

Doporučujeme

Pokud jste příznivci české historie, především té novodobé, neváhejte se podívat na vybrané knižní tipy zabývající se touto tématikou. Vždyť historie nám má stále co říci, ať už se jedná o české a československé dějiny či světové.

O autorovi

Vladimír Kos žije v Třeboni a zajímá se o 2. světovou válku a její průběh v českých zemích. Za svoji první knihu Květen 1945 v jižních Čechách: České květnové povstání ve fotografii obdržel literární cenu Miroslava Ivanova.


Vydavatelství Mladá fronta je jedním z největších vydavatelských domů v České republice. Své dobré jméno staví na mnohaleté zkušenosti, profesionalitě a dynamickém růstu.V roce 2010 byla založena nová divize Medical Services, která nabízí kvalitní komplexní servis ve zdravotnictví. Od roku 2011 vydavatelství Mladá fronta jako první nabízí elektronické tituly a mobilní tituly pro iPad a Kindle. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 200 nových titulů. Divize Klientské tituly nabízí komplexní výrobu klientských časopisů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvěten 1945 v jižních Čechách
Nová místa, nová dramata

Kos, Vladimír

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář