Novodobá historie Československa

vlajka
Od konce druhé světové války zažila naše země mnoho zlomových okamžiků. Snažili jsme se najít naši národní identitu a odolávat komunismu. Nakonec vše vyvrcholilo rozpadem na Českou a Slovenskou republiku. Co tomu ale předcházelo, představují dnešní tipy.

Osvobozování po druhé světové válce stále neznamenalo konec. Následovaly další dozvuky, které zahrnovaly i dvě vlny odsunu Němců. Tato část historie byla mnohdy chybně líčena a ani dnes se neřekne pravda vždy. Václav Vlk ve své nové knize odkrývá i méně známé skutečnosti o této době roku 1945.

Krvavé dozvuky války

Autor: Václav Vlk

Počet stran: 272
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-247-5593-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Krvavé dozvuky války vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Kniha populárního autora literatury faktu poutavým způsobem a na základě dodnes málo známých anebo zcela neznámých faktů (a to včetně dobových černobílých fotografií) ukazuje čtenáři tehdejší dění, jež mu bylo a dodnes bohužel je často předkládáno ve zkreslené podobě. Publikace se kladně vymyká svým pojetím – důrazem na fakta, byť jsou někdy až příliš drsná, a objasňováním příčin a následků tehdejších dějů. Autor čtenářům nejprve představuje Ohnivou předehru osvobození, věnuje se málo známým koncentračním táborům na českém území, transportům a pochodům smrti a nevynechává ani takzvaný Masakr v Ústí, který se odehrál 31. 7. 1945.

Ukázka z knihy

pochod smrtiV okamžiku, kdy se hroutila celá říše, Sověti osvobozovali stále více koncentračních táborů na území po nějakou dobu obsazeném Němci, nalézány byly tisíce hromadných hrobů a západní spojenci se ke koncentrákům a lágrům blížili. Nacisté se snažili tyto zločiny zatajit. Od listopadu 1944 byli proto hnáni vězni a zajatci pryč před spojeneckými vojsky. Nakonec vyhlásil říšský vůdce SS Himmler dne 14. ledna 1945 – zřejmě v návaznosti na směrnice pro spálenou zemi ARLZ (Auflockerung, Räumung, Lähmung, Zerstörung – útlum, vyklizení, ochromení, zničení) – rozkaz, že „předání koncentračních táborů nepřichází v úvahu. Do rukou nepřítele nesmí padnout jediný živý vězeň.“

Pokud vás ukázka zaujala, přečtěte si její pokračování. Podívat se můžete i na jinou ukázku, která vyšla na našich stránkách.

————————————————

Jen málokdo by neznal film (či knihu) Černí baroni. I Gerhard Vorel ve své knize líčí osudy pétépáků, mezi něž sám patřil. Nevynechává podmínky během práce ani přátelství, která vznikala.

Podivná vojna

Autor: Gerhard Vorel

Počet stran: 384
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-3105-9
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Podivná vojna vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Místo vojny práce na stavbě, každý měsíc výplata, k tomu služné. Malá jednotka čítající mezi 40 až 60 muži, kde se všichni znali a až na několik výjimek tu panovaly dobré kamarádské vztahy. Hospůdky, pivečko, výlety a srandičky. Čtenář může nabýt dojmu, že to tak špatné vlastně nebylo. Bylo to dost zlé! Pracovali jsme na různých stavbách, většinou v těžkých podmínkách, bez odpovídající mechanizace a za každého počasí. Měsíční mzda se krátila o 60%. Tyto peníze si ponechávala armáda za výdobytky, které vojáčkům poskytovala. Říkali nám pétépáci a nám to vůbec nevadilo – naopak! Byli jsme pyšní, že patříme k rotám, jejichž předchůdci nosili černé výložky, neuráželo nás to – prostě byli jsme pétépáci!

Ukázka z knihy

Aby toho nebylo málo, součástí kovové postele je polička, kde je složen kabát, plynová maska a přilba. Vedle postele má ještě každý plechovou skříňku.
Je to šílený, je to na zbláznění, je to hrozný!
Na  našem pokoji je umístěna jedna četa, to znamená 30 mužů, a bude s námi spát (ve vlastní posteli, díky bohu) jeden poddůstojník.

Podívejte se i na pokračování ukázky.

————————————————

Kniha Světy disentu je publikací, která ukazuje odpor vůči komunismu z pohledu zahraničí. Přesto značně čerpá z dopisů, knih i deníků. Vykresluje i pozadí a nezapomíná, že každý disident byl především také člověk.

Světy disentu

Autor: Jonathan Bolton
Přeložila: Petruška Šustrová

Počet stran: 482
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2462-6
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Světy disentu vydalo nakladatelství Academia.

Jaké mýty šíří západní novináři a historici o středoevropském odporu vůči komunistickému státu? Jak se na disent dívá americký historik J. Bolton? Všechno se odehrávalo ve zcela konkrétním prostředí a situaci, říká a popisuje jej vlastními slovy jeho účastníků a hojně cituje z dopisů, deníků i literárních děl. V jeho podání nejde tolik o politickou filozofii jako spíše o běžné zážitky. Disent je živým společenstvím lidí, kteří pochybují a pociťují nejistotu a rozhodně se nepokládají za žádné mesiáše.

Ukázka z knihy

Časy, kdy tajná policie varovala své oběti, však rychle pominuly. Nakonec měli Vaculíkovi odposlech ve všech místnostech bytu – mikrofony, jak zjistili po roce 1989, mohly zachytit dokonce i rozhovor na chodbě a venku u výtahu. Naproti přes ulici byla umístěna kamera a jeden byt v jejich domě (bydleli v pátém patře) převzala policie jako centrálu jejich odposlechu. Výsledkem bylo, že se dvacet let, od roku 1968 do roku 1989, vyhýbali mluvení o důležitých záležitostech a místo toho si psali na stírací tabulku; když něco napsali na papír, spláchli ho do záchodu.

Přečtěte si i zbytek ukázky.

————————————————

Sametová revoluce znamenala obrovský skok od komunistického režimu k něčemu novému, v té době ani blíže neurčitému. Vše se dělo rychle a všichni věřili, že zítřek bude lepší než včerejšek. Co vše se dělo a jak se stal spisovatel prezidentem, vysvětluje Pavel Kosatík.

Češi 1989: Jak se stal Havel prezidentem

Autor: Pavel Kosatík

Počet stran: 80
Formát: 186×251 mm
ISBN: 978-80-204-3623-8
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Češi 1989: Jak se stal Havel prezidentem vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Pohled do nitra sametové revoluce. Po letech komunistické totality vzniká něco nového, není ale úplně jasné co. Na první jednání Občanského fóra s komunistickým premiérem Ladislavem Adamcem nebyl Václav Havel ještě ani připuštěn, ta další už se odehrávala s ním v čele…
Vychází společně s Edicí ČT.


 Jak novodobé dějiny Československa vnímáte vy? Chtěli byste si některou z knih přečíst? Napište nám o tom!

Nezapomeňte se také zapojit do našich aukcí, kde najdete nejen tyto  knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrvavé dozvuky války
Konec druhé světové války na českém území

Vlk, Václav

Cosmopolis, 2015

zobrazit info o knizePodivná vojna
Zapomenutí černí baroni šedesátých let

Vorel, Gerhard

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeSvěty disentu
Charta 77, Plastic People of the Universe a česká kultura za komunismu

Bolton, Jonathan

Academia, 2015

zobrazit info o knizeČeši 1989: Jak se stal Havel prezidentem

Kosatík, Pavel – Šeda, Vojtěch

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář